18 maj 2015 11:00

18 maj 2015 11:07

Rekord på SM av Hagenlöpare

FRIIDROTT: Stafett-SM i Sollentuna

Två nya rekord i stafett.

Båda rekorden för seniorer, trots att laget bara innehöll ungdomar.

– Ja, det blev två nya rekord. Det ena från 1974 och det andra för 1978, sa coach Lars Olsson.

Det var på stafett-SM i Sollentuna, där det unga laget från IF Hagen FIK körde ett lopp per dag, och där det började med den klassiska svenska stafetten 1000 meter. Det vill säga att man springer sträckorna 100+200+300+400 meter, det vill säga att man behöver ett lag med olika typer av sprinterns.

I laget sprang Ida Olsson, Johanna Furhoff, Cajsa Lindberg och Klara Magnusson på den avslutande sträckan. Laget sprang in på tiden 2.24,47 och sänkte därmed rekordet med en dryg sekund från det laget som sprang 1974. Tiden var en dryg sekund från att ta laget till finalen.

Det andra rekordet kom på kortsprinten, 4x100 meter, och då var laguppställningen Cajsa, Klara, Ida och Johanna Furhoff på sista sträckan. Det gjorde att växlingen mellan Ida och Johanna från 1000-stafetten upprepades. Tiden blev här 51,59 och en sänkning från 52,46 (1978).

För att tagit sig vidare till finalen så hade det krävts 50,94.

Notera då att Hagentjejerna kan springa i samma klass även nästa år, då går stafett-SM i huvudstaden, och trolig mästerskapsarena blir Stockholms Olympiastadion. Ett lämpligt ställe att sänka rekorden igen.

Final och även medaljer blev det för Alice Svantesson, tidigare i Istrum och nu i Sävedalens AIK, som har tagit ett steg framåt på sprint sedan förra året. Alice var nu med och tog ett silver på 4x100 meter, men framför allt så avgjorde hon stafetten 1000 meter på sista sträckan. Där det i första hand var Malmö AI som hotade i kampen om guldet. Men Alice var klart starkast på upploppet och tog hem guldet.

– Det var kul. En bra säsongsöppning, hade nog låga 56 på min sträcka. Tänkte först att gå om redan på bortre lång, men det var motvind där, så jag väntade till utgången av kurvan. Då fick jag ju hjälp av vinden också, sa Alice – som kunde korsa mållinjen först av alla och ta ett stafett-guld.

I Sävedalens AIK sprang också Malin Strand, som var med och tog en femteplats på 3x1500 meter. Men innan det blev det ett K22-silver för Malin, där hon sprang första sträckan på 3x800 meter.

Och till sist blev det även ett silver för Eddy Meyerdierks, tidigare i Hagen, som återfinns i Ullevi FK och där hans lag hade 42,70.

Det var på stafett-SM i Sollentuna, där det unga laget från IF Hagen FIK körde ett lopp per dag, och där det började med den klassiska svenska stafetten 1000 meter. Det vill säga att man springer sträckorna 100+200+300+400 meter, det vill säga att man behöver ett lag med olika typer av sprinterns.

I laget sprang Ida Olsson, Johanna Furhoff, Cajsa Lindberg och Klara Magnusson på den avslutande sträckan. Laget sprang in på tiden 2.24,47 och sänkte därmed rekordet med en dryg sekund från det laget som sprang 1974. Tiden var en dryg sekund från att ta laget till finalen.

Det andra rekordet kom på kortsprinten, 4x100 meter, och då var laguppställningen Cajsa, Klara, Ida och Johanna Furhoff på sista sträckan. Det gjorde att växlingen mellan Ida och Johanna från 1000-stafetten upprepades. Tiden blev här 51,59 och en sänkning från 52,46 (1978).

För att tagit sig vidare till finalen så hade det krävts 50,94.

Notera då att Hagentjejerna kan springa i samma klass även nästa år, då går stafett-SM i huvudstaden, och trolig mästerskapsarena blir Stockholms Olympiastadion. Ett lämpligt ställe att sänka rekorden igen.

Final och även medaljer blev det för Alice Svantesson, tidigare i Istrum och nu i Sävedalens AIK, som har tagit ett steg framåt på sprint sedan förra året. Alice var nu med och tog ett silver på 4x100 meter, men framför allt så avgjorde hon stafetten 1000 meter på sista sträckan. Där det i första hand var Malmö AI som hotade i kampen om guldet. Men Alice var klart starkast på upploppet och tog hem guldet.

– Det var kul. En bra säsongsöppning, hade nog låga 56 på min sträcka. Tänkte först att gå om redan på bortre lång, men det var motvind där, så jag väntade till utgången av kurvan. Då fick jag ju hjälp av vinden också, sa Alice – som kunde korsa mållinjen först av alla och ta ett stafett-guld.

I Sävedalens AIK sprang också Malin Strand, som var med och tog en femteplats på 3x1500 meter. Men innan det blev det ett K22-silver för Malin, där hon sprang första sträckan på 3x800 meter.

Och till sist blev det även ett silver för Eddy Meyerdierks, tidigare i Hagen, som återfinns i Ullevi FK och där hans lag hade 42,70.

  • Hasse Sjögren