11 aug 2015 10:27

11 aug 2015 14:50

Anders Eriksson i Mästarnas mästare

Tibros endurostjärna en av deltagarna i Svts tävlingsprogram

NY VERSION: Fyra nya deltagare är klara för Mästarnas mästare i Svt nästa år. En av dem är den flerfaldige världsmästaren i enduro Anders Eriksson.
– Det ska bli grymt kul, säger 42-åringen från Tibro till SLA.

Anders Eriksson lämnade proffslivet för flera år sedan men han har en lång och gedigen karriär bakom sig där han har vunnit det mesta inom endurosporten. Han har bland annat blivit världsmästare sju gånger, senaste VM-titeln bärgade han 2005, och han blev femma när svenska folket röstade om årets idrottsprestation, Jerringpriset, 2003. Han har för övrigt fått SLA-plaketten tre gånger (1995, 1999 och 2001).

Tibrosonen är fortfarande aktiv men ägnar sig främst åt att driva enduroskolor för att förmedla det han har lärt sig inom sporten. Dessutom hjälper han till hos Svenska motorcykelförbundet (Svemo) med att utveckla juniorer till att förhoppningsvis ta plats i världseliten.

Nu är han aktuell som medverkande i Mästarnas mästare på Sveriges Television.

– Det är väldigt inspirerande och det ska bli jätteroligt. Jag blev oerhört glad när jag fick frågan och jag behövde ingen längre betänketid för att säga ja. Sedan jag avslutade min proffskarriär har jag funderat på om jag skulle få frågan någon gång och kanske även undrat varför jag inte har fått den. Det är jättestort och det ska bli grymt kul, säger Anders Eriksson.

– Jag tycker Mästarnas mästare är ett av dem finaste program som Svt gör när de hyllar olika idrottsutövare. Jag har alltid suttit bänkad och tittat på programmet och att nu själv få vara med känns både hedrande och speciellt, fortsätter Tibro MK-åkaren.

”Ska bli roligt”

Han ser framemot att få tävla mot andra idrottspersonligheter.

– Det ska bli väldigt roligt att träffa andra likasinnade människor som har vunnit VM fast i andra sporter. Det är mycket som förenar och de har förmodligen samma inställning och vinnarskalle som jag. De andra tävlande har jag följt i periferin och i skuggan av allt fokus på min egen karriär och det ska därför bli intressant att träffa personerna bakom ansiktena.

Nu kommer han också att få sin karriär belyst inför svenska folkets ögon.

– Det känns bra att få den uppmärksamheten och jag känner mig trygg med upplägget på programmet. Sedan är det också roligt att få visa upp sporten.

Åtta namn klara

Sedan tidigare är Niklas Jihde, innebandy, Jörgen Persson, bordtennis, Inez Karlsson, jockey och Karolina A. Højsgaard, orientering klara för ”Mästarnas Mästare”. Förutom Anders Eriksson är även Hanna Marklund, fotboll, Björn Ferry, skidskytte, och Heidi Andersson, armbrytning klara för tävlingsprogrammet där före detta idrottsstjärnor möter varandra i olika grenar. Ytterligare fyra deltagare ska presenteras.

Inspelningen av programmet, som sänds för åttonde gången, sker vid solkusten i södra Spanien och kommer att starta i september för att sedan sändas nästa vår i Svt. Programmet har sänts i Sverige sedan 2009 och 2015 vann ishockeyspelaren Danijela Rundqvist.

Anders Eriksson lämnade proffslivet för flera år sedan men han har en lång och gedigen karriär bakom sig där han har vunnit det mesta inom endurosporten. Han har bland annat blivit världsmästare sju gånger, senaste VM-titeln bärgade han 2005, och han blev femma när svenska folket röstade om årets idrottsprestation, Jerringpriset, 2003. Han har för övrigt fått SLA-plaketten tre gånger (1995, 1999 och 2001).

Tibrosonen är fortfarande aktiv men ägnar sig främst åt att driva enduroskolor för att förmedla det han har lärt sig inom sporten. Dessutom hjälper han till hos Svenska motorcykelförbundet (Svemo) med att utveckla juniorer till att förhoppningsvis ta plats i världseliten.

Nu är han aktuell som medverkande i Mästarnas mästare på Sveriges Television.

– Det är väldigt inspirerande och det ska bli jätteroligt. Jag blev oerhört glad när jag fick frågan och jag behövde ingen längre betänketid för att säga ja. Sedan jag avslutade min proffskarriär har jag funderat på om jag skulle få frågan någon gång och kanske även undrat varför jag inte har fått den. Det är jättestort och det ska bli grymt kul, säger Anders Eriksson.

– Jag tycker Mästarnas mästare är ett av dem finaste program som Svt gör när de hyllar olika idrottsutövare. Jag har alltid suttit bänkad och tittat på programmet och att nu själv få vara med känns både hedrande och speciellt, fortsätter Tibro MK-åkaren.

”Ska bli roligt”

Han ser framemot att få tävla mot andra idrottspersonligheter.

– Det ska bli väldigt roligt att träffa andra likasinnade människor som har vunnit VM fast i andra sporter. Det är mycket som förenar och de har förmodligen samma inställning och vinnarskalle som jag. De andra tävlande har jag följt i periferin och i skuggan av allt fokus på min egen karriär och det ska därför bli intressant att träffa personerna bakom ansiktena.

Nu kommer han också att få sin karriär belyst inför svenska folkets ögon.

– Det känns bra att få den uppmärksamheten och jag känner mig trygg med upplägget på programmet. Sedan är det också roligt att få visa upp sporten.

Åtta namn klara

Sedan tidigare är Niklas Jihde, innebandy, Jörgen Persson, bordtennis, Inez Karlsson, jockey och Karolina A. Højsgaard, orientering klara för ”Mästarnas Mästare”. Förutom Anders Eriksson är även Hanna Marklund, fotboll, Björn Ferry, skidskytte, och Heidi Andersson, armbrytning klara för tävlingsprogrammet där före detta idrottsstjärnor möter varandra i olika grenar. Ytterligare fyra deltagare ska presenteras.

Inspelningen av programmet, som sänds för åttonde gången, sker vid solkusten i södra Spanien och kommer att starta i september för att sedan sändas nästa vår i Svt. Programmet har sänts i Sverige sedan 2009 och 2015 vann ishockeyspelaren Danijela Rundqvist.