31 maj 2015 15:06

31 maj 2015 17:29

Det blev en kall mara

FRIIDROTT: Stockholm Marathon

DARRIGT. Många, framför de lättklädda elitlöparna, skakade som asplöv.

-Det var en riktigt jobbig löpning idag och det var blåsigt...å kallt, sa Tony Hatefnejad.

Det var när den 37:e upplagan av Stockholm Marathon avgjordes med målgång inne på Olympiastadion och där Skövdelöparen Tony Hatefnejad gjorde ett bra lopp. Och det trots att han så sent som förra helgen sprang Göteborgsvarvet, medan den här helgen gällde den dubbla distansen 42 195 meter.

– Det har varit väldigt jobbigt idag och jag kände redan tio kilometer att det skulle bli tufft idag. Det var mycket motvind, sa Tony Hatefnejad från IFK Skövde FIK.

Personbästa

Tony som dock gjorde något han själv inte trodde var möjligt.

– Det är en väldigt skönt känsla att komma in i mål. Och att sedan blev personbästa med tre minuter är ännu bättre. Det trodde jag aldrig.

– Så jag väldigt väldigt nöjd. Och det är jättekallt, så jag måste iväg och få på mig kläder.

Han var inte ensam om att frysa. Det gjorde publiken. Och det gjorde många av löparna, men inte alla, och de som klarade sig bäst var motionärerna. Och det av den enkla anledningen att de hade klätt på sig lite extra.

Etiopisk seger

Vann loppet gjorde etiopiske Yekeber Bayabel på 2:18.22 med Fredrik Johansson, Ullevi, som bästa svensk på 2.23.05. Medan Isabellah Andersson, Hässelby, vann damklassen på 2.34.14 – hennes seger var också tre segrare i en. Isabellah vann damklassen, hon vann SM-klassen samt att hon vann den nordiska landskampen som också avgjordes under vingarna på Stockholm Maraton.

Bengt-Erik hänger med

Och till sist, eller han som var med redan från början, vilket innebar att det nu blev Stockholm Marathon nummer trettiosju, var Bengt-Erik Enoksson som sprang i mål på tiden 4.29.40. Han är därmed en av 15 löpare som kom hela vägen till målet av de som var med första loppet 1979. Tiden var dessutom den fjärde bästa av ”veteranerna”med 3.42 för ettan Christer Gidewall från IFK Tumba.

Det var också en nyhet i årets maratonhelg, då man startade en juniormara eller 4219,5 meter, men där det blev några missar som inte gillades av löparna. Först så gick man in på ett sådant sätt att de främsta löparna hamnade längst bak och därför blir det onödigt trångt i starten. Sedan visades tätlöparna fel väg och det på grund av att man hann ikapp de sista från stora maran. Och funktionärerna visade att man skulle ut på maratonbanan, det innebar att cirka tiotalet löpare tappade några hundra meter. En av favoriterna vände aldrig.

– Det var inte bra. Det var roligt att springa, men banan var inte bra, det får bara inte hända, sa Simon Wiklund från IK Wilske.

Han slutade nu på en sjundeplats med 14.40 på den dryga fyra kilometer långa banan. Det man säga är att man med säkerhet kommer ha mer tid mellan stora maran och juniormaran nästa år.

Farthållare

Till sist så kan man notera det att två löpare från Team Ultrasweden var så kallade farthållare, där man kan säga att man fick ett gott betyg av de löpare man hjälpte. För Torill Fonn, som skulle ha fem timmar prick, så blev tiden 4.52. Och för Reima Hartikainen var 3.30 den tiden han skulle hålla och tog sig över mållinjen just efter 3.29.

Nästa år avgörs Stockholm Marathon den fjärde juni och det innebär att det blir två veckor mellan ”Varvet”och ”Maran”.

Det var när den 37:e upplagan av Stockholm Marathon avgjordes med målgång inne på Olympiastadion och där Skövdelöparen Tony Hatefnejad gjorde ett bra lopp. Och det trots att han så sent som förra helgen sprang Göteborgsvarvet, medan den här helgen gällde den dubbla distansen 42 195 meter.

– Det har varit väldigt jobbigt idag och jag kände redan tio kilometer att det skulle bli tufft idag. Det var mycket motvind, sa Tony Hatefnejad från IFK Skövde FIK.

Personbästa

Tony som dock gjorde något han själv inte trodde var möjligt.

– Det är en väldigt skönt känsla att komma in i mål. Och att sedan blev personbästa med tre minuter är ännu bättre. Det trodde jag aldrig.

– Så jag väldigt väldigt nöjd. Och det är jättekallt, så jag måste iväg och få på mig kläder.

Han var inte ensam om att frysa. Det gjorde publiken. Och det gjorde många av löparna, men inte alla, och de som klarade sig bäst var motionärerna. Och det av den enkla anledningen att de hade klätt på sig lite extra.

Etiopisk seger

Vann loppet gjorde etiopiske Yekeber Bayabel på 2:18.22 med Fredrik Johansson, Ullevi, som bästa svensk på 2.23.05. Medan Isabellah Andersson, Hässelby, vann damklassen på 2.34.14 – hennes seger var också tre segrare i en. Isabellah vann damklassen, hon vann SM-klassen samt att hon vann den nordiska landskampen som också avgjordes under vingarna på Stockholm Maraton.

Bengt-Erik hänger med

Och till sist, eller han som var med redan från början, vilket innebar att det nu blev Stockholm Marathon nummer trettiosju, var Bengt-Erik Enoksson som sprang i mål på tiden 4.29.40. Han är därmed en av 15 löpare som kom hela vägen till målet av de som var med första loppet 1979. Tiden var dessutom den fjärde bästa av ”veteranerna”med 3.42 för ettan Christer Gidewall från IFK Tumba.

Det var också en nyhet i årets maratonhelg, då man startade en juniormara eller 4219,5 meter, men där det blev några missar som inte gillades av löparna. Först så gick man in på ett sådant sätt att de främsta löparna hamnade längst bak och därför blir det onödigt trångt i starten. Sedan visades tätlöparna fel väg och det på grund av att man hann ikapp de sista från stora maran. Och funktionärerna visade att man skulle ut på maratonbanan, det innebar att cirka tiotalet löpare tappade några hundra meter. En av favoriterna vände aldrig.

– Det var inte bra. Det var roligt att springa, men banan var inte bra, det får bara inte hända, sa Simon Wiklund från IK Wilske.

Han slutade nu på en sjundeplats med 14.40 på den dryga fyra kilometer långa banan. Det man säga är att man med säkerhet kommer ha mer tid mellan stora maran och juniormaran nästa år.

Farthållare

Till sist så kan man notera det att två löpare från Team Ultrasweden var så kallade farthållare, där man kan säga att man fick ett gott betyg av de löpare man hjälpte. För Torill Fonn, som skulle ha fem timmar prick, så blev tiden 4.52. Och för Reima Hartikainen var 3.30 den tiden han skulle hålla och tog sig över mållinjen just efter 3.29.

Nästa år avgörs Stockholm Marathon den fjärde juni och det innebär att det blir två veckor mellan ”Varvet”och ”Maran”.