14 apr 2016 06:00

14 apr 2016 06:00

Serien kryddas med riktig klassiker: Jitex från Mölndal

FOTBOLL: Inför division 1-starten

Division 1-serien kryddas i år med en av landets allra mest klassiska och framgångsrika föreningar, Jitex från Mölndal.

Jitex som trillade ur elitettan i höstas måste räknas som en seriefavorit. Klubben hade sin verkliga storhetstid i slutet av 1970 och på 1980-talet. Totalt sett kan klubben stoltsera med sex SM-guld och tre segrar i Svenska Cupen. Senste SM-guldet togs 1989. Under perioden dominerade dessutom Jitex med att ha rader med landslagsspelare med bland andra nuvarande förbundskaptenen Pia Sundhage i spetsen. Även stora profiler inom damfotbollen som Anette Börjesson, Elisabeth Leidinge och Victoria Sandell Svensson förknippas med klubben, men listan kan göras hur låmg som helst.

På 2000-talet har klubben haft det tuffare och senaste säsongen i högsta serien dateras till 2013 och i höstas ramlade man ur elitettan. Göteborgs/Kopparberg har tagit över som storklubb i området.

Nu tar Jitex ny sats och det skall bli spännande att se hur långt de räcker.

Från samma serie kommer även Lidköpings FK vars sejour i den riksomfattande näst högsta serien bara blev ettårig. De vill säkert dit igen. Förra säsongen hade de Emma Sandsjö i laget, den förre Skövde KIK-spelaren har nu lagt av och satsar i stället på amerikansk fotboll (!) i Skövde Dukes.

Sedan brukar alltid Gauthiod från Grästorp vara ett räkna med, sett till resultaten på försäsongen är de svårbedömda. Gauthiod slutade trea förra spelåret.

Sedan var Rössö från Uddevalla ett topplag 2015 och slutade tvåa efter Holmalund. De vill säkert vara med och utmana igen.

Totalt sett är det fyra nya lag i serien i jämförelse med i fjol. Lidköping och Jitex från elitettan, samt Töcksfors från Värmland och Vallens IF från Stora Höga i Stenungsunds kommun. De båda sistnämnda kommer från division 2.

Jitex som trillade ur elitettan i höstas måste räknas som en seriefavorit. Klubben hade sin verkliga storhetstid i slutet av 1970 och på 1980-talet. Totalt sett kan klubben stoltsera med sex SM-guld och tre segrar i Svenska Cupen. Senste SM-guldet togs 1989. Under perioden dominerade dessutom Jitex med att ha rader med landslagsspelare med bland andra nuvarande förbundskaptenen Pia Sundhage i spetsen. Även stora profiler inom damfotbollen som Anette Börjesson, Elisabeth Leidinge och Victoria Sandell Svensson förknippas med klubben, men listan kan göras hur låmg som helst.

På 2000-talet har klubben haft det tuffare och senaste säsongen i högsta serien dateras till 2013 och i höstas ramlade man ur elitettan. Göteborgs/Kopparberg har tagit över som storklubb i området.

Nu tar Jitex ny sats och det skall bli spännande att se hur långt de räcker.

Från samma serie kommer även Lidköpings FK vars sejour i den riksomfattande näst högsta serien bara blev ettårig. De vill säkert dit igen. Förra säsongen hade de Emma Sandsjö i laget, den förre Skövde KIK-spelaren har nu lagt av och satsar i stället på amerikansk fotboll (!) i Skövde Dukes.

Sedan brukar alltid Gauthiod från Grästorp vara ett räkna med, sett till resultaten på försäsongen är de svårbedömda. Gauthiod slutade trea förra spelåret.

Sedan var Rössö från Uddevalla ett topplag 2015 och slutade tvåa efter Holmalund. De vill säkert vara med och utmana igen.

Totalt sett är det fyra nya lag i serien i jämförelse med i fjol. Lidköping och Jitex från elitettan, samt Töcksfors från Värmland och Vallens IF från Stora Höga i Stenungsunds kommun. De båda sistnämnda kommer från division 2.