27 feb 2016 15:53

27 feb 2016 15:53

Nilsson nöjd med valet av Gianni Infantino

FOTBOLL: Från Zürich och Fifas kongress direkt till VFF:s distriktsmöte i Skövde

Det var en nöjd ordförande för Svenska fotbollförbundet som bevistade VFF:s distriktsmöte i Skövde på lördagen. Kvällen innan hade han varit i Zürich, Schweiz på Fifas kongress och valt Gianni Infantino till ny ordförande för världsfotbollen.
– Bland de fem kandidaterna är det ingen tvekan om att han var det bästa valet, säger Karl-Erik Nilsson.

På fredagskvällen var han i Zürich, Schweiz på Fifas kongress. Mindre än ett dygn senare var Svenska fotbollsförbundets ordförande på VFF:s distriktsmöte i Skövde på lördagen.

SLA fick en pratstund med Karl-Erik Nilsson som var nöjd med kongressen och valet av Gianni Infantino till ny ordförande för Fifa.

– Det var två väldigt viktiga beslut som vi tog på kongressen, dels reformprogrammet som kanske har hamnat lite i skymundan men som är ett minst lika viktigt fundament för att göra ett förändrings- och reningsbad som är nödvändigt i Fifa, dels valet av Infantino som jag tror innebär att vi får fokus på fotbollen. Det var länge sedan det snackades fotboll i Fifa igen Jag tror att det här var precis vad som behövdes, säger han.

Splittrat Fifa

Det var ett splittrat internationellt fotbollsförbund som valde sin nya ledare efter den skandalomsusade Sepp Blatter som Fifa har stängt av i åtta år efter korruptionsanklagelserna. Infantino fick 115 röster och konkurrenten shejk Salman 88.

– Han var väldigt tydlig direkt efter valet med att säga att han är allas ordförande, han är hela fotbollsvärldens ordförande. Det är uppenbart så att Shejk Salman hade sitt starka stöd i Afrika och Asien. Nu är det väldigt viktigt att Gianni Infantino bygger en bro dit så att de också känner att han är deras ledare. Det tror jag kommer fungera. Nu är valet över och nu samlas alla kring det här, säger Nilsson och utvecklar:

– Han och hela fotbollen står inför stora utmaningar men med reformpaketet och en ny ledning börjar man resan på en kultur- och strukturförändring. Den är möjlig men det kommer att ta tid innan man har återupprättat förtroendet. Det kan man bara göra genom handling och visa att det här är på riktigt. Det här var nödvändigt för Fifa, det fanns inget alternativ. Det är ordinarie kongress redan i maj och jag är säker på att de måste visa resultat redan där.

Nilsson ska även vara med och utse en ny UEFA-ordförande under ett spännande 2016.

Ny förbundskapten

Nilsson agerade mötesordförande och höll även ett anförande där han blickade tillbaka på 2015 och framför allt lyfte fram mästerskapsgulden för U21- och F19-landslaget.

– Det var en fantastisk säsong med de här mästerskapsgulden för U21- och F19-landslagen. Sedan hade vi även en härlig säsong i den nationella klubbfotbollen med ett åskådarintresse som inte har varit tidigare. Sedan är det klart att kryddan är att A-lanslaget tog sig EM i Frankrike. Det var väldigt spännande.

Hur viktigt är det att Sverige är med i EM?

– Det är otroligt viktigt för intresset, supportrarna som vill vara där och en spelargeneration som får chansen att vara med i ett mästerskap. Sedan är det också en ekonomiska uppsida naturligtvis med all den uppmärksamhet vi får och att vara en del av förberedelserna i snacket inför mästerskapet, det betyder väldigt mycket.

EM i Frankrike blir också Erik Hamréns sista uppdrag som förbundskapten.

– Nu har vi ett arbete i gång och när vi möter Holland i VM-kvalet i september så har vi en ny förbundskapten som leder landslaget, säger Nilsson som varken ville spekulera i namn eller var förbundet befinner sig i processen men han konstaterar att det är olika parametrar som vägs in.

Nilsson besöker flera distriktsmöten i Sverige och han var glad över att kunna gästa Västergötlands fotbollförbunds dito.

– Det är fantastiskt kul att få träffa föreningsledare och distriktsfolk. Vi diskuterar det som är vardag och på något sätt också basen i svensk fotboll.

Gerhard Sager omvaldes som ordförande och Hamid Fard från Borås och Karin Holgersson från Stöpen invaldes i styrelsen medan Lennart Åhlander och Jeanette Mellqvist lämnade samma styrelse. VFF redovisade en vinst på 175 000 kronor för verksamhetsåret 2015.

På fredagskvällen var han i Zürich, Schweiz på Fifas kongress. Mindre än ett dygn senare var Svenska fotbollsförbundets ordförande på VFF:s distriktsmöte i Skövde på lördagen.

SLA fick en pratstund med Karl-Erik Nilsson som var nöjd med kongressen och valet av Gianni Infantino till ny ordförande för Fifa.

– Det var två väldigt viktiga beslut som vi tog på kongressen, dels reformprogrammet som kanske har hamnat lite i skymundan men som är ett minst lika viktigt fundament för att göra ett förändrings- och reningsbad som är nödvändigt i Fifa, dels valet av Infantino som jag tror innebär att vi får fokus på fotbollen. Det var länge sedan det snackades fotboll i Fifa igen Jag tror att det här var precis vad som behövdes, säger han.

Splittrat Fifa

Det var ett splittrat internationellt fotbollsförbund som valde sin nya ledare efter den skandalomsusade Sepp Blatter som Fifa har stängt av i åtta år efter korruptionsanklagelserna. Infantino fick 115 röster och konkurrenten shejk Salman 88.

– Han var väldigt tydlig direkt efter valet med att säga att han är allas ordförande, han är hela fotbollsvärldens ordförande. Det är uppenbart så att Shejk Salman hade sitt starka stöd i Afrika och Asien. Nu är det väldigt viktigt att Gianni Infantino bygger en bro dit så att de också känner att han är deras ledare. Det tror jag kommer fungera. Nu är valet över och nu samlas alla kring det här, säger Nilsson och utvecklar:

– Han och hela fotbollen står inför stora utmaningar men med reformpaketet och en ny ledning börjar man resan på en kultur- och strukturförändring. Den är möjlig men det kommer att ta tid innan man har återupprättat förtroendet. Det kan man bara göra genom handling och visa att det här är på riktigt. Det här var nödvändigt för Fifa, det fanns inget alternativ. Det är ordinarie kongress redan i maj och jag är säker på att de måste visa resultat redan där.

Nilsson ska även vara med och utse en ny UEFA-ordförande under ett spännande 2016.

Ny förbundskapten

Nilsson agerade mötesordförande och höll även ett anförande där han blickade tillbaka på 2015 och framför allt lyfte fram mästerskapsgulden för U21- och F19-landslaget.

– Det var en fantastisk säsong med de här mästerskapsgulden för U21- och F19-landslagen. Sedan hade vi även en härlig säsong i den nationella klubbfotbollen med ett åskådarintresse som inte har varit tidigare. Sedan är det klart att kryddan är att A-lanslaget tog sig EM i Frankrike. Det var väldigt spännande.

Hur viktigt är det att Sverige är med i EM?

– Det är otroligt viktigt för intresset, supportrarna som vill vara där och en spelargeneration som får chansen att vara med i ett mästerskap. Sedan är det också en ekonomiska uppsida naturligtvis med all den uppmärksamhet vi får och att vara en del av förberedelserna i snacket inför mästerskapet, det betyder väldigt mycket.

EM i Frankrike blir också Erik Hamréns sista uppdrag som förbundskapten.

– Nu har vi ett arbete i gång och när vi möter Holland i VM-kvalet i september så har vi en ny förbundskapten som leder landslaget, säger Nilsson som varken ville spekulera i namn eller var förbundet befinner sig i processen men han konstaterar att det är olika parametrar som vägs in.

Nilsson besöker flera distriktsmöten i Sverige och han var glad över att kunna gästa Västergötlands fotbollförbunds dito.

– Det är fantastiskt kul att få träffa föreningsledare och distriktsfolk. Vi diskuterar det som är vardag och på något sätt också basen i svensk fotboll.

Gerhard Sager omvaldes som ordförande och Hamid Fard från Borås och Karin Holgersson från Stöpen invaldes i styrelsen medan Lennart Åhlander och Jeanette Mellqvist lämnade samma styrelse. VFF redovisade en vinst på 175 000 kronor för verksamhetsåret 2015.