21 sep 2015 16:09

21 sep 2015 16:09

IFK drar sig ur futsalligan

FUTSAL: Ingen överlåtelse av plats på grund av regelverk

Skövde kommer inte att ha något lag i den högsta futsalligan kommande säsong.

IFK Skövde drar sig ur ligan och på grund av de krav som Svenska fotbollförbundet ställer vill man inte heller lämna över platsen till Skövde United FC.

IFK Skövde har tidigare aviserat att man tänker trappa ner sin elitsatsning inom futsalen och nu har man tagit definitivt beslut, vilket betyder att man lämnar sin plats i den svenska futsalligan.

– Vi känner att det tar för mycket kraft och energi från den övriga verksamheten, säger Anders Lind i IFK Skövdes styrelse.

Han fortsätter:

– Vi får gå ett steg tillbaka och lägga fokus på vår kärnverksamhet som är fotboll.

Regelverk

IFK öppnade dock för att lämna över sin plats till Skövde United FC som var positivt till att spela i den högsta ligan, men Svenska fotbollförbundets regler tillåter inte att man gör så utan förbehåll. I så fall måste föreningen, i det här fallet IFK Skövde, lägga ner all sin futsalverksamhet. Det handlar om att man inte ska kunna lämna över platser hur som helst och regelverket är likadant inom fotbollen.

– Det är som en spärregel för att man inte ska kunna köpa sig till en serieplats. En förening som överlåter en serieplats måste upphöra med all verksamhet och det gör man inte om man behåller lag, säger Gerhard Sager som är ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

Förbundet gjorde emellertid ett undantag i det här fallet och tillät IFK Skövde att ha kvar ungdomsverksamhet inom futsal, men IFK ville även fortsatt ha möjligheten att spela lokala turneringar, som Möbelcupen och DM, med sitt seniorlag. Därför valde man att inte lämna över platsen till Skövde United FC.

– Förbundet ställde hårda krav för att överlåta platsen och det kände vi att vi inte kunde gå med på, fortsätter Lind.

Gerhard Sager tycker det att det är en trist situation.

– Det är synnerligen olyckligt i och med att det finns landslagsspelare i Skövde. Jag vet inte varför IFK Skövde inte bara kan komma överens med United om att ta över all futsalverksamhet, säger Sager.

IFK Skövde har i dagsläget två landslagsspelare i Sargon och Hanna Abraham och om de själva vill så kan IFK tänka sig att släppa dem till Skövde United för att de ska kunna spela seriespel.

– Vi sätter inga käppar i hjulet för någon som vill spela futsal i en annan förening, konstaterar Lind.

IFK Skövde har tidigare aviserat att man tänker trappa ner sin elitsatsning inom futsalen och nu har man tagit definitivt beslut, vilket betyder att man lämnar sin plats i den svenska futsalligan.

– Vi känner att det tar för mycket kraft och energi från den övriga verksamheten, säger Anders Lind i IFK Skövdes styrelse.

Han fortsätter:

– Vi får gå ett steg tillbaka och lägga fokus på vår kärnverksamhet som är fotboll.

Regelverk

IFK öppnade dock för att lämna över sin plats till Skövde United FC som var positivt till att spela i den högsta ligan, men Svenska fotbollförbundets regler tillåter inte att man gör så utan förbehåll. I så fall måste föreningen, i det här fallet IFK Skövde, lägga ner all sin futsalverksamhet. Det handlar om att man inte ska kunna lämna över platser hur som helst och regelverket är likadant inom fotbollen.

– Det är som en spärregel för att man inte ska kunna köpa sig till en serieplats. En förening som överlåter en serieplats måste upphöra med all verksamhet och det gör man inte om man behåller lag, säger Gerhard Sager som är ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

Förbundet gjorde emellertid ett undantag i det här fallet och tillät IFK Skövde att ha kvar ungdomsverksamhet inom futsal, men IFK ville även fortsatt ha möjligheten att spela lokala turneringar, som Möbelcupen och DM, med sitt seniorlag. Därför valde man att inte lämna över platsen till Skövde United FC.

– Förbundet ställde hårda krav för att överlåta platsen och det kände vi att vi inte kunde gå med på, fortsätter Lind.

Gerhard Sager tycker det att det är en trist situation.

– Det är synnerligen olyckligt i och med att det finns landslagsspelare i Skövde. Jag vet inte varför IFK Skövde inte bara kan komma överens med United om att ta över all futsalverksamhet, säger Sager.

IFK Skövde har i dagsläget två landslagsspelare i Sargon och Hanna Abraham och om de själva vill så kan IFK tänka sig att släppa dem till Skövde United för att de ska kunna spela seriespel.

– Vi sätter inga käppar i hjulet för någon som vill spela futsal i en annan förening, konstaterar Lind.