15 okt 2015 19:45

15 okt 2015 19:50

Esplund och Villa slår ur underläge

BANDY: Johan tillbaka i Lidköping

Villa Lidköping och nygamle spelaren Johan Esplund tillhör de mer betrodda inför årets elitseriesäsong. Men laget får ändå slå ur underläge. Den stora guldfavoriten är Sandviken som nästan hälften av de tillfrågade enligt en enkät från bandyförbundet tippar som svenska mästare.

Under förra säsongen var det Johan Esplund som ledsagade Västerås SK fram till SM-titeln.

Nu ska han försöka att föra Villa Lidköping till nya stordåd. 32-åringen är glad över att vara tillbaka i Villa men känner viss oro inför klubbens spelsystem.

– Nu tänker jag för mycket och hamnar i tidsnöd i stället för att bara köra, säger han till TT.

I Västerås hade han en fri roll, den friheten har han blivit av med i och med flytten tillbaka till Villa-Lidköping.

Klubben ska nu agera med tydligare linjer; längre anfall, flera passningar, diagonala åkningar och spel på rättvänd spelare.

Det är en ny situation för Esplund som också inverkar på hans sätt att spela. Han har fått förändra en del i det egna spelet.

– Att jag inte får göra de saker som jag är van vid... Det tycker jag känns jobbigt. Jag bryter mönstret ganska mycket och när jag gör det nu bryter mönstret jag för vårt spel också. Det gäller att hitta något som synkar, men det kommer ta lite tid att hitta rätt, speciellt i den rollen som jag har till höger, säger Johan Esplund vidare till TT.

– I Västerås hade jag en roll som inte är lik den som jag har nu, även om tränaren säger att den ska vara likadan. Nu tänker jag på vad jag ska göra och vad jag inte får göra. Det är nog mest det som jag grubblar över, fortsätter Esplund till TT.

Han tror dock på systemet som tränaren Johan Sixtensson vill praktisera.

Enligt en enkät med totalt 200 spelare och ledare som det svenska bandyförbundet låtit framställa tror 14 procent att Villa Lidköping tar SM-guld, 16 procent förordar Västerås SK medan nästan hälften av de tillfrågande, 49 procent, har Sandviken som guldfavorit.

Esplund har en fantastisk karriär bakom sig. Det har blivit fyra VM-guld, en framgångsrik proffskarriär i Ryssland och förra säsongen kunde han också titulera sig svensk mästare när han gick hela vägen med Västerås. På bandygalan förra säsongen korades han även till Årets man i svensk bandy.

Johans moderklubb är Elless IF i Sjötorp och via Otterbäcken och Boltic kom han till Villa redan som 17-åring. Efter proffsspel i Ryssland återvände han inför säsongen 2013–14 till Sverige och har de senaste två åren spelat i Västerås.

Villa Lidköping begår seriepremiär borta mot Sirius fredagen den 23 oktober.

Under förra säsongen var det Johan Esplund som ledsagade Västerås SK fram till SM-titeln.

Nu ska han försöka att föra Villa Lidköping till nya stordåd. 32-åringen är glad över att vara tillbaka i Villa men känner viss oro inför klubbens spelsystem.

– Nu tänker jag för mycket och hamnar i tidsnöd i stället för att bara köra, säger han till TT.

I Västerås hade han en fri roll, den friheten har han blivit av med i och med flytten tillbaka till Villa-Lidköping.

Klubben ska nu agera med tydligare linjer; längre anfall, flera passningar, diagonala åkningar och spel på rättvänd spelare.

Det är en ny situation för Esplund som också inverkar på hans sätt att spela. Han har fått förändra en del i det egna spelet.

– Att jag inte får göra de saker som jag är van vid... Det tycker jag känns jobbigt. Jag bryter mönstret ganska mycket och när jag gör det nu bryter mönstret jag för vårt spel också. Det gäller att hitta något som synkar, men det kommer ta lite tid att hitta rätt, speciellt i den rollen som jag har till höger, säger Johan Esplund vidare till TT.

– I Västerås hade jag en roll som inte är lik den som jag har nu, även om tränaren säger att den ska vara likadan. Nu tänker jag på vad jag ska göra och vad jag inte får göra. Det är nog mest det som jag grubblar över, fortsätter Esplund till TT.

Han tror dock på systemet som tränaren Johan Sixtensson vill praktisera.

Enligt en enkät med totalt 200 spelare och ledare som det svenska bandyförbundet låtit framställa tror 14 procent att Villa Lidköping tar SM-guld, 16 procent förordar Västerås SK medan nästan hälften av de tillfrågande, 49 procent, har Sandviken som guldfavorit.

Esplund har en fantastisk karriär bakom sig. Det har blivit fyra VM-guld, en framgångsrik proffskarriär i Ryssland och förra säsongen kunde han också titulera sig svensk mästare när han gick hela vägen med Västerås. På bandygalan förra säsongen korades han även till Årets man i svensk bandy.

Johans moderklubb är Elless IF i Sjötorp och via Otterbäcken och Boltic kom han till Villa redan som 17-åring. Efter proffsspel i Ryssland återvände han inför säsongen 2013–14 till Sverige och har de senaste två åren spelat i Västerås.

Villa Lidköping begår seriepremiär borta mot Sirius fredagen den 23 oktober.

  • Linus Hellman