10 aug 2015 16:05

10 aug 2015 16:06

Hagen och FAIK imponerade

ORIENTERING: U10mila

Ungdomens 10milastafett genomfördes i helgen vid Perstorps skyttecentrum i Karlsborg. IF Hagens killar och Falköpings tjejer sprang riktigt bra och överträffade förväntningarna.
Hagen blev femma i H18 och FAIK blev tvåa i D18.

U10mila är en klassiker. Tävlingen startade i Skövde 1981. I år genomfördes tävlingen för 35:e gången. Klubbarna i norra Skaraborg arrangerade i år, främst SOK Träff från Karlsborg och OK Skogsstjärnan från Töreboda.

IF Hagen hade viss förhoppning att bli bland de tio bästa i H18-klassen. Och det blev bättre än väntat. Daniel Bogren inledde suveränt, sexa på startsträckan endast 15 sekunder efter täten. Med växlingsplaceringar mellan 5 och 20 blev det till slut en fin femteplats för laget och bästa svenska lag.

Filip Karlsson sprang tionde sträckan och gav sig ut som femte löpare.

– Det var nervöst, berättar Filip.

– Missade två kontroller i början, varav en svår i en sluttning. Därefter har jag sprungit säkert och bra. Och härligt att möta lagkompisarna i målfållan.

Mats Hedman var coach för Hagens lag.

– Alla våra tre lag har sprungit stabilt och riktigt bra. En bra inledning på en stafett har man mycket nytta av. Vi skämtade innan start om att H18-laget skulle bli bättre än H12-laget som blev sexa och det höll ju, summerar Mats.

Revanscherade sig

Falköpings AIK OK har många duktiga tjejer. Klubben vann D18-klassen 2013. Förra året blev tjejerna bara 40:e, så nu var det läge för en betydligt bättre placering. Laget hade växlingsplaceringarna 34-7-9-5 på sträcka 1-4. Sluttjejen Ellen Blennow, 14 år, hade en tuff uppgift på femte sträckan mot flera 18-åringar.

– Jag tog det lite lugnt i början, förklarar Ellen Blennow.

– När Eksjötjejen drog i klungan gick det sedan sjukt fort. Kul att komma ikapp de som gick ut före. Eksjö blev för svåra i spurten, men övriga tre lag skulle jag bara vara före.

U10mila är en klassiker. Tävlingen startade i Skövde 1981. I år genomfördes tävlingen för 35:e gången. Klubbarna i norra Skaraborg arrangerade i år, främst SOK Träff från Karlsborg och OK Skogsstjärnan från Töreboda.

IF Hagen hade viss förhoppning att bli bland de tio bästa i H18-klassen. Och det blev bättre än väntat. Daniel Bogren inledde suveränt, sexa på startsträckan endast 15 sekunder efter täten. Med växlingsplaceringar mellan 5 och 20 blev det till slut en fin femteplats för laget och bästa svenska lag.

Filip Karlsson sprang tionde sträckan och gav sig ut som femte löpare.

– Det var nervöst, berättar Filip.

– Missade två kontroller i början, varav en svår i en sluttning. Därefter har jag sprungit säkert och bra. Och härligt att möta lagkompisarna i målfållan.

Mats Hedman var coach för Hagens lag.

– Alla våra tre lag har sprungit stabilt och riktigt bra. En bra inledning på en stafett har man mycket nytta av. Vi skämtade innan start om att H18-laget skulle bli bättre än H12-laget som blev sexa och det höll ju, summerar Mats.

Revanscherade sig

Falköpings AIK OK har många duktiga tjejer. Klubben vann D18-klassen 2013. Förra året blev tjejerna bara 40:e, så nu var det läge för en betydligt bättre placering. Laget hade växlingsplaceringarna 34-7-9-5 på sträcka 1-4. Sluttjejen Ellen Blennow, 14 år, hade en tuff uppgift på femte sträckan mot flera 18-åringar.

– Jag tog det lite lugnt i början, förklarar Ellen Blennow.

– När Eksjötjejen drog i klungan gick det sedan sjukt fort. Kul att komma ikapp de som gick ut före. Eksjö blev för svåra i spurten, men övriga tre lag skulle jag bara vara före.

Resultat

Ungdomens 10mila

HD12: 1) Stora Tuna OK, 59.40, 6) IF Hagen, 62.04, 61) Falköpings AIK OK, 106) Tibro OK.

HD18: 1) Espon Suunta, Finland, 266.41, 5) IF Hagen, 279.11, 34) Tibro/Falköping/Mullsjö, 351.50.

D18: 1) Eksjö SOK, 138.55, 2) Falköpings AIK OK, 139.01, 40) IF Hagen, 170.18.