29 jul 2015 20:05

30 jul 2015 10:45

Vill ge fler möjlighet att idrotta

Fritidsbanken startar upp verksamhet i Skövde

Den 17 augusti slår Fritidsbanken i Skövde upp portarna. Där har alla som är idrottssugna möjligheten att låna sin utrustning helt gratis för att utöva och testa på olika sporter.

– Vi vänder oss till alla men framför allt till barn och ungdomar för att underlätta till spontanidrottande, säger Mikael Persson-Riis som är projektledare.

Det är Västergötlands idrottsförbund som har tagit initiativet till Fritidsbanken i Skövde i samarbete med Skövde kommun och Västra Götalandsregionen. Det är meningen att Fritidsbanken ska bli som ett slags bibliotek fast med idrottsutrustning där alla kan låna helt kostnadsfritt.

– Vi bestämde oss för att dra i gång det här projektet i maj och öppnar nu verksamheten i augusti, säger Mikael Persson-Riis som är projektledare på Västergötlands idrottsförbund.

– Fritidsbanken är en ideell organisation som startades upp i Deje i Värmland. Sedan har det spridit sig vidare till andra städer. Det är ett intressant koncept som nu också kommer att etablera sig i Skövde. Det är helt gratis och vi vänder oss till alla, fortsätter han.

Bygger på välgörenhet

Verksamheten bygger på välgörenhet och på att människor ska skänka överbliven utrustning.

– Alla som har gammal utrustning som ligger hemma och skräpar är välkomna att höra av sig till oss. Vi hoppas på att kommuninvånarna ska skänka material som de inte längre använder och vi är redo att ta emot det dygnet runt. Vi har fått en lokal i Skövde där det kommer att finnas en inlämningslucka.

Persson-Riis är optimistisk och hoppas kunna få ihop olika typer av idrottsutrustning för uthyrning.

– Vi har fått in en del material men vi behöver få in ännu mer i vårt sortiment. Det finns även en miljöaspekt på det här då vi vill uppmuntrar till att återanvända saker i stället för att bara köpa nytt.

Han tror att det kan bli riktigt bra på sikt och leda till många positiva synergieffekter.

Flera syften

– Det finns flera syften med den här verksamheten. Vi ser att idrottsföreningarna har tappat deltagare ganska radikalt de senaste 10–15 åren och det här är ett sätt att ge möjlighet till ungdomar att prova på olika idrotter som i förlängningen kan leda till att de hamnar i någon förening.

– Sedan vill vi även underlätta för spontanidrottande och att ungdomar får chansen att testa på en idrott. Man kanske är intresserad av längdskidåkning och vill prova men inte kan eller vill köpa ny utrustning. Det kan också underlätta för barn att delta på olika fritidsaktiviteter i skolan som de annars inte hade kunnat vara med på, fortsätter Persson-Riis.

Han hoppas få tillstånd ett bra samarbete med de lokala klubbarna.

– Hittills har vi knutit kontakter med Skövde IK och Skövde KIK men vi hoppas få in flera. Det här kan mycket väl bli en bra rekryteringskanal till klubbarna för att få fler att börjar idrotta.

– Vi vänder oss till alla men framför allt till barn och ungdomar för att underlätta till spontanidrottande, säger Mikael Persson-Riis som är projektledare.

Det är Västergötlands idrottsförbund som har tagit initiativet till Fritidsbanken i Skövde i samarbete med Skövde kommun och Västra Götalandsregionen. Det är meningen att Fritidsbanken ska bli som ett slags bibliotek fast med idrottsutrustning där alla kan låna helt kostnadsfritt.

– Vi bestämde oss för att dra i gång det här projektet i maj och öppnar nu verksamheten i augusti, säger Mikael Persson-Riis som är projektledare på Västergötlands idrottsförbund.

– Fritidsbanken är en ideell organisation som startades upp i Deje i Värmland. Sedan har det spridit sig vidare till andra städer. Det är ett intressant koncept som nu också kommer att etablera sig i Skövde. Det är helt gratis och vi vänder oss till alla, fortsätter han.

Bygger på välgörenhet

Verksamheten bygger på välgörenhet och på att människor ska skänka överbliven utrustning.

– Alla som har gammal utrustning som ligger hemma och skräpar är välkomna att höra av sig till oss. Vi hoppas på att kommuninvånarna ska skänka material som de inte längre använder och vi är redo att ta emot det dygnet runt. Vi har fått en lokal i Skövde där det kommer att finnas en inlämningslucka.

Persson-Riis är optimistisk och hoppas kunna få ihop olika typer av idrottsutrustning för uthyrning.

– Vi har fått in en del material men vi behöver få in ännu mer i vårt sortiment. Det finns även en miljöaspekt på det här då vi vill uppmuntrar till att återanvända saker i stället för att bara köpa nytt.

Han tror att det kan bli riktigt bra på sikt och leda till många positiva synergieffekter.

Flera syften

– Det finns flera syften med den här verksamheten. Vi ser att idrottsföreningarna har tappat deltagare ganska radikalt de senaste 10–15 åren och det här är ett sätt att ge möjlighet till ungdomar att prova på olika idrotter som i förlängningen kan leda till att de hamnar i någon förening.

– Sedan vill vi även underlätta för spontanidrottande och att ungdomar får chansen att testa på en idrott. Man kanske är intresserad av längdskidåkning och vill prova men inte kan eller vill köpa ny utrustning. Det kan också underlätta för barn att delta på olika fritidsaktiviteter i skolan som de annars inte hade kunnat vara med på, fortsätter Persson-Riis.

Han hoppas få tillstånd ett bra samarbete med de lokala klubbarna.

– Hittills har vi knutit kontakter med Skövde IK och Skövde KIK men vi hoppas få in flera. Det här kan mycket väl bli en bra rekryteringskanal till klubbarna för att få fler att börjar idrotta.