23 mar 2016 22:00

23 mar 2016 22:00

Både Hagen och FAIK siktar framåt

ORIENTERING: Tävlingspremiär i påsk

Nu laddar orienterarna för en ny säsong. Många gör tävlingspremiär i påsk. Vi tar pulsen på de stora klubbarna i Skaraborg, IF Hagen och Falköpings AIK OK. Båda har höga ambitioner. Båda har nya löpare i sina trupper.

IF Hagens killar och FAIK:s tjejer hade fina juniorframgångar under 2015. Bra resultat för båda klubbarna på U10mila, GM och USM. Och nytt guld för Falköpingstjejerna i SM-stafetten i D20. Nu stundar ny intressant säsong.

Läget i IF Hagen inför 2016:

– Vi har inget specifikt resultatmål för året, berättar Lasse Holmberg. Vår målsättning är att utveckla alla löpare och att få alla att bli ännu duktigare orienterare samtidigt som alla har roligt. Vi söker bra tävlingar på bra kartor med bra motstånd och vi tänker delta i de stora stafetterna 10-mila, U10mila och SM.

– Försäsongen har sett bra ut, alla är hela och tränar bra, förklarar Lasse. Vi har kört teorikurs med orienteringsteknik och varit på SM-träningsläger i Blekinge.

Läget i Falköpings AIK OK inför 2016:

– Vi satsar i år på SM-tävlingarna och serien Swedish League, säger Thomas Hjert. Sara Hagström siktar på landslaget och i första hand på EM i Tjeckien i maj. Sverige har några fler platser här än till VM. Vi planerar att delta i 10mila, U10mila och SM-stafetten. På SM blir det troligen ett D21- och ett D20-lag. Johanna Hagström, med en nyss avslutad lyckad skidsäsong, ser fram emot orienteringssäsongen. Flera duktiga 15-åringa tjejer utmanar våra juniorer och seniorer. Och så två nya intressanta namn, Ida Willén och Alicia Friberg.

God stämning

Albin Alsiö, 17 år, ny i IF Hagen:

– Det kommer att bli riktigt roligt att tävla för IF Hagen, säger Albin. Vi är många killar i samma ålder vilket gör träningarna extra roliga. Gemenskapen och stämningen i klubben är riktigt bra. Jag ser fram emot att stafetterna och speciellt U10mila. Hagen var ju femma förra året och vi har stor chans att göra en bra tävling i Tibro i augusti.

– Mitt första år som junior. Blir tufft i hög konkurrens. Ska bli kul att springa SM-tävlingar.

Ida Willén, 24 år, ny i Falköpings AIK OK:

– Jag byter Jämtland mot Västergötland för att få längre säsong, bättre träningar, bättre kartor, närmare till tävlingar och bättre motstånd, förklarar Ida. I FAIK hoppas jag att få springa fler stafetter och bli pushad framåt. Jag blir sporrad av svåra utmaningar och tufft motstånd. SM-tävlingar och O-ringen blir extra kul i år.

IF Hagens killar och FAIK:s tjejer hade fina juniorframgångar under 2015. Bra resultat för båda klubbarna på U10mila, GM och USM. Och nytt guld för Falköpingstjejerna i SM-stafetten i D20. Nu stundar ny intressant säsong.

Läget i IF Hagen inför 2016:

– Vi har inget specifikt resultatmål för året, berättar Lasse Holmberg. Vår målsättning är att utveckla alla löpare och att få alla att bli ännu duktigare orienterare samtidigt som alla har roligt. Vi söker bra tävlingar på bra kartor med bra motstånd och vi tänker delta i de stora stafetterna 10-mila, U10mila och SM.

– Försäsongen har sett bra ut, alla är hela och tränar bra, förklarar Lasse. Vi har kört teorikurs med orienteringsteknik och varit på SM-träningsläger i Blekinge.

Läget i Falköpings AIK OK inför 2016:

– Vi satsar i år på SM-tävlingarna och serien Swedish League, säger Thomas Hjert. Sara Hagström siktar på landslaget och i första hand på EM i Tjeckien i maj. Sverige har några fler platser här än till VM. Vi planerar att delta i 10mila, U10mila och SM-stafetten. På SM blir det troligen ett D21- och ett D20-lag. Johanna Hagström, med en nyss avslutad lyckad skidsäsong, ser fram emot orienteringssäsongen. Flera duktiga 15-åringa tjejer utmanar våra juniorer och seniorer. Och så två nya intressanta namn, Ida Willén och Alicia Friberg.

God stämning

Albin Alsiö, 17 år, ny i IF Hagen:

– Det kommer att bli riktigt roligt att tävla för IF Hagen, säger Albin. Vi är många killar i samma ålder vilket gör träningarna extra roliga. Gemenskapen och stämningen i klubben är riktigt bra. Jag ser fram emot att stafetterna och speciellt U10mila. Hagen var ju femma förra året och vi har stor chans att göra en bra tävling i Tibro i augusti.

– Mitt första år som junior. Blir tufft i hög konkurrens. Ska bli kul att springa SM-tävlingar.

Ida Willén, 24 år, ny i Falköpings AIK OK:

– Jag byter Jämtland mot Västergötland för att få längre säsong, bättre träningar, bättre kartor, närmare till tävlingar och bättre motstånd, förklarar Ida. I FAIK hoppas jag att få springa fler stafetter och bli pushad framåt. Jag blir sporrad av svåra utmaningar och tufft motstånd. SM-tävlingar och O-ringen blir extra kul i år.

  • Torbjörn Löfving