13 apr 2016 22:00

13 apr 2016 22:02

Svag kvalstart av IFK Skövde

HANDBOLL: "Vi var inte tillräckligt vassa i våra avslut"

IFK Skövde fick en usel start på kvalspelet. Efter en darrig insats blev det förlust borta mot Lindesberg och IFK behöver lyfta sig om det inte ska bli allsvenskan nästa år.
– Nu har matchserien börjat och det är dags att vakna, ryter IFK-tränaren Patrik Liljestrand.

Precis som förra året får IFK Skövde kvala för att behålla sin status som elitserielag. Då började det med förlust mot Aranäs i den första matchen och nu började kvalet också på sämsta tänkbara sätt för IFK när man föll med 26–30 på bortaplan i den första kvalmatchen i bäst av fem.

– Jag är jättebesviken och det är spelarna också. Lindesberg vann attitydmatchen mot oss och vi var inte med från början, fortsätter Liljestrand.

IFK inledde matchen darrigt och hamnade tidigt i underläge med 0–4. Redan där fick bortalaget kämpa i uppförsbacke och efter det lossnade det egentligen aldrig riktigt för bortalaget som hade det kämpigt.

Skillnad i målen

IFK:s första mål på en för kvällen storspelande Sebastien Ehnevid i hemmamålet dröjde nästan åtta minuter och den darriga starten fick IFK lida för resten av matchen även om IFK kom i kapp tillfälligt. I paus var underläget 12–14 och en bit in i den andra halvleken var det kvitterat. Efter sex minuters spel av den andra halvleken stod det 17–17 och det kändes som om IFK var på gång. Början av den andra halvleken var Skövdes bästa period i matchen, men spelet kom av sig.

– När vi gjorde några misstag så gick vi ner oss för mycket och då vände det igen. Stabiliteten fanns inte riktigt där.

Bortalaget drog på sig några utvisningar som Lindesberg utnyttjade på bästa sätt och skaffade sig återigen ett försprång. Hemmalaget ryckte till 24–20 och efter det kontrollerade Lindesberg matchen. IFK förmådde inte komma i kapp och matchen rann i väg för Skövdes del.

Den stora skillnaden mellan de båda lagen var målvaktsspelet. Medan Ehnevid storspelade i hemmamålet kom aldrig Robert Lechte och Henrik Nordlander i IFK-målet upp i nivå. De byttes av flera gånger, men ingenting hjälpte. Samtidigt fick de båda målvakterna ingen jättebra hjälp av försvarsspelet. IFK kom inte åt hemmaspelarna som ofta kom till bra lägen.

Illa ute

Lika mycket som Ehnevid var duktig i Lindesbergs mål var IFK-spelarna usla i sina avslut. Totalt sett missade bortalaget alldeles för många bra lägen för att vinna.

– Det var väldigt mycket missade skott och man får inte missa så mycket, suckar Liljestrand frustrerat.

IFK-tränaren lyfter fram alla brända lägen som den enskilt största faktorn till förlusten.

– Man behöver inte prata om så mycket annat. Vi var inte tillräckligt vassa i våra avslut, fortsätter han.

Nu är IFK Skövde illa ute, men två raka hemmamatcher väntar för de blåvita som behöver vinna tre matcher för att spela i elitserien även nästa säsong. Ska det bli verklighet behöver dock spelet och inställningen bli betydligt bättre. Den här kvällen var det allt annat än bra.

Extra smolk i IFK-bägaren var att kantspelaren Max Skog, som så långt svarat för ett piggt inhopp med två mål, stukade foten och tvingades bryta matchen.

Precis som förra året får IFK Skövde kvala för att behålla sin status som elitserielag. Då började det med förlust mot Aranäs i den första matchen och nu började kvalet också på sämsta tänkbara sätt för IFK när man föll med 26–30 på bortaplan i den första kvalmatchen i bäst av fem.

– Jag är jättebesviken och det är spelarna också. Lindesberg vann attitydmatchen mot oss och vi var inte med från början, fortsätter Liljestrand.

IFK inledde matchen darrigt och hamnade tidigt i underläge med 0–4. Redan där fick bortalaget kämpa i uppförsbacke och efter det lossnade det egentligen aldrig riktigt för bortalaget som hade det kämpigt.

Skillnad i målen

IFK:s första mål på en för kvällen storspelande Sebastien Ehnevid i hemmamålet dröjde nästan åtta minuter och den darriga starten fick IFK lida för resten av matchen även om IFK kom i kapp tillfälligt. I paus var underläget 12–14 och en bit in i den andra halvleken var det kvitterat. Efter sex minuters spel av den andra halvleken stod det 17–17 och det kändes som om IFK var på gång. Början av den andra halvleken var Skövdes bästa period i matchen, men spelet kom av sig.

– När vi gjorde några misstag så gick vi ner oss för mycket och då vände det igen. Stabiliteten fanns inte riktigt där.

Bortalaget drog på sig några utvisningar som Lindesberg utnyttjade på bästa sätt och skaffade sig återigen ett försprång. Hemmalaget ryckte till 24–20 och efter det kontrollerade Lindesberg matchen. IFK förmådde inte komma i kapp och matchen rann i väg för Skövdes del.

Den stora skillnaden mellan de båda lagen var målvaktsspelet. Medan Ehnevid storspelade i hemmamålet kom aldrig Robert Lechte och Henrik Nordlander i IFK-målet upp i nivå. De byttes av flera gånger, men ingenting hjälpte. Samtidigt fick de båda målvakterna ingen jättebra hjälp av försvarsspelet. IFK kom inte åt hemmaspelarna som ofta kom till bra lägen.

Illa ute

Lika mycket som Ehnevid var duktig i Lindesbergs mål var IFK-spelarna usla i sina avslut. Totalt sett missade bortalaget alldeles för många bra lägen för att vinna.

– Det var väldigt mycket missade skott och man får inte missa så mycket, suckar Liljestrand frustrerat.

IFK-tränaren lyfter fram alla brända lägen som den enskilt största faktorn till förlusten.

– Man behöver inte prata om så mycket annat. Vi var inte tillräckligt vassa i våra avslut, fortsätter han.

Nu är IFK Skövde illa ute, men två raka hemmamatcher väntar för de blåvita som behöver vinna tre matcher för att spela i elitserien även nästa säsong. Ska det bli verklighet behöver dock spelet och inställningen bli betydligt bättre. Den här kvällen var det allt annat än bra.

Extra smolk i IFK-bägaren var att kantspelaren Max Skog, som så långt svarat för ett piggt inhopp med två mål, stukade foten och tvingades bryta matchen.

Matchfakta

Kval till elitserien, match 1:5

LIF LINDESBERG–IFK SKÖVDE

30–26 (14–12)

Målen, Lindesberg: Jesper Nilsson 7, Fatlum Ahmeti 7, Joakim Bååk 5, Jacob Nelson 4, Bashkim Gashi 4, Jesper Jakobsson, Gustav Ekström, Oskar Erixon. Skövde: Jonatan Eriksson 5, Kristian Svensson 5, Markus Stegefelt 4, Alfred Ehn 4, Victor Röxner 4, Rasmus Wremer 2, Max Skog 2.

Utv, L: 7x2 min. S: 6x2 min.

Domare: Tommie Moberg och Joakim Lindbratt.

Publik: 1910.