13 mar 2016 21:52

13 mar 2016 21:54

Frisk om nytt serieupplägg: "Tycker det är fjantigt"

HANDBOLL: SHF-tränaren sågar förslag till förändring av elitserien

Enkelmöten före jul och sedan spelar de åtta bästa lagen en egen serie före slutspelet.
Det är de nya förändringarna som föreslås för damernas elitserie med start inför säsongen 2017/2018.
– Jag tycker att det är fjantigt. Det är stora ingrepp för en liten vinning, säger Skövde HF-tränaren Magnus Frisk till SLA.

Det är Kristianstadbladet som berättar om planerna på förändringar i damernas elitserie.

I dagsläget ingår tolv lag i elitserien som spelar en serie med dubbelmöten, sammanlaget totalt 22 matcher. Sedan följer slutspel för de åtta främsta lagen och kvalspel för lag 9–11 medan det tolfte och sista laget åker ur.

I det nya förslaget föreslås det att alla lagen möts i enkelmöten före jul och därefter spelar de åtta slutspelslag en egen serie innan slutspelet tar vid. I förslaget bildar lag 9–12 i elitserien även en egen serie tillsammans med lag 1–4 från allsvenskan och spelar också dubbelmöten.

– Damklubbarna tittar just nu på en motion till årsmötet för att eventuellt få till en förändring, men det är inte klart. Det finns flera förslag och hur vilket som går igenom får vi se efter damklubbarnas telefonmöte i slutet på mars, säger Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll (SEH), till Kristianstadbladet.

Bakgrunden till tankarna om att ändra serieupplägget är att klubbarna önskar att få spela fler matcher.

”Alla förslagen är kass”

Skövde HF:s tränare Magnus Frisk är mycket kritisk till förslaget.

– Det finns tre olika alternativ, A, B och C, som har presenterats men jag tycker att alla förslagen är kass. Förslagen går ut på att dela upp serien efter jul och det är stora ingrepp för en liten vinning. Man säger att man vill ha fler matcher men med de här förslagen blir det bara marginellt fler. Jag tycker att det är fjantigt och man binder ris åt egen rygg, säger Skövdetränaren.

– Som vanligt handlar det här om att alla föreningar ska säga sitt och att man får fram en kompromiss och jag tycker det är fel. Om man vill ha fler matcher så är det enklaste sättet att göra som i herrhandbollen och införa poolspel även om jag egentligen inte gillar det heller. Då får du fem matcher till i seriespelet utan stora ändringar, fortsätter Frisk.

Ändrar för sakens skull

Magnus Frisk tycker att förslaget mer är resultatet av en skrivbordsprodukt på förbundet utan större förankring i verkligheten.

– Med det här förslaget känns det bara som att man ändrar saker för ändrandets egen skull.

Frisk ser ändå en positiv aspekt i det nya förslaget och det är att inget lag åker ur elitserien utan kvalspel.

– Då blir det mera rättvist för lagen och det är en väldigt viktig fördel.

En förändring av serieupplägget på det här sättet måste klubbas igenom på Svenska handbollsförbundets årsmöte i augusti och kan först realiseras inför säsongen 2017/2018.

Det är Kristianstadbladet som berättar om planerna på förändringar i damernas elitserie.

I dagsläget ingår tolv lag i elitserien som spelar en serie med dubbelmöten, sammanlaget totalt 22 matcher. Sedan följer slutspel för de åtta främsta lagen och kvalspel för lag 9–11 medan det tolfte och sista laget åker ur.

I det nya förslaget föreslås det att alla lagen möts i enkelmöten före jul och därefter spelar de åtta slutspelslag en egen serie innan slutspelet tar vid. I förslaget bildar lag 9–12 i elitserien även en egen serie tillsammans med lag 1–4 från allsvenskan och spelar också dubbelmöten.

– Damklubbarna tittar just nu på en motion till årsmötet för att eventuellt få till en förändring, men det är inte klart. Det finns flera förslag och hur vilket som går igenom får vi se efter damklubbarnas telefonmöte i slutet på mars, säger Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll (SEH), till Kristianstadbladet.

Bakgrunden till tankarna om att ändra serieupplägget är att klubbarna önskar att få spela fler matcher.

”Alla förslagen är kass”

Skövde HF:s tränare Magnus Frisk är mycket kritisk till förslaget.

– Det finns tre olika alternativ, A, B och C, som har presenterats men jag tycker att alla förslagen är kass. Förslagen går ut på att dela upp serien efter jul och det är stora ingrepp för en liten vinning. Man säger att man vill ha fler matcher men med de här förslagen blir det bara marginellt fler. Jag tycker att det är fjantigt och man binder ris åt egen rygg, säger Skövdetränaren.

– Som vanligt handlar det här om att alla föreningar ska säga sitt och att man får fram en kompromiss och jag tycker det är fel. Om man vill ha fler matcher så är det enklaste sättet att göra som i herrhandbollen och införa poolspel även om jag egentligen inte gillar det heller. Då får du fem matcher till i seriespelet utan stora ändringar, fortsätter Frisk.

Ändrar för sakens skull

Magnus Frisk tycker att förslaget mer är resultatet av en skrivbordsprodukt på förbundet utan större förankring i verkligheten.

– Med det här förslaget känns det bara som att man ändrar saker för ändrandets egen skull.

Frisk ser ändå en positiv aspekt i det nya förslaget och det är att inget lag åker ur elitserien utan kvalspel.

– Då blir det mera rättvist för lagen och det är en väldigt viktig fördel.

En förändring av serieupplägget på det här sättet måste klubbas igenom på Svenska handbollsförbundets årsmöte i augusti och kan först realiseras inför säsongen 2017/2018.