20 jan 2016 06:00

20 jan 2016 14:51

Hur lång blir säsongen?

KRÖNIKA

Hockeyettan har kommit halvvägs och den här veckan får lagen i den västra vårserien tillfälle till träning och förberedelser inför de avslutande sju omgångarna.

För Skövde IK:s del började seriespelet med två raka förluster och efter det har laget inte förlorat och ligger tvåa, vilket betyder playoffplats tillsammans med ettan Lindlöven.

Hittills har SIK gjort godkänt ifrån sig, även om jag förväntade mig att de skall vara ett topplag i en fortsättningsserie nu när de för första gången på tio år missade allettan.

Laget borde naturligtvis ha alla chanser att nypa en plats i toppen och förlänga säsongen. Något som vi inte har varit bortskämda med tidigare, då har SIK oftast gått hårt på spelarmaterialet i grundserien på höstarna för att nå allettan. Väl där har energin varit slut och laget har varit mer eller mindre chanslöst när det dragit ihop sig.

Under tränaren Anders Spaaks ledning har upplägget varit ett annat. Nu har det matchats bredare, vilket har kostat en del lärpengar i form av tappade poäng, men har fått det goda med sig att killar som var tämligen gröna i början har fått chansen att utvecklas och nu levererar viktiga poäng. Att man nu plockat in Jesper Hultman och Mattias Gudmundsson, som båda hade slutat, i laget igen ger rutin och betyder en del för intresset. Två killar med helgongloria runt sig i Billingehov.

Tanken är väl att laget skall kunna vara väl rustat nu när det drar ihop sig till säsongens viktigaste matcher. Det skall leda till att det blir playoffspel, vilket skulle betyda mycket för både spelarna, klubben och intresset.

Hur långt det kan bära är givetvis svårt att sia om och ord som allsvenskan känns inte relevant att ta i sin mun i det här läget.

Här kan man konstatera att ingångarna uppåt i slutändan är ytterst få. Sex lag gör upp om två platser. I kvalserien spelar jumbon och nästjumbon från allsvenskan och fyra division 1-lag.

Kan Skövde IK leverera en säsong som slutar med några roliga playoffester och att klubben lyckas få ihop ekonomin känns det som de tagit kliv åt rätt håll, vilket ger en bra grund att gå vidare.

Drömmen när det gäller playoff är att det blir matcher mot Mariestad. Ingen utopi. SIK kan mycket väl komma etta eller tvåa i vårserien och Mariestad sluta tvåa eller fyra i den norra allettan. Ettan i västra vårserien ställs mot fyran i allettan norra och tvåan får möta tvåan i allettan.

På lördag möter Skövde IK Forshaga borta och sedan kommer Enköping på besök. Bra chans att ta revansch för förlusterna från de första två omgångarna. Dessutom nödvändigt för att hänga med i den jämna toppstriden med fem lag inom tre poäng.

För Skövde IK:s del började seriespelet med två raka förluster och efter det har laget inte förlorat och ligger tvåa, vilket betyder playoffplats tillsammans med ettan Lindlöven.

Hittills har SIK gjort godkänt ifrån sig, även om jag förväntade mig att de skall vara ett topplag i en fortsättningsserie nu när de för första gången på tio år missade allettan.

Laget borde naturligtvis ha alla chanser att nypa en plats i toppen och förlänga säsongen. Något som vi inte har varit bortskämda med tidigare, då har SIK oftast gått hårt på spelarmaterialet i grundserien på höstarna för att nå allettan. Väl där har energin varit slut och laget har varit mer eller mindre chanslöst när det dragit ihop sig.

Under tränaren Anders Spaaks ledning har upplägget varit ett annat. Nu har det matchats bredare, vilket har kostat en del lärpengar i form av tappade poäng, men har fått det goda med sig att killar som var tämligen gröna i början har fått chansen att utvecklas och nu levererar viktiga poäng. Att man nu plockat in Jesper Hultman och Mattias Gudmundsson, som båda hade slutat, i laget igen ger rutin och betyder en del för intresset. Två killar med helgongloria runt sig i Billingehov.

Tanken är väl att laget skall kunna vara väl rustat nu när det drar ihop sig till säsongens viktigaste matcher. Det skall leda till att det blir playoffspel, vilket skulle betyda mycket för både spelarna, klubben och intresset.

Hur långt det kan bära är givetvis svårt att sia om och ord som allsvenskan känns inte relevant att ta i sin mun i det här läget.

Här kan man konstatera att ingångarna uppåt i slutändan är ytterst få. Sex lag gör upp om två platser. I kvalserien spelar jumbon och nästjumbon från allsvenskan och fyra division 1-lag.

Kan Skövde IK leverera en säsong som slutar med några roliga playoffester och att klubben lyckas få ihop ekonomin känns det som de tagit kliv åt rätt håll, vilket ger en bra grund att gå vidare.

Drömmen när det gäller playoff är att det blir matcher mot Mariestad. Ingen utopi. SIK kan mycket väl komma etta eller tvåa i vårserien och Mariestad sluta tvåa eller fyra i den norra allettan. Ettan i västra vårserien ställs mot fyran i allettan norra och tvåan får möta tvåan i allettan.

På lördag möter Skövde IK Forshaga borta och sedan kommer Enköping på besök. Bra chans att ta revansch för förlusterna från de första två omgångarna. Dessutom nödvändigt för att hänga med i den jämna toppstriden med fem lag inom tre poäng.

  • JAN LARSSON