25 apr 2015 10:49

25 apr 2015 10:49

Full gas väntar i 12-timmars

ENDURO: Traditionell tävling

När starten går i kväll för FMCK Skövdes traditionella 12-timmarslopp väntas 130 förare vara beredda att ge full gas i jakten på en bra position. De senaste fem upplagorna har dominerats av Tibro MK, men i år höjs ett varande finger för att den eran bryts av arrangörsklubbens ungdomliga garde.

Tre klasser ingår i 12-timmarsloppet, klubblag, mix-lag med deltagande av förare från olika klubbar, samt Dakarklassen där varje enskild förare ensam kämpar för att avverka så många varv som möjligt. I huvudklassen väntas ett ett 90-tal lag till start och i Dakar har mer än 30 antagit utmaningen att köra solo i tolv timmar. Givetvis med vissa avbrott för teknisk service och vila i vald mängd.

Banslingan i terrängen omkring Klagstorps gård mäter ungefär 18 kilometer. I varvet ingår de spektakulära så kallade Betongbackarna som annars vanligtvis är ett krävande övningsområde för stridsvagnsbesättningarna vid P4. I endurosammanhang betraktas avsnittet som mycket sevärt och det gäller även en rad andra delar av banvarvet.

Själva centrum är alltså Klagstorps gård. Där registreras förarna, via data, för varje passage. På samma område har lagen även service och växling av förare. Dessutom har FMCK sörjt för att publiken ska ha koll på vad som pågår genom att engagera 1990 års endurovärldsmästare, Skövdebon Peter Hansson som speaker.

Tre klasser ingår i 12-timmarsloppet, klubblag, mix-lag med deltagande av förare från olika klubbar, samt Dakarklassen där varje enskild förare ensam kämpar för att avverka så många varv som möjligt. I huvudklassen väntas ett ett 90-tal lag till start och i Dakar har mer än 30 antagit utmaningen att köra solo i tolv timmar. Givetvis med vissa avbrott för teknisk service och vila i vald mängd.

Banslingan i terrängen omkring Klagstorps gård mäter ungefär 18 kilometer. I varvet ingår de spektakulära så kallade Betongbackarna som annars vanligtvis är ett krävande övningsområde för stridsvagnsbesättningarna vid P4. I endurosammanhang betraktas avsnittet som mycket sevärt och det gäller även en rad andra delar av banvarvet.

Själva centrum är alltså Klagstorps gård. Där registreras förarna, via data, för varje passage. På samma område har lagen även service och växling av förare. Dessutom har FMCK sörjt för att publiken ska ha koll på vad som pågår genom att engagera 1990 års endurovärldsmästare, Skövdebon Peter Hansson som speaker.