04 dec 2015 19:59

04 dec 2015 19:59

Finbesök på Jutagården när Eriksson gästade

RIDSPORT: OS-ryttaren Peter Eriksson instruerade och föreläste under fredagen

Den tidigare svenske OS-ryttaren i banhoppning Peter Eriksson, 56 år, besökte under fredagen Jutagården utanför Skövde.
Hoppryttaren, som har haft en lång och framgångsrik karriär och ridit för det svenska landslaget, instruerade elever och delade med sig av sina kunskaper.

Skulltorp Ryttarsällskap och Jutagårdens Ridskola i samebetet med SISU Idrottsutbildarna hade bjudit in den meriterade hoppryttaren Peter Eriksson, 56 år, till Jutagården under fredagen.

– Jag trivs bra i dessa trakter. Jag har varit på många tävlingar i Grevagården som ligger här intill genom åren. Förut var jag mer tävlingsryttare men nu är jag mer instruktör och tränare. Det är en del av min tillvaro efter min aktiva karriär. Jag är dock fortfarande lite aktiv och håller på och tävlar en del i Sverige. Jag brukar tävla 16–20 helger per år, säger han.

Premiärbesökare

– Det är första gången jag är här. Det är en jättefin och stor manege, det är en toppenmanege att kunna rida i. Även om den inte är ny så är det jättefina ridmått, fantastiskt underlag och bra hinder. Här finns alla möjligheter till att kunna göra något mer, utvecklar Eriksson.

Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Bland annat har han deltagit i fem olympiska spel och han var en av ryttarna i det svenska laget som tog OS-silver i Aten, Grekland 2004.

Individuellt har han flera VM- och EM-medaljer, flera av dem av ädlaste valör. Sedan har han såklart ett antal SM-guld på meritlistan.

– Jag är väldigt tacksam för det som har varit. Det är trevligt att blicka tillbaka på det och OS-silvret i Aten var den absoluta höjdpunkten i min karriär. Det har alltid varit en dröm att få gå upp på en olympisk prispall och när man äntligen fick göra det en gång så var det otroligt skönt. Att få göra det i Aten där OS började en gång i tiden var också stort. Jag är väldigt nöjd med min karriär, säger Peter Eriksson.

Ger tillbaka till sporten

Även om han fortfarande tävlingsrider i Sverige har han också slagit in på en ny bana där han är ute i landet i olika klubbar för att ge råd.

Eriksson berättar också att han bistår enskilda privata ryttare som tävlar på landslagsnivå. Det är elever som han besöker med jämna mellanrum.

– Nu försöker jag att ge tillbaka lite till sporten och dela med mig av det jag har lärt mig. Jag har hållit på med det här ett tag men jag trivs bra i den rollen.

Eriksson har varit lärare under många års tid på hippolog- och unghästutbildningsprogrammet på Flyinge i Skåne där hans verksamhet utgår ifrån.

Stort intresse

På fredagen gästade han Jutagården på deras teorikväll. Ett besök som lockade många nyfikna.

– Det är jättestort att han kommer hit. Vi har aldrig haft så många anmälda till en teorikväll. Ett hundratal personer deltog och 15 ryttare var med och red i olika grupper. Det var jättekul att han ville komma hit. Vi hoppas att våra elever i ridskolan nu kan ta med sig tips och inspiration i sin fortsatta ridutbildning, säger Fanny Nilsson som är ridlärare i Skultorps Ryttarsällskap.

– Vi har många som rider, fulla grupper och många extra aktiviteter vid sidan om. Det känns som om vi är en aktiv klubb. Vi har ungefär 200 elever och många står i kö för att få börja.

Skulltorp Ryttarsällskap och Jutagårdens Ridskola i samebetet med SISU Idrottsutbildarna hade bjudit in den meriterade hoppryttaren Peter Eriksson, 56 år, till Jutagården under fredagen.

– Jag trivs bra i dessa trakter. Jag har varit på många tävlingar i Grevagården som ligger här intill genom åren. Förut var jag mer tävlingsryttare men nu är jag mer instruktör och tränare. Det är en del av min tillvaro efter min aktiva karriär. Jag är dock fortfarande lite aktiv och håller på och tävlar en del i Sverige. Jag brukar tävla 16–20 helger per år, säger han.

Premiärbesökare

– Det är första gången jag är här. Det är en jättefin och stor manege, det är en toppenmanege att kunna rida i. Även om den inte är ny så är det jättefina ridmått, fantastiskt underlag och bra hinder. Här finns alla möjligheter till att kunna göra något mer, utvecklar Eriksson.

Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Bland annat har han deltagit i fem olympiska spel och han var en av ryttarna i det svenska laget som tog OS-silver i Aten, Grekland 2004.

Individuellt har han flera VM- och EM-medaljer, flera av dem av ädlaste valör. Sedan har han såklart ett antal SM-guld på meritlistan.

– Jag är väldigt tacksam för det som har varit. Det är trevligt att blicka tillbaka på det och OS-silvret i Aten var den absoluta höjdpunkten i min karriär. Det har alltid varit en dröm att få gå upp på en olympisk prispall och när man äntligen fick göra det en gång så var det otroligt skönt. Att få göra det i Aten där OS började en gång i tiden var också stort. Jag är väldigt nöjd med min karriär, säger Peter Eriksson.

Ger tillbaka till sporten

Även om han fortfarande tävlingsrider i Sverige har han också slagit in på en ny bana där han är ute i landet i olika klubbar för att ge råd.

Eriksson berättar också att han bistår enskilda privata ryttare som tävlar på landslagsnivå. Det är elever som han besöker med jämna mellanrum.

– Nu försöker jag att ge tillbaka lite till sporten och dela med mig av det jag har lärt mig. Jag har hållit på med det här ett tag men jag trivs bra i den rollen.

Eriksson har varit lärare under många års tid på hippolog- och unghästutbildningsprogrammet på Flyinge i Skåne där hans verksamhet utgår ifrån.

Stort intresse

På fredagen gästade han Jutagården på deras teorikväll. Ett besök som lockade många nyfikna.

– Det är jättestort att han kommer hit. Vi har aldrig haft så många anmälda till en teorikväll. Ett hundratal personer deltog och 15 ryttare var med och red i olika grupper. Det var jättekul att han ville komma hit. Vi hoppas att våra elever i ridskolan nu kan ta med sig tips och inspiration i sin fortsatta ridutbildning, säger Fanny Nilsson som är ridlärare i Skultorps Ryttarsällskap.

– Vi har många som rider, fulla grupper och många extra aktiviteter vid sidan om. Det känns som om vi är en aktiv klubb. Vi har ungefär 200 elever och många står i kö för att få börja.