08 sep 2015 17:45

08 sep 2015 19:05

Axevallas banmästare slutar i protest

TRAV: Kritisk mot Axevallas ledning och ST efter händelse kring Stochampionatet

Axevallas banmästare i åtta år, Reino Olausson, har lämnat in sin avskedsansökan.

Även Karl-Åke Gustafsson bland banpersonalen har sagt upp sig.

Anledningen? De känner sig felaktigt behandlade av Axevallas ledning och Svensk Travsport i samband med Stochampionatshelgen i juli.

Det är tidningen Travronden som i veckans första nummer skriver om händelsen.

Anledningen till schismen är att Axevalla tog hjälp av Halmstads banpersonal i samband med Stochampionatshelgen tidigare i juli. Efter kvaltävlingarna fredagen den 10 juli klagade en del aktiva på banans beskaffenhet och Axevalla valde då att på söndagen hyra in folk från Halmstad till nästa helgs trippeltrav. De hade under lördagen hjälpt till vid Årjängs V75-tävlingar.

”Blivet felbehandlade”

Axevallas banpersonal kände sig felaktigt behandlade och det har lett till att två i personalen har sagt upp sig.

– Ryktet sade att aktiva hade krävt att Halmstads banpersonal skulle komma till Axevalla också, annars skulle de inte starta sina hästar. Jag sade okej till det, men anser att vi har blivit felbehandlade av ledningen. Man gick ut på Facebook både före och efter och skrev hur bra det var att de skulle komma hit, säger Reino Olausson till Travronden.

Det fick honom att lämna in sin avskedsansökan i förra veckan efter åtta år som banmästare. Även hans kollega Karl-Åke Gustafsson valde att lämna sitt uppdrag.

– Jag fick läsa på Facebook vid femtiden söndagen före Stochampionatshelgen att Halmstads banpersonal skulle komma upp och jobba under trippeltravet. De har inte varit uppe hos oss tidigare år som jag jobbat och då har det gått bra ändå. Då ansåg jag att vi inte duger till våra jobb, säger Karl-Åke Gustafsson till samma tidning och fortsätter:

– Jag gjorde inget på söndagen, men tog kontakt med Benny Ternemar (travbanechef på Axevalla) på måndagen och frågade vad han menade. Han sade då att det var påtryckningar från ST (Svensk Travsport) att kuskar och tränare inte skulle anmäla sina hästar om inte detta skede. Det är ett jäkla sätt alltså att de ska styra vilka som ska få sköta banorna.

Kände sig sidosteppade

Axevallas banpersonal upplevde det som att personalen från Halmstad tog över deras arbete helt under Stochampionatshelgen som är Axevallas största höjdpunkt på året.

Duon anser att hela ärendet är dåligt skött från både Axevalla och ST och lämnade därför sina tjänster.

Travbanechefen Benny Ternemar blev förvånad över deras beslut att säga upp sig.

Han berättar att det var ett snabbt beslut som skulle fattas under stora påtryckningar.

Hade han insett konsekvenserna hade han så här i efterhand gjort annorlunda.

– Då hade jag kört utan Halmstads banpersonal. Jag kunde inte tänka mig att det skulle få dessa konsekvenser och hade aldrig gjort det här på eget bevåg, säger Ternemar till tidningen.

Det är tidningen Travronden som i veckans första nummer skriver om händelsen.

Anledningen till schismen är att Axevalla tog hjälp av Halmstads banpersonal i samband med Stochampionatshelgen tidigare i juli. Efter kvaltävlingarna fredagen den 10 juli klagade en del aktiva på banans beskaffenhet och Axevalla valde då att på söndagen hyra in folk från Halmstad till nästa helgs trippeltrav. De hade under lördagen hjälpt till vid Årjängs V75-tävlingar.

”Blivet felbehandlade”

Axevallas banpersonal kände sig felaktigt behandlade och det har lett till att två i personalen har sagt upp sig.

– Ryktet sade att aktiva hade krävt att Halmstads banpersonal skulle komma till Axevalla också, annars skulle de inte starta sina hästar. Jag sade okej till det, men anser att vi har blivit felbehandlade av ledningen. Man gick ut på Facebook både före och efter och skrev hur bra det var att de skulle komma hit, säger Reino Olausson till Travronden.

Det fick honom att lämna in sin avskedsansökan i förra veckan efter åtta år som banmästare. Även hans kollega Karl-Åke Gustafsson valde att lämna sitt uppdrag.

– Jag fick läsa på Facebook vid femtiden söndagen före Stochampionatshelgen att Halmstads banpersonal skulle komma upp och jobba under trippeltravet. De har inte varit uppe hos oss tidigare år som jag jobbat och då har det gått bra ändå. Då ansåg jag att vi inte duger till våra jobb, säger Karl-Åke Gustafsson till samma tidning och fortsätter:

– Jag gjorde inget på söndagen, men tog kontakt med Benny Ternemar (travbanechef på Axevalla) på måndagen och frågade vad han menade. Han sade då att det var påtryckningar från ST (Svensk Travsport) att kuskar och tränare inte skulle anmäla sina hästar om inte detta skede. Det är ett jäkla sätt alltså att de ska styra vilka som ska få sköta banorna.

Kände sig sidosteppade

Axevallas banpersonal upplevde det som att personalen från Halmstad tog över deras arbete helt under Stochampionatshelgen som är Axevallas största höjdpunkt på året.

Duon anser att hela ärendet är dåligt skött från både Axevalla och ST och lämnade därför sina tjänster.

Travbanechefen Benny Ternemar blev förvånad över deras beslut att säga upp sig.

Han berättar att det var ett snabbt beslut som skulle fattas under stora påtryckningar.

Hade han insett konsekvenserna hade han så här i efterhand gjort annorlunda.

– Då hade jag kört utan Halmstads banpersonal. Jag kunde inte tänka mig att det skulle få dessa konsekvenser och hade aldrig gjort det här på eget bevåg, säger Ternemar till tidningen.