18 jan 2016 22:35

18 jan 2016 22:35

Dramatiskt när Sverige föll i EM

HANDBOLL: Tappade ledning mot Tyskland

Trots en bra första halvlek blev det svensk förlust mot Tyskland i EM:s andra match.
En svacka i den andra halvleken kostade Sverige poäng även om det blev riktigt spännande till slut.
– Vi tappade för mycket på en gång för att kunna vinna mot Tyskland, sa lagkaptenen Tobias Karlsson till TV 3 efter matchen.

Sverige fick en skön start på EM i Polen när man besegrade Slovenien med 23–21 i den första gruppspelsmatchen. Ett Slovenien som på måndagen överraskade och via 24–24 tog en poäng mot Spanien.

För blågul del rullade mästerskapet vidare med match mot Tyskland, men Sverige lyckades inte upprepa slovenernas bedrift och lugga favoriten på poäng utan det blev förlust med knappa 26–27 mot Tyskland

Sverige inledde matchen positivt och skaffade sig tidigt ett försprång. De blågula ledde med 9–6 efter elva minuter bland annat efter fyra mål från Johan Jakobsson som började matchen som högernia före Hjobördige Andreas Cederholm. Tyskland tog sig dock tillbaka och utjämnade till 10–10, men i samband med två tyska utvisningar i tät följd och spel sex mot fyra kunde Sverige återta kommandot.

Ledning i paus

Den svenska ledningen växte och i paus hade de blågula fyra bollars försprång vid ställningen 17–13. Förre Skövdespelaren Andreas Nilsson gjorde två mål i halvleken och nådde upp i 200 landslagsmål.

Tyskarna hade bekymmer och fick inte till sitt spel mot ett Sverige där målvakten Mattias Andersson spelade bra och svarade för ett flertal vassa räddningar. Framåt handlade mycket om Jakobsson som gjorde sex mål på sju skott före paus.

Mot Slovenien hade Sverige en rejäl svacka i den andra halvleken och tappade en stor ledning. Mot Tyskland upprepade sig mönstret. Redan efter fem minuters spel så var Tyskland i kapp och vid ställningen 18–18 tog Sverige timeout. Tyskarna spelade ett mer offensivt försvarsspel och det vållade blågult problem. Cederholm kom in tidigt i halvleken, men fick inget flyt i sitt spel. Efter elva minuter satte Tyskland 21–20 och ledde matchen för första gången.

– Allt det vi hade jobbat upp på hela den första halvleken tappade vi på fem minuter i den andra halvleken. Det gick lite för fort där, säger Tobias Karlsson till TV 3.

Den tyska ledningen växte till 24–20 och matchen såg ut att rinna Sverige ur händerna, men då reste sig blågult och det blev ett jämnt och dramatiskt slutskede. I underläge 26–27 hade Sverige bollen i den sista minuten. Lukas Nilsson fick sista avslutet, men sköt över med ett par sekunder kvar.

– Vi visad en härlig moral som kämpade oss i kapp igen och vi hade ändå chansen till ett oavgjort resultat på slutet, fortsätter Karlsson.

Trots förlusten har Sverige goda chanser att gå vidare till nästa gruppspel och allt avgörs på onsdag då Tyskland möter Slovenien och Sverige spelar mot Spanien.

– Vi visade mot Tyskland att vi kan spela bra handboll. Vi har möjligheten att slå alla, men det gäller att vi får till det över 60 minuter för att slå ett så bra lag som Spanien, avslutar Karlsson till TV 3.

Sverige fick en skön start på EM i Polen när man besegrade Slovenien med 23–21 i den första gruppspelsmatchen. Ett Slovenien som på måndagen överraskade och via 24–24 tog en poäng mot Spanien.

För blågul del rullade mästerskapet vidare med match mot Tyskland, men Sverige lyckades inte upprepa slovenernas bedrift och lugga favoriten på poäng utan det blev förlust med knappa 26–27 mot Tyskland

Sverige inledde matchen positivt och skaffade sig tidigt ett försprång. De blågula ledde med 9–6 efter elva minuter bland annat efter fyra mål från Johan Jakobsson som började matchen som högernia före Hjobördige Andreas Cederholm. Tyskland tog sig dock tillbaka och utjämnade till 10–10, men i samband med två tyska utvisningar i tät följd och spel sex mot fyra kunde Sverige återta kommandot.

Ledning i paus

Den svenska ledningen växte och i paus hade de blågula fyra bollars försprång vid ställningen 17–13. Förre Skövdespelaren Andreas Nilsson gjorde två mål i halvleken och nådde upp i 200 landslagsmål.

Tyskarna hade bekymmer och fick inte till sitt spel mot ett Sverige där målvakten Mattias Andersson spelade bra och svarade för ett flertal vassa räddningar. Framåt handlade mycket om Jakobsson som gjorde sex mål på sju skott före paus.

Mot Slovenien hade Sverige en rejäl svacka i den andra halvleken och tappade en stor ledning. Mot Tyskland upprepade sig mönstret. Redan efter fem minuters spel så var Tyskland i kapp och vid ställningen 18–18 tog Sverige timeout. Tyskarna spelade ett mer offensivt försvarsspel och det vållade blågult problem. Cederholm kom in tidigt i halvleken, men fick inget flyt i sitt spel. Efter elva minuter satte Tyskland 21–20 och ledde matchen för första gången.

– Allt det vi hade jobbat upp på hela den första halvleken tappade vi på fem minuter i den andra halvleken. Det gick lite för fort där, säger Tobias Karlsson till TV 3.

Den tyska ledningen växte till 24–20 och matchen såg ut att rinna Sverige ur händerna, men då reste sig blågult och det blev ett jämnt och dramatiskt slutskede. I underläge 26–27 hade Sverige bollen i den sista minuten. Lukas Nilsson fick sista avslutet, men sköt över med ett par sekunder kvar.

– Vi visad en härlig moral som kämpade oss i kapp igen och vi hade ändå chansen till ett oavgjort resultat på slutet, fortsätter Karlsson.

Trots förlusten har Sverige goda chanser att gå vidare till nästa gruppspel och allt avgörs på onsdag då Tyskland möter Slovenien och Sverige spelar mot Spanien.

– Vi visade mot Tyskland att vi kan spela bra handboll. Vi har möjligheten att slå alla, men det gäller att vi får till det över 60 minuter för att slå ett så bra lag som Spanien, avslutar Karlsson till TV 3.