21 aug 2015 14:00

21 aug 2015 15:03

Styrkeprov väntar Rikard Bernhard

ULTRALÖPNING: Ultravasan avgörs för andra året i följd

På lördag avgörs Ultravasan, ett terränglopp över 90 kilometer mellan Sälen och Mora, för andra gången. Ett antal Skövdebor återfinns i starlistan och en av dem är 33-årige Rikard Bernhard.

– Det ska bli spännande att testa vad min kropp kan orka med, säger löparen dagen före styrkeprovet.

Det är en förväntansfull Rikard Bernhard som SLA-sporten når på fredagsförmiddagen. Han befinner sig redan i Sälen och genomför de sista förberedelserna inför Ultravasan som inleds tidigt på lördagsmorgonen.

Det är första gången som han springer Ultravasan som hade premiär förra året.

– Kroppen känns bra och jag har laddat för det här i ett år, säger han.

Rikard Bernhard ser det som en stor utmaning och tävlar enbart mot sig själv.

– Målsättningen är först och främst att ta sig till mål. Det är det första men sedan vore drömmen att springa på under åtta timmar och kanske lite bättre ändå.

Distansen är precis som Vasaloppet 90 kilometer men sträckan mellan Sälen och Mora är inte helt identiskt med skidloppet.

– Det är inte riktigt samma bana. Den skiljer sig åt på vissa delar. Det går över många myrar men ju längre loppet går desto mer likt Vasaloppet blir det, berättar Bernhard som bland annat har laddat upp med att springa ett sextimmarslopp i våras för att känna på den långa distansen.

– Ultralöpning är rätt nytt för mig. Jag är orienterare i grunden och har hållit på med det i IF Hagen ända sedan barnsben men jag har även sprungit en del terränglopp. Jag tappade suget och höll upp i åtta år innan jag drog i gång igen för fyra år sedan när jag sprang Lidingöloppet, fortsätter han.

Vad är det mest fascinerande med ultralöpning?

– Det är spännande att testa vad kroppen är byggd för och klarar av. Sedan är det en personlig utmaning.

Förra årets Ultravasan blev en succé och den andra upplagan har vuxit med över 20 procent och på lördag samlas ett ännu starkare startfält. Upp emot 2 000 ultralöpare beräknas springa Ultravasan där det finns två distanser, en över 90 och en över 45 kilometer.

Löpare från upp emot 30 länder finns på plats i Ultravasan där extremlöpare från världens alla hörn möts för att ta sig an den historiska sträckan mellan Sälen och Mora. Deltagarna springer i gryningen över myrar, förbi vattendrag och möter soluppgången i den svenska barrskogen på vägen mot Mora och loppet har både en herr- och en damklass.

Fjolårets premiärsegare på herrsidan, Jonas Buud från Mora, som vann på den vassa segertiden 6.02.03 på de 90 kilometerna ställer upp igen och ska försöka försvara segern från förra året.

Det är en förväntansfull Rikard Bernhard som SLA-sporten når på fredagsförmiddagen. Han befinner sig redan i Sälen och genomför de sista förberedelserna inför Ultravasan som inleds tidigt på lördagsmorgonen.

Det är första gången som han springer Ultravasan som hade premiär förra året.

– Kroppen känns bra och jag har laddat för det här i ett år, säger han.

Rikard Bernhard ser det som en stor utmaning och tävlar enbart mot sig själv.

– Målsättningen är först och främst att ta sig till mål. Det är det första men sedan vore drömmen att springa på under åtta timmar och kanske lite bättre ändå.

Distansen är precis som Vasaloppet 90 kilometer men sträckan mellan Sälen och Mora är inte helt identiskt med skidloppet.

– Det är inte riktigt samma bana. Den skiljer sig åt på vissa delar. Det går över många myrar men ju längre loppet går desto mer likt Vasaloppet blir det, berättar Bernhard som bland annat har laddat upp med att springa ett sextimmarslopp i våras för att känna på den långa distansen.

– Ultralöpning är rätt nytt för mig. Jag är orienterare i grunden och har hållit på med det i IF Hagen ända sedan barnsben men jag har även sprungit en del terränglopp. Jag tappade suget och höll upp i åtta år innan jag drog i gång igen för fyra år sedan när jag sprang Lidingöloppet, fortsätter han.

Vad är det mest fascinerande med ultralöpning?

– Det är spännande att testa vad kroppen är byggd för och klarar av. Sedan är det en personlig utmaning.

Förra årets Ultravasan blev en succé och den andra upplagan har vuxit med över 20 procent och på lördag samlas ett ännu starkare startfält. Upp emot 2 000 ultralöpare beräknas springa Ultravasan där det finns två distanser, en över 90 och en över 45 kilometer.

Löpare från upp emot 30 länder finns på plats i Ultravasan där extremlöpare från världens alla hörn möts för att ta sig an den historiska sträckan mellan Sälen och Mora. Deltagarna springer i gryningen över myrar, förbi vattendrag och möter soluppgången i den svenska barrskogen på vägen mot Mora och loppet har både en herr- och en damklass.

Fjolårets premiärsegare på herrsidan, Jonas Buud från Mora, som vann på den vassa segertiden 6.02.03 på de 90 kilometerna ställer upp igen och ska försöka försvara segern från förra året.