03 jul 2015 21:07

06 jul 2015 22:12

OS-medaljör blir ny tränare i Skövde

En OS-medaljör med många års erfarenhet från att träna klubbar i Norge, Tyskland och Polen är IFK Skövdes nya tränare.

– En gedigen förening som jag hoppas att jag kan hjälpa några pinnhål upp, säger den före detta målvakten Patrik Liljestrand om sin nya klubb.

Andreas Larsson och Mats Ljungkvist tog över som tränare från Peter Johansson och Joakim Ågren mitt i kvalserien, men det var bara en temporär lösning säsongen ut. Sedan dess har tränarfrågan svävat i ovisshet för IFK Skövdes del, men nu har den blåvita föreningen alltså hittat sin man och det är en rutinerad tränare som man har knutit till sig.

Liljestrand är en före detta målvakt som bland annat har tagit SM-guld med Ystads IF och OS-silver (1992) med det svenska landslaget. Som tränare har han en lång meritlista och de senaste två åren har han tränat polska NMC Powell Zabrze. Nu är det dock slut på utlandssejouren – åtminstone för den här gången och han är smickrad över det blåvita intresset.

– Jag är väldigt stolt över att IFK Skövde överhuvudtaget tänker på mig. Nu har jag varit ute i 15 år och det känns inspirerande att komma tillbaka till elitserien, fortsätter Liljestrand.

Som tränare har han innan det blev Polen varit verksam i både Norge och Tyskland. I Tyskland inledde han som assisterande tränare till Ola Lindgren i Nordhorn och därefter har han varit två vändor i Emsdetten samt en sejour i Lübbecke. Båda lagen tog han upp till Bundesliga 1.

Stabil i rollen

I Polen har han två år i rad lett Powell Zabrze till en tredje plats i ligan bakom suveränerna Kielce och Wisla Plock. Totalt sett har han samlat på sig mycket värdefull rutin.

– Jag känner mig stabil i min roll och fått mycket kött på benen. Jag har ett koncept som jag har byggt upp under åren och som jag tycker fungerar bra. Jag hoppas att det ska fungera i Skövde också, säger Liljestrand.

Han fortsätter:

– Jag vill ha fart och fläkt i spelet, men eftersom jag är målvakt så har jag mina idéer om försvarsspelet också. Det måste vara en bra mix.

Patrik Liljestrand känner Andreas Larsson och det är via kontakterna med honom som det blev aktuellt med IFK Skövde.

– Vi började prata om ett eventuellt samarbete och det mynnade ut i det här, konstaterar Liljestrand.

Den här säsongen blev det en oviss kvalserie för att IFK Skövde skulle behålla sin elitseriestatus. Nu vill Liljestrand lyfta IFK Skövde även om det fortfarande är tidigt att uttala sig om framtiden.

– Det är inte lätt för mig att komma in och säga något om en målsättning, men man behöver ju inte vara raketforskare för att inse att det blir tufft. Jag hoppas att jag kan bidra till att vinna lite mer och framför allt ska vi förbättra bortastatistiken.

Ågren assisterande

Joakim Ågren blir kvar runt elitlaget och han ska vara assisterande tränare till Liljestrand.

– Det är väldigt bra att ha någon att bolla med och Joakim har erfarenhet från många år som spelare, konstaterar Liljestrand.

Johansson får ny roll

Peter Johansson ser också ut att bli kvar i föreningen, men i en annan roll.

– Där är vi inte helt klara än, men han kommer att jobba mycket med talangutveckling, säger Leif Olsson som är sportansvarig i IFK Skövde.

Han är givetvis nöjd nu när klubben äntligen har tränarlösningen på plats.

– Det känns himla skönt. En stor sten som har fallit från mina axlar, säger Olsson.

Han fortsätter:

– Det kommer att bli jättespännande med Patrik. Han har en väldig meritlista, men ser också andra saker och är intresserad av helheten i en förening.

Andreas Larsson och Mats Ljungkvist tog över som tränare från Peter Johansson och Joakim Ågren mitt i kvalserien, men det var bara en temporär lösning säsongen ut. Sedan dess har tränarfrågan svävat i ovisshet för IFK Skövdes del, men nu har den blåvita föreningen alltså hittat sin man och det är en rutinerad tränare som man har knutit till sig.

Liljestrand är en före detta målvakt som bland annat har tagit SM-guld med Ystads IF och OS-silver (1992) med det svenska landslaget. Som tränare har han en lång meritlista och de senaste två åren har han tränat polska NMC Powell Zabrze. Nu är det dock slut på utlandssejouren – åtminstone för den här gången och han är smickrad över det blåvita intresset.

– Jag är väldigt stolt över att IFK Skövde överhuvudtaget tänker på mig. Nu har jag varit ute i 15 år och det känns inspirerande att komma tillbaka till elitserien, fortsätter Liljestrand.

Som tränare har han innan det blev Polen varit verksam i både Norge och Tyskland. I Tyskland inledde han som assisterande tränare till Ola Lindgren i Nordhorn och därefter har han varit två vändor i Emsdetten samt en sejour i Lübbecke. Båda lagen tog han upp till Bundesliga 1.

Stabil i rollen

I Polen har han två år i rad lett Powell Zabrze till en tredje plats i ligan bakom suveränerna Kielce och Wisla Plock. Totalt sett har han samlat på sig mycket värdefull rutin.

– Jag känner mig stabil i min roll och fått mycket kött på benen. Jag har ett koncept som jag har byggt upp under åren och som jag tycker fungerar bra. Jag hoppas att det ska fungera i Skövde också, säger Liljestrand.

Han fortsätter:

– Jag vill ha fart och fläkt i spelet, men eftersom jag är målvakt så har jag mina idéer om försvarsspelet också. Det måste vara en bra mix.

Patrik Liljestrand känner Andreas Larsson och det är via kontakterna med honom som det blev aktuellt med IFK Skövde.

– Vi började prata om ett eventuellt samarbete och det mynnade ut i det här, konstaterar Liljestrand.

Den här säsongen blev det en oviss kvalserie för att IFK Skövde skulle behålla sin elitseriestatus. Nu vill Liljestrand lyfta IFK Skövde även om det fortfarande är tidigt att uttala sig om framtiden.

– Det är inte lätt för mig att komma in och säga något om en målsättning, men man behöver ju inte vara raketforskare för att inse att det blir tufft. Jag hoppas att jag kan bidra till att vinna lite mer och framför allt ska vi förbättra bortastatistiken.

Ågren assisterande

Joakim Ågren blir kvar runt elitlaget och han ska vara assisterande tränare till Liljestrand.

– Det är väldigt bra att ha någon att bolla med och Joakim har erfarenhet från många år som spelare, konstaterar Liljestrand.

Johansson får ny roll

Peter Johansson ser också ut att bli kvar i föreningen, men i en annan roll.

– Där är vi inte helt klara än, men han kommer att jobba mycket med talangutveckling, säger Leif Olsson som är sportansvarig i IFK Skövde.

Han är givetvis nöjd nu när klubben äntligen har tränarlösningen på plats.

– Det känns himla skönt. En stor sten som har fallit från mina axlar, säger Olsson.

Han fortsätter:

– Det kommer att bli jättespännande med Patrik. Han har en väldig meritlista, men ser också andra saker och är intresserad av helheten i en förening.