18 jan 2016 19:10

18 jan 2016 19:12

Elowson suverän vinnare igen

ENDURO: Vintercupen allt mer populär

Vintercupen Östra Skaraborg växer så det knakar. 398 förare var nytt rekord på Fimmerstabanan.
– Vi är jättenöjda, säger tävlingsledaren Jan-Olof Wallskog, Töreboda MK.

När Vintercupen Östra Skaraborg startades upp av de lokala klubbarna 2005 var det nog få som anade hur stor den skulle bli.

– Det kunde man inte veta. Men cupen har hela tiden ökat i antal deltagare, säger Wallskog.

Nära de största

Vid premiären i Falköping trettondag jul slog cupen deltagarrekord med 484 startande. Andra deltävlingen i Töreboda slogs rekord för Törebodas del, 398 förare stod på startlinjen. Nu är Vintercupen bland de absolut största endurotävlingarna i Sverige.

– Vi är nästan på fjärde plats under klassikerna Gotland Grand National, Stångebro och Ränneslätt. Helt fantastiskt för lilla Töreboda. Jag vet inte varför det är så populärt. Folk tycker väl det är trevligt och att vi har ett bra upplägg. Folk bilar hit ändå från Göteborg.

Anordnas det många endurotävlingar vid den här tiden? Det är inte så att ni är lite unika på den fronten?

– Det kan vara så att vi hittat ett spelrum där. Sen bidrar det säkert att tävlingen är en cup. Man kan följa med hur det går i poängställningen och jämföra med sina kompisar.

Arrangerande Töreboda hade tolv förare med i tävlingen, också det rekord. Rasmus Lundell, femma i E1, Mikael Persson, nia i klass 50-, och Joakim Eriksson på en femtonde plats i 40–49 får ett extra omnämnande. Men även Eric Lundell, Albin Karlsson, Fredrik Rask, Benjamin Johansson, Henrik Axell, Daniel ”Moholm” Johansson, Håkan Karlsson, Jerker Johansson och Daniel ”Väring” Johansson kom till start. Motionsklassen var den i särklass största med cirka 300 deltagare, men även damklassen ökar mer och mer. Räknar man med alla förare, mekaniker, publik och funktionärer var det med säkerhet över 1 000 personer i skogsgläntan under lördagen.

Elowson var bäst

Tävlingsmässigt fick de se Skövdeföraren Albin Elowson i fortsatt majestät. Elowsson, med tiden 1:11:35.6 var i en klass för sig och segrade en knapp minut före tvåan skövdekillen Rikard Hansson som tävlar för Göta MS.

– Elowson var outstanding, säger Wallskog som menar att den stora striden i stället är om andraplatsen bakom Albin.

– Där är det sju-åtta förare som hänger ihop väldigt tajt. Och bakom dem finns ytterligare ett koppel förare som är nära. Det är jättejämnt.

När Vintercupen Östra Skaraborg startades upp av de lokala klubbarna 2005 var det nog få som anade hur stor den skulle bli.

– Det kunde man inte veta. Men cupen har hela tiden ökat i antal deltagare, säger Wallskog.

Nära de största

Vid premiären i Falköping trettondag jul slog cupen deltagarrekord med 484 startande. Andra deltävlingen i Töreboda slogs rekord för Törebodas del, 398 förare stod på startlinjen. Nu är Vintercupen bland de absolut största endurotävlingarna i Sverige.

– Vi är nästan på fjärde plats under klassikerna Gotland Grand National, Stångebro och Ränneslätt. Helt fantastiskt för lilla Töreboda. Jag vet inte varför det är så populärt. Folk tycker väl det är trevligt och att vi har ett bra upplägg. Folk bilar hit ändå från Göteborg.

Anordnas det många endurotävlingar vid den här tiden? Det är inte så att ni är lite unika på den fronten?

– Det kan vara så att vi hittat ett spelrum där. Sen bidrar det säkert att tävlingen är en cup. Man kan följa med hur det går i poängställningen och jämföra med sina kompisar.

Arrangerande Töreboda hade tolv förare med i tävlingen, också det rekord. Rasmus Lundell, femma i E1, Mikael Persson, nia i klass 50-, och Joakim Eriksson på en femtonde plats i 40–49 får ett extra omnämnande. Men även Eric Lundell, Albin Karlsson, Fredrik Rask, Benjamin Johansson, Henrik Axell, Daniel ”Moholm” Johansson, Håkan Karlsson, Jerker Johansson och Daniel ”Väring” Johansson kom till start. Motionsklassen var den i särklass största med cirka 300 deltagare, men även damklassen ökar mer och mer. Räknar man med alla förare, mekaniker, publik och funktionärer var det med säkerhet över 1 000 personer i skogsgläntan under lördagen.

Elowson var bäst

Tävlingsmässigt fick de se Skövdeföraren Albin Elowson i fortsatt majestät. Elowsson, med tiden 1:11:35.6 var i en klass för sig och segrade en knapp minut före tvåan skövdekillen Rikard Hansson som tävlar för Göta MS.

– Elowson var outstanding, säger Wallskog som menar att den stora striden i stället är om andraplatsen bakom Albin.

– Där är det sju-åtta förare som hänger ihop väldigt tajt. Och bakom dem finns ytterligare ett koppel förare som är nära. Det är jättejämnt.

  • Christoffer Robertsson