16 dec 2015 06:00

16 dec 2015 06:00

Viktig vecka i "nedflyttningsserien"

HANDBOLLKRÖNIKA

Visserligen har herrarnas elitserie knappt kommit halvägs. IFK Skövde har spelat 15 av 32 matcher, men det går inte att komma ifrån att poängen snart måste börja trilla in.

Fyra poäng hittills är ju inte mycket att komma med. Nu stundar det två matcher som känns riktigt viktiga. Karlskrona borta på onsdagskvällen och Ricoh hemma på lördag. Båda lag som är indraget runt strecken i botten av tabellen.

Totalt är det fem lag som kommit på efterkälken. Med tanke på klassen på övriga lag ser det tämligen givet ut att Ricoh, Karlskrona, Aranäs, IFK Skövde och Drott gör upp i något som kan liknas vid en egen nedflyttningsserie. Ett lag kommer att klara sig kvar direkt, tre får kvala och ett trillar ur.

Att något av dessa lag helt plötsligt skall bli en segermaskin och börja blanda sig i slutspelstriden känns väldigt avlägset.

Därför blir lagens inbördes möten blir mycket avgörande. Här kan vi konstatera att IFK hittills vunnit mot Drott och Ricoh på bortaplan, men klappat igenom rejält mot Aranäs. Hur som helst betyder vinsterna att laget håller sig på rätt sida nedflyttningsstrecket.

Två nya segrar för IFK innebär att det på allvar är med runt kvalstrecket, men då gäller det att laget kommer upp i nivå i sitt spel och inte hamnar i dåliga perioder då de släpper billiga mål och det bränns lägen framåt.

Trots den klena poängutdelningen hittills tycker jag att tränaren Patrik Liljestrand är på rätt väg med laget spelmässigt. Det finns perioder i matcher då det ser riktigt bra ut. Helheten saknas dock.

Skador, sjukdomar och dåligt självförtroende har säkert spelat in. Nu gäller det att släppa allt negativt och bara se möjligheterna och de finns absolut. Bättre är inte motståndarlagen.

Dam-VM tog slut för Sverige i åttondelsfinalen mot Danmark. Det var inte oväntat. Att spöa Danmark, som tillhört den absoluta världstoppen sedan 90-talet i den fruktade Boxen i Herning inför 12 500 åskådare, blev övermäktigt. Att det sedan blev 26–19 efter en genomklappning i första halvlek med 13 mållösa minuter var naturligtvis alldeles för dåligt.

Efteråt höjs det kritik mot förbundskaptenen Thomas Sivertsson. Det var inte heller oväntat.

Jag menar att besvikelsen i och runt damlandslaget efter Helle Thomsens avhopp i somras har varit stor. Helle kom in som en kunnig och engagerad tränare som fick med sig tjejerna och lyfte dem till EM-brons.

Att hon valde att sluta var en stor förlust. Fokus på klubblaget FC Midtjylland var den officiella förklaringen, men sedan har det krupit fram att Thomsen och Sivertsson inte var eniga om hur det hela skulle skötas under samlingar och mästerskap.

Trist att inte det kunde lösas då Thomsen/Sivertsson var en lyckad kombination. Bra om förbundet kan hitta en ny kollega till Thomas Sivertsson som kan axla Helle Thomsens mantel. Att byta förbundskapten tror jag inte är rätt. 2013 valde Torbjörn Klingvall att hoppa av och i somras slutade Thomsen, det får räcka på ett tag.

När det gäller Skövde HF:s Anna-Maria Johansson är det förståligt att hon vid 33 års ålder funderar på framtiden. Kanske blir detta hennes sista spelår, men annars måste det kittla att satsa en säsong och sikta mot avsluta med OS i Rio (om Sverige går dit) och EM i Sverige 2016.

Fyra poäng hittills är ju inte mycket att komma med. Nu stundar det två matcher som känns riktigt viktiga. Karlskrona borta på onsdagskvällen och Ricoh hemma på lördag. Båda lag som är indraget runt strecken i botten av tabellen.

Totalt är det fem lag som kommit på efterkälken. Med tanke på klassen på övriga lag ser det tämligen givet ut att Ricoh, Karlskrona, Aranäs, IFK Skövde och Drott gör upp i något som kan liknas vid en egen nedflyttningsserie. Ett lag kommer att klara sig kvar direkt, tre får kvala och ett trillar ur.

Att något av dessa lag helt plötsligt skall bli en segermaskin och börja blanda sig i slutspelstriden känns väldigt avlägset.

Därför blir lagens inbördes möten blir mycket avgörande. Här kan vi konstatera att IFK hittills vunnit mot Drott och Ricoh på bortaplan, men klappat igenom rejält mot Aranäs. Hur som helst betyder vinsterna att laget håller sig på rätt sida nedflyttningsstrecket.

Två nya segrar för IFK innebär att det på allvar är med runt kvalstrecket, men då gäller det att laget kommer upp i nivå i sitt spel och inte hamnar i dåliga perioder då de släpper billiga mål och det bränns lägen framåt.

Trots den klena poängutdelningen hittills tycker jag att tränaren Patrik Liljestrand är på rätt väg med laget spelmässigt. Det finns perioder i matcher då det ser riktigt bra ut. Helheten saknas dock.

Skador, sjukdomar och dåligt självförtroende har säkert spelat in. Nu gäller det att släppa allt negativt och bara se möjligheterna och de finns absolut. Bättre är inte motståndarlagen.

Dam-VM tog slut för Sverige i åttondelsfinalen mot Danmark. Det var inte oväntat. Att spöa Danmark, som tillhört den absoluta världstoppen sedan 90-talet i den fruktade Boxen i Herning inför 12 500 åskådare, blev övermäktigt. Att det sedan blev 26–19 efter en genomklappning i första halvlek med 13 mållösa minuter var naturligtvis alldeles för dåligt.

Efteråt höjs det kritik mot förbundskaptenen Thomas Sivertsson. Det var inte heller oväntat.

Jag menar att besvikelsen i och runt damlandslaget efter Helle Thomsens avhopp i somras har varit stor. Helle kom in som en kunnig och engagerad tränare som fick med sig tjejerna och lyfte dem till EM-brons.

Att hon valde att sluta var en stor förlust. Fokus på klubblaget FC Midtjylland var den officiella förklaringen, men sedan har det krupit fram att Thomsen och Sivertsson inte var eniga om hur det hela skulle skötas under samlingar och mästerskap.

Trist att inte det kunde lösas då Thomsen/Sivertsson var en lyckad kombination. Bra om förbundet kan hitta en ny kollega till Thomas Sivertsson som kan axla Helle Thomsens mantel. Att byta förbundskapten tror jag inte är rätt. 2013 valde Torbjörn Klingvall att hoppa av och i somras slutade Thomsen, det får räcka på ett tag.

När det gäller Skövde HF:s Anna-Maria Johansson är det förståligt att hon vid 33 års ålder funderar på framtiden. Kanske blir detta hennes sista spelår, men annars måste det kittla att satsa en säsong och sikta mot avsluta med OS i Rio (om Sverige går dit) och EM i Sverige 2016.