19 dec 2015 20:28

21 dec 2015 10:45

Robert Lechte visade sin klass mot Ricoh HK

HANDBOLL: IFK-målvakten storspelade när laget tog första hemmasegern

IFK Skövde blev äntligen en vinnare igen när Ricoh avfärdades med 23–16.
Tacka främst IFK-målvakten Robert Lechte, 37 år, för det.
Han storspelade och hade formidabla 50 i räddningsprocent när IFK tog säsongens första hemmaseger.

IFK-segern var både viktig och efterlängtad. De blåvita hade aldrig tidigare vunnit i Arena Skövde den här säsongen och den senaste segern daterades till 12 november borta mot HK Drott.

IFK som är nästjumbo utökade avståndet till nedflyttningshotade Drott och tog samtidigt in två poäng på just Ricoh HK som har den tionde och sista platsen som innebär nytt kontrakt.

– Vi hade fyra poäng innan och nu har vi sex. All poäng är grymt viktiga när det är ett antal poäng upp till ett streck. Sedan är Ricoh ett lag som krigar runt omkring oss så det är klart att det är betydelsefulla poäng, säger Robert Lechte som spelade fröjdefullt mellan stolparna.

Segern det viktigaste

När han klev av och Henrik Nordlander fick spela de sista sju minuterna av matchen hade han fenomenala 50 i räddningsprocent men det var inget IFK-målvakten fäste någon större vikt vid.

– Jag är mest nöjd med att det står 23–16 på tavlan och att det innebär två poäng. Sedan är det som jag har sagt flera gånger tidigare att det andra skiter jag fullständigt i. Det är poängen som räknas, säger Robert Lechte.

– Sedan är det självklart att du måste ha ett bra målvaktsspel för att vinna handbollsmatcher. Det har vi inte haft den senaste tiden och sedan att det hänger ihop med försvarsspelet, att det i vissa matcher kanske är lite mer vi målvakter och i några andra matcher är det försvarsspelet som spelar in, det är skitsak samma, fortsätter han.

Både han och IFK har haft det tungt och varit inne i en negativ trend som nu bröts.

– Det är klart att det är skönt att spela bra. Jag tycker ändå att det har känts bra under en ganska lång tid utan att vi har fått till det på matcherna. Självförtroendet har inte varit på topp och känslan har inte varit optimal i laget heller. Det har ju sett ut som det har gjort men ändå tycker jag det har känts hyfsat med tanke på det läget som vi ligger i. Man har väntat på att det ska kunna komma att släppa och det var skönt, resonerar Lechte.

”Haft bra snack”

Framåt var det framför allt Kristian Svensson och Markus Stegefelt som drog det stora lasset med sex mål vardera.

– Jag har legat med feber, varit sjuk och har inte kunnat träna fullt ut på slutet. Det är skönt att komma i gång igen. Vi vinner med 23–16 och det är det som räkas, säger han.

– Vi har haft bra snack och träningar i veckan och det känns som om vi fick bra betalt för det i dag. Det här ger oss en liten skjuts uppåt på vårt självförtroende. Allt handlar om självförtroende. Vi vet att vi är bättre än vad vi har presterat men vi kan aldrig utgå från det och det är problemet. Det känns ibland som vi har utgått ifrån att vi är bättre än vad vi är. Det är fel att göra det för då slår alla lag alla.

IFK har haft det tungt en längre tid men fick till ett trendbrott mot Ricoh HK.

– Någonstans måste vi ändå se det här som en hobby också. Det finns värre saker än att förlora. Vi har lagt det på en bra och lyckas hantera det. Det är klart att det tar emot när man kommer längre och längre ner i källarna. Nu kanske vi lyckades väcka liket lite i alla fall.

IFK-segern var både viktig och efterlängtad. De blåvita hade aldrig tidigare vunnit i Arena Skövde den här säsongen och den senaste segern daterades till 12 november borta mot HK Drott.

IFK som är nästjumbo utökade avståndet till nedflyttningshotade Drott och tog samtidigt in två poäng på just Ricoh HK som har den tionde och sista platsen som innebär nytt kontrakt.

– Vi hade fyra poäng innan och nu har vi sex. All poäng är grymt viktiga när det är ett antal poäng upp till ett streck. Sedan är Ricoh ett lag som krigar runt omkring oss så det är klart att det är betydelsefulla poäng, säger Robert Lechte som spelade fröjdefullt mellan stolparna.

Segern det viktigaste

När han klev av och Henrik Nordlander fick spela de sista sju minuterna av matchen hade han fenomenala 50 i räddningsprocent men det var inget IFK-målvakten fäste någon större vikt vid.

– Jag är mest nöjd med att det står 23–16 på tavlan och att det innebär två poäng. Sedan är det som jag har sagt flera gånger tidigare att det andra skiter jag fullständigt i. Det är poängen som räknas, säger Robert Lechte.

– Sedan är det självklart att du måste ha ett bra målvaktsspel för att vinna handbollsmatcher. Det har vi inte haft den senaste tiden och sedan att det hänger ihop med försvarsspelet, att det i vissa matcher kanske är lite mer vi målvakter och i några andra matcher är det försvarsspelet som spelar in, det är skitsak samma, fortsätter han.

Både han och IFK har haft det tungt och varit inne i en negativ trend som nu bröts.

– Det är klart att det är skönt att spela bra. Jag tycker ändå att det har känts bra under en ganska lång tid utan att vi har fått till det på matcherna. Självförtroendet har inte varit på topp och känslan har inte varit optimal i laget heller. Det har ju sett ut som det har gjort men ändå tycker jag det har känts hyfsat med tanke på det läget som vi ligger i. Man har väntat på att det ska kunna komma att släppa och det var skönt, resonerar Lechte.

”Haft bra snack”

Framåt var det framför allt Kristian Svensson och Markus Stegefelt som drog det stora lasset med sex mål vardera.

– Jag har legat med feber, varit sjuk och har inte kunnat träna fullt ut på slutet. Det är skönt att komma i gång igen. Vi vinner med 23–16 och det är det som räkas, säger han.

– Vi har haft bra snack och träningar i veckan och det känns som om vi fick bra betalt för det i dag. Det här ger oss en liten skjuts uppåt på vårt självförtroende. Allt handlar om självförtroende. Vi vet att vi är bättre än vad vi har presterat men vi kan aldrig utgå från det och det är problemet. Det känns ibland som vi har utgått ifrån att vi är bättre än vad vi är. Det är fel att göra det för då slår alla lag alla.

IFK har haft det tungt en längre tid men fick till ett trendbrott mot Ricoh HK.

– Någonstans måste vi ändå se det här som en hobby också. Det finns värre saker än att förlora. Vi har lagt det på en bra och lyckas hantera det. Det är klart att det tar emot när man kommer längre och längre ner i källarna. Nu kanske vi lyckades väcka liket lite i alla fall.