25 nov 2015 09:16

25 nov 2015 09:16

Blir detta säsongens sista derby?

ISHOCKEYKRÖNIKA: Jan Larsson

Prestigemöten mellan Skövde IK och Mariestad Bois Hockey. En klassisk höjdpunkt för den lokala hockeyälskaren. Dusterna genom åren har varit många. Det brukar ofta bli ovissa och nerviga tillställningar med mycket känslor.

Därför känns det lite tråkigt att onsdagskvällens derby faktiskt kan vara det sista för säsongen.

Så här fyra omgångar före slutet talar i stort sett allt för att Mariestad och Skövde IK spelar i olika serier när säsongen startar om i mellandagarna.

Så var det även förra säsongen då SIK gick till alletten och Mariestad fick spelade kvar i ettans vårserie.

Nu ser det ut som att det blir ombytta roller.

 

Rent sportligt är det inte så mycket att säga om. Tabeller ljuger inte och SIK:s problem är att de har tappat ledningarna för många gånger och inte klarat att vinna mot lagen framför i tillräckligt stort utsträckning.

Derbymatcherna är viktiga såväl sportsligt som ekonomiskt. Vissa år har klubbarna till och med spelat träningsmatcher mot varandra eftersom matcherna alltid ger sköna slantar.

Finns det då inga möjligheter att lagen spelar i samma serie även när det startar om?

Om Skövde IK vinner mot Mariestad kan laget mycket väl ta full pott i de tre avslutande matcherna som inte ser alltför avskräckande ut: Köping (borta), Enköping (borta) och Grästorp (hemma). Det skulle i så fall betyda att SIK stannar på 40 poäng. Med tanke på att lagen närmast ovanför strecket Kumla och Borlänge har 38 respektive 37 poäng och dessutom möts inbördes ser det tufft ut, minst sagt.

 

Sedan kan ju Mariestad teoretiskt sett ramla under strecket fortfarande, även om de har åtta poängs marginal. Det krävs en rejäl svacka i så fall. Finns inget som talar för att det skall ske.

Sedan kan som bekant ishockeysäsongerna bli långa och jag är övertygad om att Skövde IK kommer att vara tillräckligt bra i en vårserie att de klarar att belägga någon av de två översta platserna som gör att de går till playoff 1.

Där väntar i så fall matcher mot antingen tvåan eller fyran i den norra allettan. Här kan vi kanske hoppas på derbymatcher, även om det just nu känns lite långsökt.

När det gäller Skövde IK tror jag fortfarande att långsiktigt tänkande och tålamod är vägen till framgång. Det tar tid att utveckla lag och spelare. I det fallet tycker jag absolut Anders Spaak är på rätt väg.

Bättre att ha ett helt lag som klarar att leverera under våren än ett vingklippt gäng som matchats hårt för att gå till en alletta där de sedan inte har räckt till.

 

Sedan hade det naturligtvis varit spännande att sett både Skövde och Mariestad i allettan den här säsongen där den västra serien tussas ihop med de fyra bästa i norr. Östersund, Kiruna och Piteå går dit, Kalix och Örnsköldsvik slåss om den fjärde platsen.

Sedan lär det inte bli någon billig historia att vara med i den serien. Nu var det lagen i västra ettan som fick ta det ansvaret, tidigare har det varit de i den östra serien som fått göra långresorna. Det känns väl inte mer än rättvist.

Sedan kan man fundera på hela seriesystemet, om det inte spelas väl mycket och åks väl mycket buss även i de lägre divisionerna i förhållanden till vad klubbarna och spelarna klarar av? Det är en annan historia.

Därför känns det lite tråkigt att onsdagskvällens derby faktiskt kan vara det sista för säsongen.

Så här fyra omgångar före slutet talar i stort sett allt för att Mariestad och Skövde IK spelar i olika serier när säsongen startar om i mellandagarna.

Så var det även förra säsongen då SIK gick till alletten och Mariestad fick spelade kvar i ettans vårserie.

Nu ser det ut som att det blir ombytta roller.

 

Rent sportligt är det inte så mycket att säga om. Tabeller ljuger inte och SIK:s problem är att de har tappat ledningarna för många gånger och inte klarat att vinna mot lagen framför i tillräckligt stort utsträckning.

Derbymatcherna är viktiga såväl sportsligt som ekonomiskt. Vissa år har klubbarna till och med spelat träningsmatcher mot varandra eftersom matcherna alltid ger sköna slantar.

Finns det då inga möjligheter att lagen spelar i samma serie även när det startar om?

Om Skövde IK vinner mot Mariestad kan laget mycket väl ta full pott i de tre avslutande matcherna som inte ser alltför avskräckande ut: Köping (borta), Enköping (borta) och Grästorp (hemma). Det skulle i så fall betyda att SIK stannar på 40 poäng. Med tanke på att lagen närmast ovanför strecket Kumla och Borlänge har 38 respektive 37 poäng och dessutom möts inbördes ser det tufft ut, minst sagt.

 

Sedan kan ju Mariestad teoretiskt sett ramla under strecket fortfarande, även om de har åtta poängs marginal. Det krävs en rejäl svacka i så fall. Finns inget som talar för att det skall ske.

Sedan kan som bekant ishockeysäsongerna bli långa och jag är övertygad om att Skövde IK kommer att vara tillräckligt bra i en vårserie att de klarar att belägga någon av de två översta platserna som gör att de går till playoff 1.

Där väntar i så fall matcher mot antingen tvåan eller fyran i den norra allettan. Här kan vi kanske hoppas på derbymatcher, även om det just nu känns lite långsökt.

När det gäller Skövde IK tror jag fortfarande att långsiktigt tänkande och tålamod är vägen till framgång. Det tar tid att utveckla lag och spelare. I det fallet tycker jag absolut Anders Spaak är på rätt väg.

Bättre att ha ett helt lag som klarar att leverera under våren än ett vingklippt gäng som matchats hårt för att gå till en alletta där de sedan inte har räckt till.

 

Sedan hade det naturligtvis varit spännande att sett både Skövde och Mariestad i allettan den här säsongen där den västra serien tussas ihop med de fyra bästa i norr. Östersund, Kiruna och Piteå går dit, Kalix och Örnsköldsvik slåss om den fjärde platsen.

Sedan lär det inte bli någon billig historia att vara med i den serien. Nu var det lagen i västra ettan som fick ta det ansvaret, tidigare har det varit de i den östra serien som fått göra långresorna. Det känns väl inte mer än rättvist.

Sedan kan man fundera på hela seriesystemet, om det inte spelas väl mycket och åks väl mycket buss även i de lägre divisionerna i förhållanden till vad klubbarna och spelarna klarar av? Det är en annan historia.