21 maj 2015 14:53

21 maj 2015 14:53

Upplagt för en boulefest i centrum

BOULE: Nordic Petanque Weekend avgörs i Skövde för tredje gången

I dagarna tre arrangerar Club la Boule de Trix stortävlingen Nordic Petanque Weekend för tredje gången i följd. Det är en av Sveriges största bouletävlingar som går av stapeln i kyrkparken i Skövde centrum. Flera toppspelare från olika länder deltar.

Hos boulefantasten Mattias Thorell väcktes tankarna om en bouletävling i centrala Skövde och 2013 blev det verklighet. Till helgen arrangerar Club la Boule de Trix ånyo stortävlingen Nordic Petanque Weekend.

– Det här är något som har kommit för att stanna. Den stora tjusningen är att få tävla utomhus mitt i centrum, med mycket folk, med solsken och få visa upp sporten, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi även i år kommer att landa på omkring 68 lag i huvudtävlingen, kanske till och med något fler lag i år. Den här tävlingen har växt och intresset har ökat. I år kommer Europatvåorna från Monaco hit. Det är fantastiskt roligt.

Många banor

På torsdagsförmiddagen var han i full färd med att anlägga banor i Kyrkparken.

– Vi kommer att ha 35 banor i kyrkparken och en huvudbana vid kulturhuset som också är finalbana. Vi har även polistillstånd för att vara i Boulognerskogen om det skulle bli många lag. Under helgen är vi ungefär 20 personer som drar runt den här tävlingen.

Nordic Petanque Weekend är en stor tävling som tilldrar sig stort intresse och har även internationell prägel där spelare kommer ifrån Monaco, Belgien, Norge och Danmark.

– Det är tre tävlingar i Sverige, en i Borås, en i Göteborg också vår, som verkligen lockar de stora internationella namnen.

Lokala spelare

Det finns även lokala spelare med i tävlingen.

– Vi har även några egna spelare från arrangörsklubben och sedan har vi några från Bon Bon, den andra Skövdeklubben, men inga topplag. Däremot har vi spelare från Hjo i BK Strand där det kan bli topplaceringar.

– I Sverige är det egentligen bara SM som är större i antal lag. Sedan är det här en festival, en helg som bygger på att visa upp sporten för staden och att det är en tävlingsidrott. Många tror att det är en pensionärsidrott och det är det också men det är även en tävlingsport. Tanken är att manifestera det med den här helgen, fortsätter Thorell.

Inleds på fredagen

Nordic Petanque Weekend drar i gång på fredagen med en veterantävling och på kvällen är det sedan en inbjudningstävling.

– Det är en masterstävling på kvällen där alla topplag som kommer hit gör upp. Det är en ren uppvisningstävling med 16 lag, berättar Thorell.

På lördag börjar sedan huvudtävlingen som även spelas på söndagen.

Hos boulefantasten Mattias Thorell väcktes tankarna om en bouletävling i centrala Skövde och 2013 blev det verklighet. Till helgen arrangerar Club la Boule de Trix ånyo stortävlingen Nordic Petanque Weekend.

– Det här är något som har kommit för att stanna. Den stora tjusningen är att få tävla utomhus mitt i centrum, med mycket folk, med solsken och få visa upp sporten, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi även i år kommer att landa på omkring 68 lag i huvudtävlingen, kanske till och med något fler lag i år. Den här tävlingen har växt och intresset har ökat. I år kommer Europatvåorna från Monaco hit. Det är fantastiskt roligt.

Många banor

På torsdagsförmiddagen var han i full färd med att anlägga banor i Kyrkparken.

– Vi kommer att ha 35 banor i kyrkparken och en huvudbana vid kulturhuset som också är finalbana. Vi har även polistillstånd för att vara i Boulognerskogen om det skulle bli många lag. Under helgen är vi ungefär 20 personer som drar runt den här tävlingen.

Nordic Petanque Weekend är en stor tävling som tilldrar sig stort intresse och har även internationell prägel där spelare kommer ifrån Monaco, Belgien, Norge och Danmark.

– Det är tre tävlingar i Sverige, en i Borås, en i Göteborg också vår, som verkligen lockar de stora internationella namnen.

Lokala spelare

Det finns även lokala spelare med i tävlingen.

– Vi har även några egna spelare från arrangörsklubben och sedan har vi några från Bon Bon, den andra Skövdeklubben, men inga topplag. Däremot har vi spelare från Hjo i BK Strand där det kan bli topplaceringar.

– I Sverige är det egentligen bara SM som är större i antal lag. Sedan är det här en festival, en helg som bygger på att visa upp sporten för staden och att det är en tävlingsidrott. Många tror att det är en pensionärsidrott och det är det också men det är även en tävlingsport. Tanken är att manifestera det med den här helgen, fortsätter Thorell.

Inleds på fredagen

Nordic Petanque Weekend drar i gång på fredagen med en veterantävling och på kvällen är det sedan en inbjudningstävling.

– Det är en masterstävling på kvällen där alla topplag som kommer hit gör upp. Det är en ren uppvisningstävling med 16 lag, berättar Thorell.

På lördag börjar sedan huvudtävlingen som även spelas på söndagen.