26 jan 2016 10:28

26 jan 2016 10:30

Emil mellan två klassiker

ALPINT: Vitesseåkaren får chansen i Världscupen

I söndags tävlade han i Kitzbühel och på tisdagen väntar kvällstävlingen i Schladming. Skövdeåkaren Emil Johansson från SK Vitesse är mitt uppe i sin alpina dröm i världscupen.

Emil står med fötterna på jorden, men medger att det känns häftigt och otroligt inspirerande. Inte minst att han har fått debutera i Världscupen som 28-åring.

– Klart att det känns bra att få chansen att vara med på den här nivån och alla är verkligen schysta. Efter att jag tog mina världscuppoäng i Santa Catarina märks det att det är många som tror på mig och det känns naturligtvis lite extra.

Visserligen är det stor skillnad på uppbackningen som Emil Johansson har i jämförelse med de största stjärnorna, men det är inget som stör.

– Jag kör på som jag alltid har gjort och vet ju inget annat, men efter tävlingen i Santa Catarina dök det upp servicemän från mitt skidmärke som frågade om jag hade allt som jag behövde.

Efter debuten i Världscupen åkte Emil sedan två tävlingar i Europacupen, mest för att försöka förbättra sin världsranking som betyder förbättrat startnummer.

Han placerade sig som 16 och 19 i de två tävlingarna och hade häng på ännu bättre resultat. Särskilt i den andra tävlingen där han var en innerskida från en plats bland de tio bästa.

– Lite synd, det hade jag behövt för att förbättra min ranking, säger Emil.

Nu är han tillbaka i Världscupen och söndagens slalom i klassiska Kitzbühel var en upplevelse som dock tog slut vid andra mellantiden i första åket.

– Det var riktigt tufft och många hade det jobbigt. Kände att jag ändå var med i racet och det är positivt för självförtroendet.

Emil åkte med startnummer 73.

Nu gäller det Schladming, även i det i Österrike. En prestigefylld kvällstävling som lockar cirka 50 000 åskådare.

– Det skall bli riktigt häftigt och jag är fatiskt den andra åkare från Vitesse som åker den tävlingen. 2008 var det Calle Enochsson, upplyser Emil Johansson som hoppas på bra förhållanden och att han lyckas kvala in till andra åket, vilket öppnar för nya världscuppoäng.

Efter Schladming är det uppehåll och landslaget flyger hem på onsdag. Det betyder att Emil Johansson planerar att besöka Idrottsgalan i Skövde på lördag där han är nominerad som ”Årets manliga idrottare”.

– Det skall bli kul att komma hem, säger Emil som hoppas göra den med en ny alpin framgång i bagaget.

Emil står med fötterna på jorden, men medger att det känns häftigt och otroligt inspirerande. Inte minst att han har fått debutera i Världscupen som 28-åring.

– Klart att det känns bra att få chansen att vara med på den här nivån och alla är verkligen schysta. Efter att jag tog mina världscuppoäng i Santa Catarina märks det att det är många som tror på mig och det känns naturligtvis lite extra.

Visserligen är det stor skillnad på uppbackningen som Emil Johansson har i jämförelse med de största stjärnorna, men det är inget som stör.

– Jag kör på som jag alltid har gjort och vet ju inget annat, men efter tävlingen i Santa Catarina dök det upp servicemän från mitt skidmärke som frågade om jag hade allt som jag behövde.

Efter debuten i Världscupen åkte Emil sedan två tävlingar i Europacupen, mest för att försöka förbättra sin världsranking som betyder förbättrat startnummer.

Han placerade sig som 16 och 19 i de två tävlingarna och hade häng på ännu bättre resultat. Särskilt i den andra tävlingen där han var en innerskida från en plats bland de tio bästa.

– Lite synd, det hade jag behövt för att förbättra min ranking, säger Emil.

Nu är han tillbaka i Världscupen och söndagens slalom i klassiska Kitzbühel var en upplevelse som dock tog slut vid andra mellantiden i första åket.

– Det var riktigt tufft och många hade det jobbigt. Kände att jag ändå var med i racet och det är positivt för självförtroendet.

Emil åkte med startnummer 73.

Nu gäller det Schladming, även i det i Österrike. En prestigefylld kvällstävling som lockar cirka 50 000 åskådare.

– Det skall bli riktigt häftigt och jag är fatiskt den andra åkare från Vitesse som åker den tävlingen. 2008 var det Calle Enochsson, upplyser Emil Johansson som hoppas på bra förhållanden och att han lyckas kvala in till andra åket, vilket öppnar för nya världscuppoäng.

Efter Schladming är det uppehåll och landslaget flyger hem på onsdag. Det betyder att Emil Johansson planerar att besöka Idrottsgalan i Skövde på lördag där han är nominerad som ”Årets manliga idrottare”.

– Det skall bli kul att komma hem, säger Emil som hoppas göra den med en ny alpin framgång i bagaget.