16 mar 2016 18:14

16 mar 2016 20:19

Tomas Kempe tillbaka i Skövde IK

ISHOCKEY: Tomas Kempe tillbaka som tränare i Skövde IK som organiserar om

Tomas Kempe, 49 år, återvänder till sin moderklubb efter tio år.

Den tidigare elittränaren tar över som huvudansvarig i Skövde IK.
– För mig var det Skövde eller ingenting och jag är laddad för att träna ett hockeylag igen, säger han till SLA.

Tomas Kempe har en lång karriär som spelare i Skövde IK och även som tränare där han bland annat var med och förde upp klubben i allsvenskan. För tio år sedan lämnade han SIK för att bli elittränare och han har lett Växjö Lakers, Leksands IF och Karlskrona HK i allsvenskan under sju av de senaste tio åren. 49-åringen har en stor erfarenhet i bagaget inför återkomsten i SIK där han kombinerar tränarsysslan med sitt civila jobb.

– Nu har jag inte haft något hockeylag på tre år så jag är laddad. Det här är min moderklubb och det är ärofyllt att få vara tillbaka på det här jobbet, säger Kempe.

Skövde IK gör en stor omorganisation där Kempe bara är en del i nyordningen.

– Att man gör en ny satsning på alla tränare, det här upplägget var absolut helt avgörande för att jag skulle hoppa på det här uppdraget. Jag tycker att man måste göra en större satsning på ledar- och tränarsidan så att man hittare en samsyn när de gäller både träning och spelsätt, fortsätter Kempe.

– Vi har diskuterat det här jättemycket och jag tror verkligen på det här. Det var viktigt för mig innan jag själv skrev på att Bosse Sandin (ny föreningsledare) blev klar och att Fredrik Ljunggren och Johan Sivert var klara kring juniorerna så att vi vet att vi har en grund att stå på. Sedan kommer vi blir fler runt omkring mig.

Någon assisterande tränare är inte klar. Enligt Hans Ljunggren har Daniel Henrysson fått frågan men ännu inte lämnat något besked.

Satsar långsiktigt

SIK satsar långsiktigt och Kempe med flera har skrivit på ett kontrakt på 2+1 ett år.

– Det är svårt att säga var vi är om tre år. Det viktigast är att man hittar ett sätt att träna på så att varje spelare kan bli så bra som möjligt utefter sin talang. Det måste vara den största målsättningen. Den resan har klubben gjort förut och vi vet att det sättet som vi nu ska jobba med fungerar, säger Kempe.

Klubb- och sportchefen Hans Ljunggren är nöjd med lösningen.

– Det känns jättebra att vi kan knyta till oss Tomas Kempe. Det är tillfälligheter som gör det och nu var han tillgänglig, mogen och sugen uppgiften vilket var passande för oss, säger Hans Ljunggren och fortsätter:

– Det här upplägget är en egen uppfinning. Det är något som har växt fram när vi har fört diskussioner med framför allt Tomas och Bosse. Det blir en stark hockeyorganisation där inte allt står och faller med få människor utan vi sprider ut det på många människor med stor och bred kompetens.

Dessutom har SIK gjort klart med den tidigare spelaren Mikael Persson-Riis som ny ungdomskonsulent.

Skilda vägar

Förra året lanserade SIK också en ny satsning med Anders Spaak som huvudtränare för de kommande två åren men efter bara en säsong gick parterna skilda vägar. Spaak är fortsatt kontrakterad, avlönad och jobbar på hockeygymnasiet.

Vad talar för att den här satsningen ska bli mer långsiktig än den ni presenterade förra året?

– Det känns som att den här lösningen är mer homogen och det finns en stor kompetens i den här gruppen och i de här ledarna. Vi har bestämt oss i föreningen att göra ett omtag och lägga mer kraft på ungdomar och juniorer för att på så sätt lyfta A-lagsverksamheten, säger Ljunggren.

Det är fortsatt ett stort arbete som återstår inför nästa säsong. Bara en spelare (Alexander Henriksson) i truppen är kontrakterad.

Tomas Kempe har en lång karriär som spelare i Skövde IK och även som tränare där han bland annat var med och förde upp klubben i allsvenskan. För tio år sedan lämnade han SIK för att bli elittränare och han har lett Växjö Lakers, Leksands IF och Karlskrona HK i allsvenskan under sju av de senaste tio åren. 49-åringen har en stor erfarenhet i bagaget inför återkomsten i SIK där han kombinerar tränarsysslan med sitt civila jobb.

– Nu har jag inte haft något hockeylag på tre år så jag är laddad. Det här är min moderklubb och det är ärofyllt att få vara tillbaka på det här jobbet, säger Kempe.

Skövde IK gör en stor omorganisation där Kempe bara är en del i nyordningen.

– Att man gör en ny satsning på alla tränare, det här upplägget var absolut helt avgörande för att jag skulle hoppa på det här uppdraget. Jag tycker att man måste göra en större satsning på ledar- och tränarsidan så att man hittare en samsyn när de gäller både träning och spelsätt, fortsätter Kempe.

– Vi har diskuterat det här jättemycket och jag tror verkligen på det här. Det var viktigt för mig innan jag själv skrev på att Bosse Sandin (ny föreningsledare) blev klar och att Fredrik Ljunggren och Johan Sivert var klara kring juniorerna så att vi vet att vi har en grund att stå på. Sedan kommer vi blir fler runt omkring mig.

Någon assisterande tränare är inte klar. Enligt Hans Ljunggren har Daniel Henrysson fått frågan men ännu inte lämnat något besked.

Satsar långsiktigt

SIK satsar långsiktigt och Kempe med flera har skrivit på ett kontrakt på 2+1 ett år.

– Det är svårt att säga var vi är om tre år. Det viktigast är att man hittar ett sätt att träna på så att varje spelare kan bli så bra som möjligt utefter sin talang. Det måste vara den största målsättningen. Den resan har klubben gjort förut och vi vet att det sättet som vi nu ska jobba med fungerar, säger Kempe.

Klubb- och sportchefen Hans Ljunggren är nöjd med lösningen.

– Det känns jättebra att vi kan knyta till oss Tomas Kempe. Det är tillfälligheter som gör det och nu var han tillgänglig, mogen och sugen uppgiften vilket var passande för oss, säger Hans Ljunggren och fortsätter:

– Det här upplägget är en egen uppfinning. Det är något som har växt fram när vi har fört diskussioner med framför allt Tomas och Bosse. Det blir en stark hockeyorganisation där inte allt står och faller med få människor utan vi sprider ut det på många människor med stor och bred kompetens.

Dessutom har SIK gjort klart med den tidigare spelaren Mikael Persson-Riis som ny ungdomskonsulent.

Skilda vägar

Förra året lanserade SIK också en ny satsning med Anders Spaak som huvudtränare för de kommande två åren men efter bara en säsong gick parterna skilda vägar. Spaak är fortsatt kontrakterad, avlönad och jobbar på hockeygymnasiet.

Vad talar för att den här satsningen ska bli mer långsiktig än den ni presenterade förra året?

– Det känns som att den här lösningen är mer homogen och det finns en stor kompetens i den här gruppen och i de här ledarna. Vi har bestämt oss i föreningen att göra ett omtag och lägga mer kraft på ungdomar och juniorer för att på så sätt lyfta A-lagsverksamheten, säger Ljunggren.

Det är fortsatt ett stort arbete som återstår inför nästa säsong. Bara en spelare (Alexander Henriksson) i truppen är kontrakterad.

Ny organisation

Skövde IK presenterade på onsdagen en ny organisation.

Klubb- och sportchef: Hans Ljunggren.

A-lagstränare: Tomas Kempe.

Föreningstränare: Bo Sandin.

J18/J20: Fredrik Ljunggren och Johan Siwert.

Ungdomskonsulent: Mikael Persson-Riis.

Hockeygymnasiet: Anders Spaak.

FOTNOT: Klubben har ännu inte gjort klart med någon assisterande tränare men den nuvarande Daniel ”Soda” Henrysson har fått frågan men inte lämnat något besked. Klubben har heller inte fått fram en tränarlösning för U15/16.