04 mar 2016 06:00

04 mar 2016 06:00

IFK-åkare laddade för Vasaloppet

SKIDOR: På söndag är det dags för en ny kraftmätning

IFK Skövdes Patrik Johansson ska på söndag köra sitt fjärde Vasalopp.
Han har en 29:e plats som bästa resultat men att matcha det är inget 28-åringen räknar med den här gången.
– Jag hoppas ändå på en hyfsat bra placering, säger IFK-åkaren inför årets kraftmätning.

Patrik Johansson har haft en strulig säsong och varit sjukdomsförföljd. Tanken var att han skulle ha tävlat i Visma Ski Classics ute i Europa men de första loppen har han tvingats avstå. På slutet har han dock lyckats bra här hemma i Sverige med en tredje plats i Västgötaloppet och en seger i Tranemo Midnight Skimarathon. Med tanke på uppladdningen är han kluven inför söndagens start i Vasaloppet.

– Min säsong har varit väldigt upp och ner. Det har varit struligt med sjukdomar så det känns svårt att sätta upp någon målsättning i Vasaloppet. Hade du frågat mig för tre veckor sedan hade jag varit glad över att bara ta mig i mål. Nu har det gått bättre på slutet och jag hoppas ändå på ett hyfsat bra resultat, säger han.

– Som bäst har jag en 29:e placering men det är tveksamt om jag har kapacitet att nå dit den här gången. Kommer jag bland de 100 främsta är det ok, når jag bland de 50 bästa är jag nöjd och allt annat känns som en bonus, fortsätter Patrik Johansson.

Inte ensam

Han är inte den ende elitåkare ifrån klubben. Även David Olofsson, Fredrik Ousbäck, Dan Moberg och Axel Bergsten från IFK Skövde ska köra de nio milen mellan Sälen och Mora.

– Vi kommer till start med ett starkt gäng. Sedan vet jag att det är flera andra från klubben som också har planerat att åka Vasaloppet.

Förra året lyckades IFK Skövde att få in tre åkare bland de 100 främsta.

– Det var bra gjort med tanke på att IFK Skövde är en relativt liten skidklubb.

Riktigt elddop

Återstår att se hur det går den här gången. Vasaloppet är ett riktigt elddop över 90 kilometer och det lär gå undra redan från start.

– Vill man nå en framskjuten placering så gäller det att vara med från start och vara med och köra direkt. Så som det har sett ut så gäller det att vara med i täten för det går snabbt hela tiden.

Efter Vasaloppet, som ingår i Visma Ski Classics, planerar Patrik Johansson att också köra Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet som också ingår i serien.

Notabelt är att en annan åkare från IFK Skövde, Lubov Pospeshina, ska åka Vasaloppet för 26:e gången i år.

Patrik Johansson har haft en strulig säsong och varit sjukdomsförföljd. Tanken var att han skulle ha tävlat i Visma Ski Classics ute i Europa men de första loppen har han tvingats avstå. På slutet har han dock lyckats bra här hemma i Sverige med en tredje plats i Västgötaloppet och en seger i Tranemo Midnight Skimarathon. Med tanke på uppladdningen är han kluven inför söndagens start i Vasaloppet.

– Min säsong har varit väldigt upp och ner. Det har varit struligt med sjukdomar så det känns svårt att sätta upp någon målsättning i Vasaloppet. Hade du frågat mig för tre veckor sedan hade jag varit glad över att bara ta mig i mål. Nu har det gått bättre på slutet och jag hoppas ändå på ett hyfsat bra resultat, säger han.

– Som bäst har jag en 29:e placering men det är tveksamt om jag har kapacitet att nå dit den här gången. Kommer jag bland de 100 främsta är det ok, når jag bland de 50 bästa är jag nöjd och allt annat känns som en bonus, fortsätter Patrik Johansson.

Inte ensam

Han är inte den ende elitåkare ifrån klubben. Även David Olofsson, Fredrik Ousbäck, Dan Moberg och Axel Bergsten från IFK Skövde ska köra de nio milen mellan Sälen och Mora.

– Vi kommer till start med ett starkt gäng. Sedan vet jag att det är flera andra från klubben som också har planerat att åka Vasaloppet.

Förra året lyckades IFK Skövde att få in tre åkare bland de 100 främsta.

– Det var bra gjort med tanke på att IFK Skövde är en relativt liten skidklubb.

Riktigt elddop

Återstår att se hur det går den här gången. Vasaloppet är ett riktigt elddop över 90 kilometer och det lär gå undra redan från start.

– Vill man nå en framskjuten placering så gäller det att vara med från start och vara med och köra direkt. Så som det har sett ut så gäller det att vara med i täten för det går snabbt hela tiden.

Efter Vasaloppet, som ingår i Visma Ski Classics, planerar Patrik Johansson att också köra Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet som också ingår i serien.

Notabelt är att en annan åkare från IFK Skövde, Lubov Pospeshina, ska åka Vasaloppet för 26:e gången i år.