19 jul 2015 20:01

19 jul 2015 20:05

Tuff start för Hagström

ORIENTERING: O-ringen drog i gång

Missnöjd. Världens bästa damjunior Sara Hagström var inte nådig mot sig själv efter gårdagens första etapp av O-ringen i Borås. Flerfaldiga VM-guldmedaljören från Falköping startade sent men var alldeles för långsam på D20-banan strax norr om Fritsla drygt två mil söder om Borås.

– Fruktansvärt dåligt! Jag tog alldeles för lätt på uppgiften och missade de fyra första kontrollerna. Dessutom var den fjärde ganska enkel, sa Sara som fick berätta om sina misstag flera gånger.

Marginalen till segrande norskan Andrine Benjaminsen blev 5,43 och 5,22 till danskan Miri Thrane Ödum. Dessa två var i särklass och Saras landslagskompis Johanna Öberg, Ryda, var den enda svenska som klarade den tuffa terrängen och ganska svåra banan bättre än Sara.

Skärpning

– O-ringen är en av årets häftigaste tävlingar och jag har sett fram mot starten. Nu gäller skärpning och säker orientering. Det är fyra etapper kvar så chansen till spänning i jaktstartsloppet på fredag finns ännu kvar, sa Sara Hagström.

Hon hade innan O-ringen inga planer på att gå upp och konkurrera bland seniorer som Tove Alexandersson gjorde 2011 och vann D21 elit.

Sara testade sin kapacitet med många av världens bästa under vårens Swedish Leaguetävlingar och fick då positiva besked.

De duktiga Falköpingstjejernas klasseger på första etappen tog Ellen Blennow som vann D14-klassen med knappa minuten.

Falköping är en av de större klubbarna i O-ringen där alla åldrar och alla kategorier orienterare behövs för att komma upp i över 15 000 deltagare.

I H16-klassen var också Albin Alsiö ganska nöjd med 34:e plats på första etappen och damveteranen Karin Torstensson var en av de allra gladaste efter årets O-ringenpremiär.

– Det var jättekul! Jag kanske missade en del men för mig och resten av familjen, tillsammans fem personer, blev det orientering för cirka tio år sen. En granne sa att jag lika gärna kunde springa med karta som på motionsspåret när jag och min man Sören slutat med fotbollen, berättar Karin.

Småmissar

– För min del blev det några småmissar men håller jag den här nivån resten av O-ringen kan jag plocka platser tror Albin Alsiö, som var mindre än tio minuter efter etappsegraren Ludvig Ek från Nyköping på etappen och dessutom möttes av H16-kompisen Emil Karlsson från Hestra IF efter målgången.

– Men jag har bara hunnit med kort banan från den inledande AXA-stafetten vid Borås arena, sa Emil, en av cirka 1500 funktionärer.

Tibro OK är också en förhållandevis stor klubb i O-ringen med över 50 deltagare i mestadels motionsklasser och öppna klasser. Bäst på första etappen lyckades i Tibro Bo Klamfelt som blev sjua i klassen öppen 10.

– Fruktansvärt dåligt! Jag tog alldeles för lätt på uppgiften och missade de fyra första kontrollerna. Dessutom var den fjärde ganska enkel, sa Sara som fick berätta om sina misstag flera gånger.

Marginalen till segrande norskan Andrine Benjaminsen blev 5,43 och 5,22 till danskan Miri Thrane Ödum. Dessa två var i särklass och Saras landslagskompis Johanna Öberg, Ryda, var den enda svenska som klarade den tuffa terrängen och ganska svåra banan bättre än Sara.

Skärpning

– O-ringen är en av årets häftigaste tävlingar och jag har sett fram mot starten. Nu gäller skärpning och säker orientering. Det är fyra etapper kvar så chansen till spänning i jaktstartsloppet på fredag finns ännu kvar, sa Sara Hagström.

Hon hade innan O-ringen inga planer på att gå upp och konkurrera bland seniorer som Tove Alexandersson gjorde 2011 och vann D21 elit.

Sara testade sin kapacitet med många av världens bästa under vårens Swedish Leaguetävlingar och fick då positiva besked.

De duktiga Falköpingstjejernas klasseger på första etappen tog Ellen Blennow som vann D14-klassen med knappa minuten.

Falköping är en av de större klubbarna i O-ringen där alla åldrar och alla kategorier orienterare behövs för att komma upp i över 15 000 deltagare.

I H16-klassen var också Albin Alsiö ganska nöjd med 34:e plats på första etappen och damveteranen Karin Torstensson var en av de allra gladaste efter årets O-ringenpremiär.

– Det var jättekul! Jag kanske missade en del men för mig och resten av familjen, tillsammans fem personer, blev det orientering för cirka tio år sen. En granne sa att jag lika gärna kunde springa med karta som på motionsspåret när jag och min man Sören slutat med fotbollen, berättar Karin.

Småmissar

– För min del blev det några småmissar men håller jag den här nivån resten av O-ringen kan jag plocka platser tror Albin Alsiö, som var mindre än tio minuter efter etappsegraren Ludvig Ek från Nyköping på etappen och dessutom möttes av H16-kompisen Emil Karlsson från Hestra IF efter målgången.

– Men jag har bara hunnit med kort banan från den inledande AXA-stafetten vid Borås arena, sa Emil, en av cirka 1500 funktionärer.

Tibro OK är också en förhållandevis stor klubb i O-ringen med över 50 deltagare i mestadels motionsklasser och öppna klasser. Bäst på första etappen lyckades i Tibro Bo Klamfelt som blev sjua i klassen öppen 10.

  • Johnny Fransson