25 maj 2015 15:04

25 maj 2015 15:59

VFF byter inriktning – vill få fler och bättre spelare

FOTBOLL

Västergötlands Fotbollförbund förändrar sin inriktning gällande spelarutbildning.

Och skapar en fotbollsmiljö dit alla är välkomna.

– Vi vill påverka föreningarna och ledarna till att göra fotbollen mindre hetsig. Och då måste vi leva som vi lär, säger Mikael Lindgren, utbildningsansvarig på VFF.

Hur ungdomsidrott i allmänhet och fotboll i synnerhet ska bedrivas har varit en het potatis under lång tid.

Två ideologier som står mot varandra tycks vara huruvida idrotten ska toppas eller breddas.

Här går VFF åt det sistnämnda hållet, meddelade förbundet under måndagen. Genom att skapa en selekteringsfri utbildningsmiljö för fotbollsspelande barn och ungdomar i åldrarna 6-19 år hoppas förbundet att allt fler ska spela allt längre.

Som ska resultera i bättre fotboll, bättre stämning, fler domare och ledare.

– Vi hoppas att många tänker till lite grann. Det är för hetsigt idag runt våra barn och ungdomar och de ledare som tror att de får fram allsvenska spelare genom att pressa 10-12-åringar att vinna turneringar måste tänka till, för det är helt fel väg, säger Mikael Lindgren och poängterar:

– En riktigt bra ungdomsledare eller -tränare mäter prestation i hur många spelare den har kvar. Man ska ha många kvar, då tappar vi inte heller bra spelare för dom blir bra i alla fall.

Först i landet

Det är en minst sagt banbrytande nyhet. VFF säger sig själva vara först i landet med den här uttalade förändringen och innebär i stort att distriktslagsverksamheten i sin nuvarande form slopas.

Istället upprättas en verksamhet dit alla är välkomna. Förbundets tidigare så uppskattade läger blir tillgängliga för alla, undantagen är att spelare till Svenska Fotbollförbundets elitläger för 15-åringar, samt till distriktscuperna ska tas ut även fortsättningsvis.

– Det ligger i vårt uppdrag, vi gör ingen revolt på det sättet. Vi ska genomföra det, men inte med någon anpassad verksamhet utan på ett helt annat sätt än tidigare.

Stötta på plats

Det är en bit av kakan. Den andra, och större, är att förbundet ska finnas ute i klubbarnas vardagliga verksamhet i större utsträckning.

– Vi vill finnas ute och påverka där spelarna finns. Att inspirera och hjälpa klubbarna är viktigt för att få bra ledare för den bästa investeringen man kan ha är bra ledare och bra träningar för då kommer du få ännu bättre spelare, säger Lindgren och påpekar också att VFF inte ska bestämma över hur klubbarna själva väljer att bedriva sin ungdomsverksamhet.

– Det vi kan göra är att skicka signaler och säga att det här tycker inte vi är okej, genom att vi själva inte delar in och sorterar ungdomar efter tidig mognad och skicklighet i tidig ålder.

Finns risken att toppen mattas av om bredden fokuseras?

– Snarare tvärtom. Man kan nästan alltid förstöra en bra spelare så det ser jag inte som något problem över huvud taget. Det handlar inte om att förstöra bra spelare, utan egentligen bara att låta dem frodas.

Lång process

Det är en lång process som nått fram till sitt mål i och med att VFF presenterar sin förändring. Den påbörjades för tre år sedan, men har varit intensiv sedan i somras.

– Det är en väldigt väl förankrad process och jag är stolt över mitt förbund. Vi har haft väldigt många involverade med olika kompetenser och stor delaktig och som bättrat på förslaget under lång tid, säger Lindgren.

– Fram tills nu har vi haft den bredaste verksamheten kring dem som inte platsar i något distriktslag, men det har ändå inte varit tillräckligt. Vi har haft barn- och ungdomsfotbollsutvecklare som jobbat med utåtriktad verksamhet och den biten vill vi utveckla och lägga mer resurser på.

Hur ungdomsidrott i allmänhet och fotboll i synnerhet ska bedrivas har varit en het potatis under lång tid.

Två ideologier som står mot varandra tycks vara huruvida idrotten ska toppas eller breddas.

Här går VFF åt det sistnämnda hållet, meddelade förbundet under måndagen. Genom att skapa en selekteringsfri utbildningsmiljö för fotbollsspelande barn och ungdomar i åldrarna 6-19 år hoppas förbundet att allt fler ska spela allt längre.

Som ska resultera i bättre fotboll, bättre stämning, fler domare och ledare.

– Vi hoppas att många tänker till lite grann. Det är för hetsigt idag runt våra barn och ungdomar och de ledare som tror att de får fram allsvenska spelare genom att pressa 10-12-åringar att vinna turneringar måste tänka till, för det är helt fel väg, säger Mikael Lindgren och poängterar:

– En riktigt bra ungdomsledare eller -tränare mäter prestation i hur många spelare den har kvar. Man ska ha många kvar, då tappar vi inte heller bra spelare för dom blir bra i alla fall.

Först i landet

Det är en minst sagt banbrytande nyhet. VFF säger sig själva vara först i landet med den här uttalade förändringen och innebär i stort att distriktslagsverksamheten i sin nuvarande form slopas.

Istället upprättas en verksamhet dit alla är välkomna. Förbundets tidigare så uppskattade läger blir tillgängliga för alla, undantagen är att spelare till Svenska Fotbollförbundets elitläger för 15-åringar, samt till distriktscuperna ska tas ut även fortsättningsvis.

– Det ligger i vårt uppdrag, vi gör ingen revolt på det sättet. Vi ska genomföra det, men inte med någon anpassad verksamhet utan på ett helt annat sätt än tidigare.

Stötta på plats

Det är en bit av kakan. Den andra, och större, är att förbundet ska finnas ute i klubbarnas vardagliga verksamhet i större utsträckning.

– Vi vill finnas ute och påverka där spelarna finns. Att inspirera och hjälpa klubbarna är viktigt för att få bra ledare för den bästa investeringen man kan ha är bra ledare och bra träningar för då kommer du få ännu bättre spelare, säger Lindgren och påpekar också att VFF inte ska bestämma över hur klubbarna själva väljer att bedriva sin ungdomsverksamhet.

– Det vi kan göra är att skicka signaler och säga att det här tycker inte vi är okej, genom att vi själva inte delar in och sorterar ungdomar efter tidig mognad och skicklighet i tidig ålder.

Finns risken att toppen mattas av om bredden fokuseras?

– Snarare tvärtom. Man kan nästan alltid förstöra en bra spelare så det ser jag inte som något problem över huvud taget. Det handlar inte om att förstöra bra spelare, utan egentligen bara att låta dem frodas.

Lång process

Det är en lång process som nått fram till sitt mål i och med att VFF presenterar sin förändring. Den påbörjades för tre år sedan, men har varit intensiv sedan i somras.

– Det är en väldigt väl förankrad process och jag är stolt över mitt förbund. Vi har haft väldigt många involverade med olika kompetenser och stor delaktig och som bättrat på förslaget under lång tid, säger Lindgren.

– Fram tills nu har vi haft den bredaste verksamheten kring dem som inte platsar i något distriktslag, men det har ändå inte varit tillräckligt. Vi har haft barn- och ungdomsfotbollsutvecklare som jobbat med utåtriktad verksamhet och den biten vill vi utveckla och lägga mer resurser på.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.