21 maj 2015 06:00

21 maj 2015 07:54

"Är tillräckligt bra för landslaget"

FOTBOLL: Oscar Wendt gör succé i Bundesliga

MÖNCHENGLADBACH/KREFELD. Oscar Wendt är i sitt livs form. Med Champions League-platsen säkrad och en given startplats i Mönchengladbach är vänsterbacken stekhet inför stundande EM-kval. Skaraborgs Allehanda har träffat Skövdesonen som ger sin syn på framgångarna i Bundesliga och den tuffa tiden i landslaget.

Fotbollslivet leker för tysklandsproffset Oscar Wendt. Den här säsongen har svensken varit det självklara förstavalet på Borussia Mönchengladbach defensiva vänsterkant.

– Jag känner att jag har tagit min plats i truppen. Ju mer speltid jag fått så har också mitt självförtroende ökat. Redan när jag kom hit var jag envis och gav mig fasen på att jag skulle lyckas. Jag var bestämd redan från början att jag skulle ta en ordinarie plats. Om det skulle ta några månader eller längre tid spelade mindre roll, säger Oscar Wendt.

I hemstaden Krefeld blir han lätt igenkänd. Under intervjun på stamstället Vapiano riktas många blickar mot honom.

– Jag går ofta hit och äter. På söndagar efter match blir det alltid pizza, berättar han.

Efter en tuff inledningssäsong i Mönchengladbach har Skövdesonen fått mer och mer speltid för varje säsong. Han gör inte heller någon hemlighet av att han vill stanna länge i klubben.

– Direkt efter den här säsongen ska vi diskutera min situation. Vi ska försöka se till att 2016 inte blir mitt sista år här. Jag känner mig hemma i klubben och vill fortsätta se hur långt det kan bära. Jag skulle verkligen vilja vinna en titel med Borussia Mönchengladbach som är en fantastisk klubb på alla plan. Innan jag kom hit sade min andretränare i FC Köpenhamn, Peter Nielsen, att jag måste ta chansen att gå hit om jag fick den. Utan att det hörde ihop på något sätt så hamnade jag här till slut.

Övergången från Danmark till Tyskland är ingenting han ångrar i dag.

– Jag tror att det är svårt för mig att hitta någon annan klubb som ger mig det jag får här. Vi har alltid slutsålt på våra hemmamatcher (54 000 åskådare) och vi har fans från hela Tyskland som åker på våra bortamatcher. Ibland är det över 10 000 Gladbachfans när vi spelar borta. Jag känner mig hemma här och det är självklart att jag vill stanna kvar i klubben, säger Oscar Wendt.

Formtopp

Vid 29-års ålder känner sig Oscar Wendt i toppen av sin karriär. Trots sin formtopp och fyra säsonger bakom sig i Bundesliga är vänsterbacken fortfarande i frysboxen i landslaget.

– Tillvaron här i Mönchengladbach tar upp all min tid. Jag är inte heller den spelare som tänker på landslaget hela tiden. Det är klart att jag hoppas få vara med och spela. Men om jag inte kommer med så har jag det ändå rätt bra här. Det finns många spelare med fantastiska karriärer, men som aldrig fått chansen att spela ett mästerskap.

Anser du att du är värd chansen?

– Jag tycker i alla fall att jag är tillräckligt bra för att få speltid i landslaget.

Tror du att du har stärkt dina aktier i och med framgångarna i Mönchengladbach?

– Jag hoppas att jag har gjort det. Det vore konstigt annars. Jag hoppas att man ser vad jag gör här nere och att det ger mig större chanser att få spela i landslaget.

Kan bli tvåa

Med Champions League-spel säkrat är Oscar Wendts tankar långt ifrån stundande EM-kval. Med en omgång kvar av Bundesliga är tredjeplatsen säkrad. Går allt lagets väg i den avslutande omgången hamnar laget tvåa bakom seriesuveränen Bayern München.

– Det känns självklart fantastiskt just nu. Den här säsongen har varit bra på alla sätt och det är en stor glädje bland alla just nu. Vi har klarat av att vinna de matcher vi måste vinna. Som mot Leverkusen då vi stängde kiosken och vann med 3–0. Det var givetvis en fantastisk seger, säger Oscar Wendt.

Vänsterbacken, med IFK Skövde som moderklubb, har också haft en stor del i framgångarna.

Uttagen i världslag

Efter 4–1-segern mot Hoffenheim blev han i april uttagen i L'Equipes världselva tillsammans med storheter som Manuel Neuner och Cristiano Ronaldo.

– En kompis till mig skickade en bild som visade att jag kommit med i veckans lag. Självklart var det roligt, men jag tycker inte att jag är hundra gånger bättre än vad jag var innan bara för att jag fick reda på det. Jag är mest glad för att det gått så bra för oss. Att jag blev uttagen är ett kvitto på att jag spelat bra.

Är du förvånad över framgångarna?

– Nej, jag har hela tiden sagt att jag tycker att vi ska slåss där uppe. Vi ville jättegärna ta den där direktplatsen till Champions League, säger Oscar Wendt.

Fotbollslivet leker för tysklandsproffset Oscar Wendt. Den här säsongen har svensken varit det självklara förstavalet på Borussia Mönchengladbach defensiva vänsterkant.

– Jag känner att jag har tagit min plats i truppen. Ju mer speltid jag fått så har också mitt självförtroende ökat. Redan när jag kom hit var jag envis och gav mig fasen på att jag skulle lyckas. Jag var bestämd redan från början att jag skulle ta en ordinarie plats. Om det skulle ta några månader eller längre tid spelade mindre roll, säger Oscar Wendt.

I hemstaden Krefeld blir han lätt igenkänd. Under intervjun på stamstället Vapiano riktas många blickar mot honom.

– Jag går ofta hit och äter. På söndagar efter match blir det alltid pizza, berättar han.

Efter en tuff inledningssäsong i Mönchengladbach har Skövdesonen fått mer och mer speltid för varje säsong. Han gör inte heller någon hemlighet av att han vill stanna länge i klubben.

– Direkt efter den här säsongen ska vi diskutera min situation. Vi ska försöka se till att 2016 inte blir mitt sista år här. Jag känner mig hemma i klubben och vill fortsätta se hur långt det kan bära. Jag skulle verkligen vilja vinna en titel med Borussia Mönchengladbach som är en fantastisk klubb på alla plan. Innan jag kom hit sade min andretränare i FC Köpenhamn, Peter Nielsen, att jag måste ta chansen att gå hit om jag fick den. Utan att det hörde ihop på något sätt så hamnade jag här till slut.

Övergången från Danmark till Tyskland är ingenting han ångrar i dag.

– Jag tror att det är svårt för mig att hitta någon annan klubb som ger mig det jag får här. Vi har alltid slutsålt på våra hemmamatcher (54 000 åskådare) och vi har fans från hela Tyskland som åker på våra bortamatcher. Ibland är det över 10 000 Gladbachfans när vi spelar borta. Jag känner mig hemma här och det är självklart att jag vill stanna kvar i klubben, säger Oscar Wendt.

Formtopp

Vid 29-års ålder känner sig Oscar Wendt i toppen av sin karriär. Trots sin formtopp och fyra säsonger bakom sig i Bundesliga är vänsterbacken fortfarande i frysboxen i landslaget.

– Tillvaron här i Mönchengladbach tar upp all min tid. Jag är inte heller den spelare som tänker på landslaget hela tiden. Det är klart att jag hoppas få vara med och spela. Men om jag inte kommer med så har jag det ändå rätt bra här. Det finns många spelare med fantastiska karriärer, men som aldrig fått chansen att spela ett mästerskap.

Anser du att du är värd chansen?

– Jag tycker i alla fall att jag är tillräckligt bra för att få speltid i landslaget.

Tror du att du har stärkt dina aktier i och med framgångarna i Mönchengladbach?

– Jag hoppas att jag har gjort det. Det vore konstigt annars. Jag hoppas att man ser vad jag gör här nere och att det ger mig större chanser att få spela i landslaget.

Kan bli tvåa

Med Champions League-spel säkrat är Oscar Wendts tankar långt ifrån stundande EM-kval. Med en omgång kvar av Bundesliga är tredjeplatsen säkrad. Går allt lagets väg i den avslutande omgången hamnar laget tvåa bakom seriesuveränen Bayern München.

– Det känns självklart fantastiskt just nu. Den här säsongen har varit bra på alla sätt och det är en stor glädje bland alla just nu. Vi har klarat av att vinna de matcher vi måste vinna. Som mot Leverkusen då vi stängde kiosken och vann med 3–0. Det var givetvis en fantastisk seger, säger Oscar Wendt.

Vänsterbacken, med IFK Skövde som moderklubb, har också haft en stor del i framgångarna.

Uttagen i världslag

Efter 4–1-segern mot Hoffenheim blev han i april uttagen i L'Equipes världselva tillsammans med storheter som Manuel Neuner och Cristiano Ronaldo.

– En kompis till mig skickade en bild som visade att jag kommit med i veckans lag. Självklart var det roligt, men jag tycker inte att jag är hundra gånger bättre än vad jag var innan bara för att jag fick reda på det. Jag är mest glad för att det gått så bra för oss. Att jag blev uttagen är ett kvitto på att jag spelat bra.

Är du förvånad över framgångarna?

– Nej, jag har hela tiden sagt att jag tycker att vi ska slåss där uppe. Vi ville jättegärna ta den där direktplatsen till Champions League, säger Oscar Wendt.

  • Kristofer Ström