06 maj 2015 06:00

06 maj 2015 06:00

Usch, vilka tunga stjärnsmällar

SPORTKRÖNIKA: Jan Larsson

19–34 för Skövde HF i söndags och 22–32 för IFK Skövde i måndags. Ingen rolig läsning för handbollen i Skövde. Naturligtvis finns det inget som är roligt med en förlust, men jag tror ändå att Skövde HF kan ta sitt nederlag mot Sävehof med större jämnmod än IFK Skövdes genomklappning mot Ricoh.

Skälet är inte svårt att förstå. Det Skövde HF gjort i slutspelet hittills är något alldeles extra. Först vände de underläge mot Lugi och avgjorde på bortaplan i den femte och avgörande matchen. Sedan följde de upp med att krossa Sävehofs förlustfria svit på 95 matcher för att sedan åka till Partille och tillfoga Sävehof sin första hemmaförlust på 4,5 år.

Oavsett hur det går i semfiinalspelet har SHF-tjejernas insats bragdens stämpel på sig.

Men, jag hoppas verkligen inte att tjejerna är nöjda och mätta. Att det var det vi fick se ett prov på i söndags när Sävehof gasade på och vann med 15 bollar.

Nej, så får det inte vara och det tror jag inte heller. På söndag spelas den fjärde semifinalen och Skövde HF har alla möjligheter att vinna en gång till och gå till SM-final. Skulle det gå till en femte match tror jag inte SHF är chanslöst där heller. Det är mycket psykologi i detta och Sävehof har pressen på sig i alla lägen. Så är det bara.

Att de dessutom får klara sig utan knäskadade Elin Karlsson i resten av slutspelet är ett avbräck. Elin är playmaker och sådana är aldrig lätta att ersätta.

Det är bara att fråga IFK Skövde som under stora delar av kvalspelet fått klara sig utan Linus Lake. Det har naturligtvis ställt till det.

IFK Skövde valde att efter poängtappen mot Helsingborg att ersätta tränarna Peter Johansson och Joakim Ågren med Andreas Larsson och Mats Ljungkvist. Johansson/Ågren har time out och kontrakt för nästa säsong. Skall bli spännande att se hur IFK har tänkt lösa det. Något som vi lär få återkomma till.

Tränarbytet gav effekt mot Önnered, men i måndags föll laget tillbaka rejält. Nu måste man bara klara att resa sig till fredagens match mot Västeråsirsta. Något annat än seger finns inte. En tröst är att resultaten på tisdagen gick IFK:s väg. Eftersom Önnered bara klarade oavgjort mot Aranäs och Västeråsirsta vann i Helsingborg så har IFK fortfarande ödet i egna händer. Två segrar och det blir fortsatt elitseriepel för IFK.

Skälet är inte svårt att förstå. Det Skövde HF gjort i slutspelet hittills är något alldeles extra. Först vände de underläge mot Lugi och avgjorde på bortaplan i den femte och avgörande matchen. Sedan följde de upp med att krossa Sävehofs förlustfria svit på 95 matcher för att sedan åka till Partille och tillfoga Sävehof sin första hemmaförlust på 4,5 år.

Oavsett hur det går i semfiinalspelet har SHF-tjejernas insats bragdens stämpel på sig.

Men, jag hoppas verkligen inte att tjejerna är nöjda och mätta. Att det var det vi fick se ett prov på i söndags när Sävehof gasade på och vann med 15 bollar.

Nej, så får det inte vara och det tror jag inte heller. På söndag spelas den fjärde semifinalen och Skövde HF har alla möjligheter att vinna en gång till och gå till SM-final. Skulle det gå till en femte match tror jag inte SHF är chanslöst där heller. Det är mycket psykologi i detta och Sävehof har pressen på sig i alla lägen. Så är det bara.

Att de dessutom får klara sig utan knäskadade Elin Karlsson i resten av slutspelet är ett avbräck. Elin är playmaker och sådana är aldrig lätta att ersätta.

Det är bara att fråga IFK Skövde som under stora delar av kvalspelet fått klara sig utan Linus Lake. Det har naturligtvis ställt till det.

IFK Skövde valde att efter poängtappen mot Helsingborg att ersätta tränarna Peter Johansson och Joakim Ågren med Andreas Larsson och Mats Ljungkvist. Johansson/Ågren har time out och kontrakt för nästa säsong. Skall bli spännande att se hur IFK har tänkt lösa det. Något som vi lär få återkomma till.

Tränarbytet gav effekt mot Önnered, men i måndags föll laget tillbaka rejält. Nu måste man bara klara att resa sig till fredagens match mot Västeråsirsta. Något annat än seger finns inte. En tröst är att resultaten på tisdagen gick IFK:s väg. Eftersom Önnered bara klarade oavgjort mot Aranäs och Västeråsirsta vann i Helsingborg så har IFK fortfarande ödet i egna händer. Två segrar och det blir fortsatt elitseriepel för IFK.