03 jul 2015 17:50

03 jul 2015 17:50

Ny stjärna på Axevalla

Svanstedts Hillustrious tog plats i eliten

Axevalla har en ny travstjärna. Genom tredjeplatsen i Sprintermästaren tydliggjorde Anders Svanstedts Hillustrious att han tillhör den absoluta eliten bland Europas fyraåringar.

Efter att ha tampats strax bakom de allra bästa i sin kull i Nordamerika så importerades Hillustrious till Sverige inför denna säsong. Anders Svanstedt fick hästen i träning av ägaren SMUAB Smålandsugnar i Köping, men det har inte varit raka spåret till framgångar.

– Hästen var rätt så sliten när han kom. De har ett tufft tävlingsprogram i USA och tävlar på hårda banor så därför fick vi inte i ordning honom till Kungapokalen i maj, säger Svanstedt.

Svettiga insatser

Under torsdagskvällen stod han för två svettiga insatser i Sprintermästaren och tjänade totalt 335 240 kronor på de två starterna han gjorde.

I försöket landade hästen på 1.09,8a/1 609 meter efter att ha anfört varje meter och stått emot Volstead i en rafflande upploppsstrid.

En tidsnotering som blott var en tiondel ifrån Brad de Veluwes Europarekord för fyraåringar och den tredje snabbaste tidsnoteringen en Axevallatränad häst någonsin sprungit. Blott världsrekordhållaren Sebastian K. och Torvald Palema har sprungit snabbare i Axevallaregi på svensk mark.

Halv längd

I finalen fick han åter Volstead över sig och där bakom tassade Elitloppstrean Nuncio. Stefan Melanders duo var omöjliga att hålla ifrån sig i spurten, men Hillustrious var blott slagen med en halv längd på tiden 1.10,1a/1 609 meter.

I båda loppen nyttjade Svanstedt Johnny Takter som kusk.

– Jag hade en bra känsla på förhand då det hade flutit på otroligt bra de två senaste veckorna. Detta är en otroligt häftig häst att köra. När man sätter sig bakom honom så är det som att gå från att köra en folkvagn till en Ferrari, säger Svanstedt.

Stolt

För en kort stund hann han få upp segerförhoppningar i finalen.

– Nuncio kändes svårslagen på förhand, men när han inte kunde hålla rygg i slutkurvan vid tempoökningen steg pulsen. Nu höll det inte hela vägen, men min häst gjorde två otroligt bra lopp och jag är väldigt stolt över hans insatser, säger Axevallatränaren.

Hur den närmsta framtiden ser ut står dock skrivet i stjärnorna.

– Ägaren sade efter loppet att ”nu behöver han inte vara såhär bra igen förrän i maj nästa år” och syftade givetvis på Elitloppet. Vi kollar upp hästen ordentligt nu och tar det som det kommer efter. Det finns faktiskt ganska dåligt med lopp för fyraåringarna, men samtidigt har ju hästen visat att han skulle kunna duga i de lite större sprinterloppen också, menar Anders.

Efter att ha tampats strax bakom de allra bästa i sin kull i Nordamerika så importerades Hillustrious till Sverige inför denna säsong. Anders Svanstedt fick hästen i träning av ägaren SMUAB Smålandsugnar i Köping, men det har inte varit raka spåret till framgångar.

– Hästen var rätt så sliten när han kom. De har ett tufft tävlingsprogram i USA och tävlar på hårda banor så därför fick vi inte i ordning honom till Kungapokalen i maj, säger Svanstedt.

Svettiga insatser

Under torsdagskvällen stod han för två svettiga insatser i Sprintermästaren och tjänade totalt 335 240 kronor på de två starterna han gjorde.

I försöket landade hästen på 1.09,8a/1 609 meter efter att ha anfört varje meter och stått emot Volstead i en rafflande upploppsstrid.

En tidsnotering som blott var en tiondel ifrån Brad de Veluwes Europarekord för fyraåringar och den tredje snabbaste tidsnoteringen en Axevallatränad häst någonsin sprungit. Blott världsrekordhållaren Sebastian K. och Torvald Palema har sprungit snabbare i Axevallaregi på svensk mark.

Halv längd

I finalen fick han åter Volstead över sig och där bakom tassade Elitloppstrean Nuncio. Stefan Melanders duo var omöjliga att hålla ifrån sig i spurten, men Hillustrious var blott slagen med en halv längd på tiden 1.10,1a/1 609 meter.

I båda loppen nyttjade Svanstedt Johnny Takter som kusk.

– Jag hade en bra känsla på förhand då det hade flutit på otroligt bra de två senaste veckorna. Detta är en otroligt häftig häst att köra. När man sätter sig bakom honom så är det som att gå från att köra en folkvagn till en Ferrari, säger Svanstedt.

Stolt

För en kort stund hann han få upp segerförhoppningar i finalen.

– Nuncio kändes svårslagen på förhand, men när han inte kunde hålla rygg i slutkurvan vid tempoökningen steg pulsen. Nu höll det inte hela vägen, men min häst gjorde två otroligt bra lopp och jag är väldigt stolt över hans insatser, säger Axevallatränaren.

Hur den närmsta framtiden ser ut står dock skrivet i stjärnorna.

– Ägaren sade efter loppet att ”nu behöver han inte vara såhär bra igen förrän i maj nästa år” och syftade givetvis på Elitloppet. Vi kollar upp hästen ordentligt nu och tar det som det kommer efter. Det finns faktiskt ganska dåligt med lopp för fyraåringarna, men samtidigt har ju hästen visat att han skulle kunna duga i de lite större sprinterloppen också, menar Anders.