16 jan 2016 13:07

16 jan 2016 19:17

Internationellt inslag på VFF-symposium

FOTBOLL: Everton FC berättade om sin fotbollsakademi

Västergötlands FF:s föreningssymposium innehöll även internationella inslag och ett av dem var Everton FC som presenterade sin akademi.
– Det är trevligt att få komma ut så här, möta människor och träffa fotbollens gräsrötter, säger Chris Sulley från EFC:s fotbollsakademi.

VFF:s symposium är populärt och det var ett välbesökt evenemang. På fredagen fanns det möjlighet att ta del av den holländska klubben AZ Alkmaar och på lördagen var det dags för ytterligare ett internationellt besök i Arena Skövde.

Everton FC är en anrik engelsk fotbollsklubb med en omfattande akademi där man fostrar och utvecklar talanger. Många spelare har nått den engelska toppfotbollen via akademin och de mest kända namnen är Wayne Rooney och Ross Barkley.

– Klubben ser akademin som en viktig del av organisationen och investerar en hel del i den, säger Sulley efter sin föreläsning inför välfyllda läktare.

Framförallt plockar klubben in talanger från nordvästra England, men det är inte lätt att locka spelare.

– Konkurrensen är tuff och alla klubbar jagar samma talanger, säger Sulley och nämner klubbar som Liverpool, Manchester City och Manchester United.

Han inledde sin föreläsning med att berätta om akademin och presenterade hur man jobbar med sina talanger i olika åldrar. Sedan visade Sulley även några praktiska övningar och han gillade att vara i Skövde.

– Det är underbart att komma hit och få dela med sig av sina kunskaper. Jag visade några saker och förhoppningsvis finns det något som de kan ta med sig, fortsätter Sulley.

Erik Lundstedt från IFK Mariestad var en av många besökare och han gillade Sulleys presentation.

– Det fanns saker här som man faktiskt kan ta med sig in i sin egen förening om hur man ska utbilda spelare och hitta fokusområden. Det här är inget annat än det vi vill göra, säger Erik.

Hedman föreläste

Senare på lördagen var det dags för den före detta landslagsmålvakten Magnus Hedman att prata och det var många som hade bänkat sig i Arena C. Den numera 42-årige målvakten var utlandsproffs i bland annat engelska Coventry och skotska Celtic. På slutet fick han även chansen i det engelska storlaget Chelsea, men han konstaterade att livet som fotbollsproffs inte alltid var så glamoröst som man kan tro.

– Det finns andra delar i att vara fotbollsproffs än att äta oxfilé och åka ferrari, sa Hedman.

Han berättade med inlevelse om karriären och hur han slog igenom i AIK. Han delade även med sig av tiden som utlandsproffs och pratade också om den svarta perioden efter att han lagt av. Den tiden innehöll bland annat depression, droger och dopingpreparat. 2009 dömdes han till ringa dopingbrott mot sitt nekande.

– I den förnekelse jag levde i så sökte jag konspirationsteorier och inte en enda sekund tog jag personligt ansvar, berättade Hedman som fångade publiken med sin historia.

VFF:s symposium är populärt och det var ett välbesökt evenemang. På fredagen fanns det möjlighet att ta del av den holländska klubben AZ Alkmaar och på lördagen var det dags för ytterligare ett internationellt besök i Arena Skövde.

Everton FC är en anrik engelsk fotbollsklubb med en omfattande akademi där man fostrar och utvecklar talanger. Många spelare har nått den engelska toppfotbollen via akademin och de mest kända namnen är Wayne Rooney och Ross Barkley.

– Klubben ser akademin som en viktig del av organisationen och investerar en hel del i den, säger Sulley efter sin föreläsning inför välfyllda läktare.

Framförallt plockar klubben in talanger från nordvästra England, men det är inte lätt att locka spelare.

– Konkurrensen är tuff och alla klubbar jagar samma talanger, säger Sulley och nämner klubbar som Liverpool, Manchester City och Manchester United.

Han inledde sin föreläsning med att berätta om akademin och presenterade hur man jobbar med sina talanger i olika åldrar. Sedan visade Sulley även några praktiska övningar och han gillade att vara i Skövde.

– Det är underbart att komma hit och få dela med sig av sina kunskaper. Jag visade några saker och förhoppningsvis finns det något som de kan ta med sig, fortsätter Sulley.

Erik Lundstedt från IFK Mariestad var en av många besökare och han gillade Sulleys presentation.

– Det fanns saker här som man faktiskt kan ta med sig in i sin egen förening om hur man ska utbilda spelare och hitta fokusområden. Det här är inget annat än det vi vill göra, säger Erik.

Hedman föreläste

Senare på lördagen var det dags för den före detta landslagsmålvakten Magnus Hedman att prata och det var många som hade bänkat sig i Arena C. Den numera 42-årige målvakten var utlandsproffs i bland annat engelska Coventry och skotska Celtic. På slutet fick han även chansen i det engelska storlaget Chelsea, men han konstaterade att livet som fotbollsproffs inte alltid var så glamoröst som man kan tro.

– Det finns andra delar i att vara fotbollsproffs än att äta oxfilé och åka ferrari, sa Hedman.

Han berättade med inlevelse om karriären och hur han slog igenom i AIK. Han delade även med sig av tiden som utlandsproffs och pratade också om den svarta perioden efter att han lagt av. Den tiden innehöll bland annat depression, droger och dopingpreparat. 2009 dömdes han till ringa dopingbrott mot sitt nekande.

– I den förnekelse jag levde i så sökte jag konspirationsteorier och inte en enda sekund tog jag personligt ansvar, berättade Hedman som fångade publiken med sin historia.