20 jan 2016 22:33

20 jan 2016 22:33

Svenskt avancemang trots förlust

HANDBOLL: Sverige förlorade den sista gruppspelsmatchen mot Spanien

Sverige är klart för avancemang i handbolls-EM.
Det blev förvisso förlust med 22–24 i gruppavslutningen mot Spanien men eftersom Tyskland besegrade Slovenien var det svenska avancemanget klart redan före Sveriges sista gruppspelsmatch.
Nu blir det minst tre matcher till för Sverige.

Sverige kom till spel utan vänstersexan Jonas Källman, vars ryggproblem förvärrats sedan den senaste matchen. I stället har IFK Kristianstads 20-årige kantspelare Jerry Tollbring skrivits in i den svenska truppen. Tollbring har gjort stor succé i Champions League under hösten med bland annat 52 mål, men har aldrig gjort en landskamp eller ens tränat med landslaget. Nu fick han debutera. Om Källmans rygg blir bättre så kommer Källman att skrivas in i truppen igen. Totalt tre spelarbyten är tillåtna under mästerskapet.

Spanien ledde med 12–10 efter den första halvleken. Sverige avslutade de första 30 minuterna starkt där bland annat Hjobördige Andreas Cederholm stod för ett piggt inhopp. Han gjorde både mål och fixade en straff på slutet när Sverige behövde mål som allra mest.

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att lufta samtliga spelare, och både Markus Olsson och Mattias Zachrisson fick sina första minuter i mästerskapet.

Lagen följdes åt målmässigt tre fjärdedelar av matchen innan Spanien drog ifrån. Men till skillnad från de tidigare matcherna handlade det snarare om ett spanskt ryck än en svensk kollaps.

Sverige redan vidare

Sverige var klart för mellanrundan redan före avkast mot Spanien.

Eftersom Tyskland besegrade Slovenien med 25–21 tidigare under kvällen stod det klart att Slovenien, som Sverige premiärslog, slutar sist i gruppen och därmed har spelat färdigt. Tack vare Tysklands seger över Slovenien kunde Sverige sämst bli trea i gruppen men att vinna den var inte längre möjligt.

Matchen mot Spanien avgjorde om Sverige skulle få med sig några poäng dit. Vid seger mot Spanien slutade Sverige tvåa och skulle då få med sig två poäng. Svenskt kryss mot Spanien hade gett en poäng med till mellanrundan medan en förlust inte hade inneburit några poäng alls.

Det var alltså bara en fråga om hur många poäng Sverige skulle få med sig in i nästa fas. Och svaret blev – noll.

– Vi fick inte till det riktigt hela vägen idag. Jag tycker ändå vi gör mångt och mycket bättre än tidigare. Vi håller oss mer konstanta idag. Sedan är Spanien starkare i andra halvlek, men det är ett steg i rätt riktning i alla fall, säger lagkaptenen Tobias Karlsson till TV3 efter matchen.

Nya motståndare

Nu väntar mellanrundan i handbolls-EM för Sverige.

Danmark, Ryssland och Ungern.

Den trion blir Sveriges kommande motståndare där.

– Danmark är på förhand favorit, men det är alltid kul att möta danskarna. Ungern och Ryssland har blandat och gett, så det kan nog bli tre härliga matcher, säger Karlsson.

Sverige kom till spel utan vänstersexan Jonas Källman, vars ryggproblem förvärrats sedan den senaste matchen. I stället har IFK Kristianstads 20-årige kantspelare Jerry Tollbring skrivits in i den svenska truppen. Tollbring har gjort stor succé i Champions League under hösten med bland annat 52 mål, men har aldrig gjort en landskamp eller ens tränat med landslaget. Nu fick han debutera. Om Källmans rygg blir bättre så kommer Källman att skrivas in i truppen igen. Totalt tre spelarbyten är tillåtna under mästerskapet.

Spanien ledde med 12–10 efter den första halvleken. Sverige avslutade de första 30 minuterna starkt där bland annat Hjobördige Andreas Cederholm stod för ett piggt inhopp. Han gjorde både mål och fixade en straff på slutet när Sverige behövde mål som allra mest.

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att lufta samtliga spelare, och både Markus Olsson och Mattias Zachrisson fick sina första minuter i mästerskapet.

Lagen följdes åt målmässigt tre fjärdedelar av matchen innan Spanien drog ifrån. Men till skillnad från de tidigare matcherna handlade det snarare om ett spanskt ryck än en svensk kollaps.

Sverige redan vidare

Sverige var klart för mellanrundan redan före avkast mot Spanien.

Eftersom Tyskland besegrade Slovenien med 25–21 tidigare under kvällen stod det klart att Slovenien, som Sverige premiärslog, slutar sist i gruppen och därmed har spelat färdigt. Tack vare Tysklands seger över Slovenien kunde Sverige sämst bli trea i gruppen men att vinna den var inte längre möjligt.

Matchen mot Spanien avgjorde om Sverige skulle få med sig några poäng dit. Vid seger mot Spanien slutade Sverige tvåa och skulle då få med sig två poäng. Svenskt kryss mot Spanien hade gett en poäng med till mellanrundan medan en förlust inte hade inneburit några poäng alls.

Det var alltså bara en fråga om hur många poäng Sverige skulle få med sig in i nästa fas. Och svaret blev – noll.

– Vi fick inte till det riktigt hela vägen idag. Jag tycker ändå vi gör mångt och mycket bättre än tidigare. Vi håller oss mer konstanta idag. Sedan är Spanien starkare i andra halvlek, men det är ett steg i rätt riktning i alla fall, säger lagkaptenen Tobias Karlsson till TV3 efter matchen.

Nya motståndare

Nu väntar mellanrundan i handbolls-EM för Sverige.

Danmark, Ryssland och Ungern.

Den trion blir Sveriges kommande motståndare där.

– Danmark är på förhand favorit, men det är alltid kul att möta danskarna. Ungern och Ryssland har blandat och gett, så det kan nog bli tre härliga matcher, säger Karlsson.