17 jan 2016 20:56

18 jan 2016 08:54

Skövde IK straffade Lindlöven inför storpublik

ISHOCKEY: Besegrade serieledaren med 3–2 hemma i Billingehov

Skövde IK lade beslag på bonuspoängen hemma mot serieledaren Lindlövens IF efter straffseger.
Det kan SIK tacka målvakten Marcus Melin, 21 år, och forwarden Alexander Henriksson, 20 år, för.
– Jätteskönt att få med oss två poäng. Det var en riktig krigarseger, tycker segerskytten efter 3–2-vinsten inför 1 958 åskådare i Billingehov.

Det var inte första gången den här säsongen som Alexander Henriksson svarade för det avgörande målet i en straffläggning.

Faktum är att han även avgjorde vid det senaste tillfället då publiken i Billingehov fick bevittna en straffläggning, den 18 november hemma mot Forshaga IF i grundserien.

Öga mot öga med Mattias Pettersson i bortakassen gjorde han inget misstag.

– Jag försökte bara åka in med så bra fart som möjligt. Jag tänkte egentligen lägga straffen i det andra hörnet men jag såg att målvakten stod konstigt och då var det bara att trycka dit den. Jag ville bara gå in och göra det enkelt för mig själv. Att gå in och börja dra, det känns som om det är 50/50 om den går in. Åker man fram med bra fart känns det som om man har större chans att göra mål, säger Alexander Henriksson om sitt straffmål.

Tog femte raka

Det här var SIK:s femte raka seger efter två inledande förluster.

– Det är skönt att få vinna några matcher i rad. Det ger oss självförtroende att bygga på inför framtiden också. Det är jätteroligt att även få vinna inför den här stora publiken. De visade ett jättebra stöd i dag.

– Lindlöven är ett jättebra lag och det visade dem i dag men när vi spelar bra kan vi slå alla lag här i ettan. Jag tycker väl att vi har några steg till att ta innan säsongen är slut. Vi är inte nöjda med den här vinsten utan nu är det bara att fortsätta, utvecklar Henriksson.

Anders Spaak nöjd

Skövde IK fick hela tiden målmässigt jobba i uppförsbacke men spelade upp sig och efter tre perioder och en förlängning gick alltså matchen till straffar där SIK drog det längsta strået.

– Vi visar en bra attityd, karaktär och kampanda. Killarna ville verkligen vinna och det hörs också i snacket i båset. Jag tycker att det är jättekul för laget, publiken och alla i föreningen att vi kunde vända det här och vinna matchen, säger SIK-tränaren Anders Spaak.

SIK kom till många bra lägen i matchen men avsluten var ofta för tama.

Det var närmast signifikativt att SIK:s båda mål kom på backskott i powerplay.

– Det är jämna matcher och det är i den spelformen som matcherna avgörs. Har man ett bra box- och powerplay som vinner man de täta matcherna.

– Henriksson ska ju vara en matchvinnare och målvakterna ska alltid vara matchvinnare. Det är det som gäller. Melin har kommit upp jättebra efter ju. Han har jobbat stenhårt med både fys och teknik hela hösten som han nu får lite betalt för. Jag gläds verkligen med honom, fortsätter Spaak.

Viktig seger

Segern mot Lindlövens IF smakade givetvis mumma och förde upp SIK på rätt sida om playoffstrecket för första gången i vårserien.

– Det var en jätteviktig match och den här segern tog oss upp på rätt sida om strecket. Nu får vi försöka att hänga kvar där när serien vänder och strida hårt. Jag tycker vår första halva av fortsättningsserien är godkänd. Vi gnuggar på och blir bättre för varje kväll.

Det var inte första gången den här säsongen som Alexander Henriksson svarade för det avgörande målet i en straffläggning.

Faktum är att han även avgjorde vid det senaste tillfället då publiken i Billingehov fick bevittna en straffläggning, den 18 november hemma mot Forshaga IF i grundserien.

Öga mot öga med Mattias Pettersson i bortakassen gjorde han inget misstag.

– Jag försökte bara åka in med så bra fart som möjligt. Jag tänkte egentligen lägga straffen i det andra hörnet men jag såg att målvakten stod konstigt och då var det bara att trycka dit den. Jag ville bara gå in och göra det enkelt för mig själv. Att gå in och börja dra, det känns som om det är 50/50 om den går in. Åker man fram med bra fart känns det som om man har större chans att göra mål, säger Alexander Henriksson om sitt straffmål.

Tog femte raka

Det här var SIK:s femte raka seger efter två inledande förluster.

– Det är skönt att få vinna några matcher i rad. Det ger oss självförtroende att bygga på inför framtiden också. Det är jätteroligt att även få vinna inför den här stora publiken. De visade ett jättebra stöd i dag.

– Lindlöven är ett jättebra lag och det visade dem i dag men när vi spelar bra kan vi slå alla lag här i ettan. Jag tycker väl att vi har några steg till att ta innan säsongen är slut. Vi är inte nöjda med den här vinsten utan nu är det bara att fortsätta, utvecklar Henriksson.

Anders Spaak nöjd

Skövde IK fick hela tiden målmässigt jobba i uppförsbacke men spelade upp sig och efter tre perioder och en förlängning gick alltså matchen till straffar där SIK drog det längsta strået.

– Vi visar en bra attityd, karaktär och kampanda. Killarna ville verkligen vinna och det hörs också i snacket i båset. Jag tycker att det är jättekul för laget, publiken och alla i föreningen att vi kunde vända det här och vinna matchen, säger SIK-tränaren Anders Spaak.

SIK kom till många bra lägen i matchen men avsluten var ofta för tama.

Det var närmast signifikativt att SIK:s båda mål kom på backskott i powerplay.

– Det är jämna matcher och det är i den spelformen som matcherna avgörs. Har man ett bra box- och powerplay som vinner man de täta matcherna.

– Henriksson ska ju vara en matchvinnare och målvakterna ska alltid vara matchvinnare. Det är det som gäller. Melin har kommit upp jättebra efter ju. Han har jobbat stenhårt med både fys och teknik hela hösten som han nu får lite betalt för. Jag gläds verkligen med honom, fortsätter Spaak.

Viktig seger

Segern mot Lindlövens IF smakade givetvis mumma och förde upp SIK på rätt sida om playoffstrecket för första gången i vårserien.

– Det var en jätteviktig match och den här segern tog oss upp på rätt sida om strecket. Nu får vi försöka att hänga kvar där när serien vänder och strida hårt. Jag tycker vår första halva av fortsättningsserien är godkänd. Vi gnuggar på och blir bättre för varje kväll.

Matchfakta

Hockeyettan västra vår

SKÖVDE IK–LINDLÖVENS IF

3–2 efter straffar (1–1, 0–1, 1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (12.31) Max Lalander ass Hampus Moberg, 1–1 (15.49) Erik Rosén ass Johan Erkgärds i spel fem mot fyra.

Utvisningar: SIK: 2x2 Min. LIF: 2x2 Min.

Skott: 11–7.

Andra perioden: 1–2 (13.07) Jesper Stråle ass Albin Gunnarsson och Robert Lantosi.

Utvisningar: SIK: 2x2 Min. LIF: –.

Skott: 5–11.

Tredje perioden: 2–2 (08.25) Jesper Hultman ass Erik Rosén och Johan Erkgärds.

Utvisningar: SIK: –. LIF: 2x2 Min.

Skott: 11–6.

Förlängning: –.

Utvisningar: SIK: –. LIF: 1x2 Min.

Skott: 2–0.

Straffar: 3–2 Alexander Henriksson.

Skott: 1–0. Totalt: 30–24.

Domare: Sebastian Virta.

Publik: 1 958 personer.