26 mar 2016 06:00

26 mar 2016 06:00

Meriterade segrare

ORIENTERING: 61:a Häxjakten på skärtorsdagen

Hanna Palm, IK Hakarpspojkarna, Huskvarna och Anders Nordberg, Nydalens SK, Oslo vann huvudklasserna på årets Häxjakt. Båda är rutinerade löpare med landslagsmeriter.

Skaraklubben IK Gandvik arrangerar Häxjakten varje år på skärtorsdagskvällen. I år var tävlingen förlagd till Härlunda, ca 10km söder Skara. Totalt sprang 500 löpare, vilket gör Häxjakten till en av de större nattorienteringarna i landet. Ett populärt inslag är gemensam start i 14- och 16-årsklasserna. En mäktig syn att se alla i klassen samtidigt ge sig ut i skogen med pannlampa.

Anders Nordberg har fina meriter och vann H21-klassen övertygande. Segermarginalen blev nästan fyra minuter på en bana som mätte 10,5km. Imponerande. Anders vann även 2015, då tävlingen gick på Billingen. Han har sprungit många nattsträckor på 10mila genom åren och har dessutom två VM-silver och två VM-brons individuellt.

– Andra gången jag springer Häxjakten, förklarar Anders.

– Ett bra lopp utan misstag, så jag är riktigt förnöjd. Tränade mycket nattorientering i början av 2000-talet. Kanske förklaringen till att jag fortfarande hänger med.

Max Suderbys, IF Hagen, hade inga stora ambitioner med loppet, då försäsongsträningen varit dålig.

– Det har var femte löppasset i år, säger Max. Fick springa lugnt och undvika bommar. Tog inga stora omvägar, utan försökte mest springa rakt på. Och kul att vara igång.

(Resultat på sid 29)

Skaraklubben IK Gandvik arrangerar Häxjakten varje år på skärtorsdagskvällen. I år var tävlingen förlagd till Härlunda, ca 10km söder Skara. Totalt sprang 500 löpare, vilket gör Häxjakten till en av de större nattorienteringarna i landet. Ett populärt inslag är gemensam start i 14- och 16-årsklasserna. En mäktig syn att se alla i klassen samtidigt ge sig ut i skogen med pannlampa.

Anders Nordberg har fina meriter och vann H21-klassen övertygande. Segermarginalen blev nästan fyra minuter på en bana som mätte 10,5km. Imponerande. Anders vann även 2015, då tävlingen gick på Billingen. Han har sprungit många nattsträckor på 10mila genom åren och har dessutom två VM-silver och två VM-brons individuellt.

– Andra gången jag springer Häxjakten, förklarar Anders.

– Ett bra lopp utan misstag, så jag är riktigt förnöjd. Tränade mycket nattorientering i början av 2000-talet. Kanske förklaringen till att jag fortfarande hänger med.

Max Suderbys, IF Hagen, hade inga stora ambitioner med loppet, då försäsongsträningen varit dålig.

– Det har var femte löppasset i år, säger Max. Fick springa lugnt och undvika bommar. Tog inga stora omvägar, utan försökte mest springa rakt på. Och kul att vara igång.

(Resultat på sid 29)

  • Torbjörn Löfving