17 aug 2015 16:10

17 aug 2015 16:11

Lokala förare som är laddade inför Sixdays

ENDURO: Lokala förare tränade i Värsås

TRÄNING. Snart är det dags för Sixdays i enduro som det här året avgörs i Košice, Slovakien. Flera lokala förare ska köra och i helgen tränade åkarna i klubblaget Team West samt ett antal landslagsåkare i Värsås.

Sixdays, lag-VM för nationslag, i enduro i Slovakien står för dörren. Trupperna till landslagstävlingen har också tagits ut och där återfinns några lokala förare. I World Trophy-laget, seniorlaget, kör sex förare och där ingår bland annat Mattias Ojanperä från FMCK Skövde och Erik Ljungberg från Falköpings MK. I Junior World Trophy, juniorlaget, kör fyra förare och där ingår bland annat Tibro MK:s Jesper Börjesson. Hans klubbkamrat Anton Sandstedt är reserv.

Samtidigt körs även en klubblagstävling, utan VM–status, och där har Sverige med sex lag varav Team West – åkare från Tidaholms MK, Falköpings MK, FMCK Skövde, Töreboda MK, Tibro MK och Carlsborgs MK – är ett av lagen.

Lokal trio

Team West representeras av trion Erik Wahlström, FMCK Skövde, John Salomonsson, FMCK Skövde och Marcus Adielsson, Tibro MK på Sixdays det här året. Alla tre debuterar i Sixdays.

– Vi har egentligen inte så stora förväntningar utan att det handlar om att de här förarna ska ta sig igenom det här och lära sig så mycket som möjligt. Målsättningen är att de ska ta sig igenom de här sex dagarna utan prick och farten får bli sekundärt den här gången, säger Fredrik Holmvik som är en av de ansvariga för just Team West.

Team West är en gemensam satsning för juniorer från sex av klubbarna här omkring och en del av startavgifterna i vintercupen finansierar satsningen som drog i gång 2011.

– Vi har ett väldigt ungt och orutinerat lag så det är mer en lärdom inför framtiden. Det är sex dagar och det är långt. De tävlar ungefär sju och en halv till åtta timmar per dag. Då sitter man på hojen nästan konstant. Man har bara en halvtimme till 45 minuter service totalt, fortsätter Fredrik Holmvik.

Under lördagen tränade förarna i Team West som ska köra Sidxays samt även ett antal av landslagsåkarna på en bana i Värsås.

– Vi brukar ha tio gemensamma träningar per år i Team West, berättar Holmvik och ser ut mot åkarna som drillas av Värsåssonen Albin Elowsson som just nu är skadad (båtben) men är på väg tillbaka och den gamle världsmästaren Thomas Gustafsson.

– Det som killarna åker på här är väldigt sydeuropeiskt med stenhårt i backen. Det här kan vänta förarna i Slovakien om det är torrt men är det blöt kommer det bli precis snorhalt. Det gäller att vara förbered på alla sätt. Men inom enduro ska man ju kunna behärska allt, konstaterar Holmvik.

Intensivt program

Det är ett späckat program innan avresan till Slovakien där två SM-deltävlingar i Östhammar och Söderhamn står på agendan. Sedan avslutas SM med den femte och sista deltävlingen i Vingåker den 19 september.

– Det är en väldigt intensiv period just nu och senare i år är det ett antal kåsor och allt möjligt. Det känns som att säsongen aldrig är slut.

Sixdays avgörs i Košice, Slovakien den 7–12 september. Ett 30-tal nationer deltar och det brukar vara upp emot 500 förare som deltar. Den svenska truppen består av ett 30-tal förare och avreser den 31 augusti.

Frankrike, Spanien och Italien är de ledande nationerna men även Storbritannien är på frammarsch. USA och Australien har även vassa lag med.

Sixdays, lag-VM för nationslag, i enduro i Slovakien står för dörren. Trupperna till landslagstävlingen har också tagits ut och där återfinns några lokala förare. I World Trophy-laget, seniorlaget, kör sex förare och där ingår bland annat Mattias Ojanperä från FMCK Skövde och Erik Ljungberg från Falköpings MK. I Junior World Trophy, juniorlaget, kör fyra förare och där ingår bland annat Tibro MK:s Jesper Börjesson. Hans klubbkamrat Anton Sandstedt är reserv.

Samtidigt körs även en klubblagstävling, utan VM–status, och där har Sverige med sex lag varav Team West – åkare från Tidaholms MK, Falköpings MK, FMCK Skövde, Töreboda MK, Tibro MK och Carlsborgs MK – är ett av lagen.

Lokal trio

Team West representeras av trion Erik Wahlström, FMCK Skövde, John Salomonsson, FMCK Skövde och Marcus Adielsson, Tibro MK på Sixdays det här året. Alla tre debuterar i Sixdays.

– Vi har egentligen inte så stora förväntningar utan att det handlar om att de här förarna ska ta sig igenom det här och lära sig så mycket som möjligt. Målsättningen är att de ska ta sig igenom de här sex dagarna utan prick och farten får bli sekundärt den här gången, säger Fredrik Holmvik som är en av de ansvariga för just Team West.

Team West är en gemensam satsning för juniorer från sex av klubbarna här omkring och en del av startavgifterna i vintercupen finansierar satsningen som drog i gång 2011.

– Vi har ett väldigt ungt och orutinerat lag så det är mer en lärdom inför framtiden. Det är sex dagar och det är långt. De tävlar ungefär sju och en halv till åtta timmar per dag. Då sitter man på hojen nästan konstant. Man har bara en halvtimme till 45 minuter service totalt, fortsätter Fredrik Holmvik.

Under lördagen tränade förarna i Team West som ska köra Sidxays samt även ett antal av landslagsåkarna på en bana i Värsås.

– Vi brukar ha tio gemensamma träningar per år i Team West, berättar Holmvik och ser ut mot åkarna som drillas av Värsåssonen Albin Elowsson som just nu är skadad (båtben) men är på väg tillbaka och den gamle världsmästaren Thomas Gustafsson.

– Det som killarna åker på här är väldigt sydeuropeiskt med stenhårt i backen. Det här kan vänta förarna i Slovakien om det är torrt men är det blöt kommer det bli precis snorhalt. Det gäller att vara förbered på alla sätt. Men inom enduro ska man ju kunna behärska allt, konstaterar Holmvik.

Intensivt program

Det är ett späckat program innan avresan till Slovakien där två SM-deltävlingar i Östhammar och Söderhamn står på agendan. Sedan avslutas SM med den femte och sista deltävlingen i Vingåker den 19 september.

– Det är en väldigt intensiv period just nu och senare i år är det ett antal kåsor och allt möjligt. Det känns som att säsongen aldrig är slut.

Sixdays avgörs i Košice, Slovakien den 7–12 september. Ett 30-tal nationer deltar och det brukar vara upp emot 500 förare som deltar. Den svenska truppen består av ett 30-tal förare och avreser den 31 augusti.

Frankrike, Spanien och Italien är de ledande nationerna men även Storbritannien är på frammarsch. USA och Australien har även vassa lag med.