24 apr 2016 22:04

24 apr 2016 22:04

IFK fixade nytt kontrakt

HANDBOLL: Hänger kvar i elitserien efter seger mot Lindesberg

IFK Skövde har gått en kamp både på och utanför planen för att behålla elitseriestatusen och efter 27–25-segern borta mot LIF Lindesberg i den fjärde kvalmatchen undanröjde de blåvita den sista gnuttan tvivel.
– Nu har vi klarat både det sportsliga och det ekonomiska. Nu kan vi se fram emot nästa säsong med tillförsikt, säger IFK-tränaren Patrik Liljestrand efter söndagens seger.

När slutsignalen väl ljöd i Lindesbergs arena var glädjescenerna stora i bortalägret. IFK jublade stort efter segern i kvalmatchen och spelarna förenade sig snabbt med de tillresta IFK-supportarna för att fira fortsatt elitseriespel.

– Nu är det skönt för mig, spelarna och hela föreningen att vi är klara. Det har inte varit kul att spela kval men jag tror spelarna hade nytta av kvalet de spelade förra året. Det är ändå erfarenheter det handlar om. Särskilt i den här fjärde matchen. Då var vi lite kallare än vad Lindesberg var och det gjorde att vi vann, säger IFK-tränaren Patrik Liljestrand efter kvaldramat.

IFK låg under med 19–24 med drygt tio minuter kvar att spela. Absolut inget talade då för IFK men gästerna kom sakta men säkert närmare och med två minuter och 34 sekunder kvar gav Alfred Ehn IFK ledningen.

– Det satt väldigt hårt inne. Det såg ju inte bra ut när det var tio minuter kvar men vi har varit starka i slutet. Spelarna tror på det vi gör även om vi krånglar till det en del, säger Liljestrand och fortsätter:

– Framförallt bränner vi för många lägen. Det är samma dilemma som vi har haft under hela säsongen att vi bränner otroligt mycket lägen. Det var en tuff kamp mot Lindesberg men vi lyckades vända och det är riktigt skönt.

Fick chansen

Lindesberg fick chansen att kvittera men avslutet blockerades och IFK fick bollen. Med sju sekunder kvar lämnade Liljestrand in timeoutkortet och kort senare kunde Adrian Sifre Flores spika slutresultatet till 27–25.

Målvakten Robert Lechte som slutar efter säsongen och gjorde sin sista match i IFK-tröjan visade klass på slutet när IFK hämtade upp underläget med fem bollar.

– Det var skönt. Det gick väldigt fort på slutet i matchen. Vi har lovat varandra att vi ska kriga in i det sista. Vi har marginalerna med oss vid några tillfällen och jag får någon räddning i slutet. Det ger ju energi och sedan går vi verkligen all in och spelar sju mot sex och fick bra betalt med vår västspelare, säger Lechte som fick ett gott slut på karriären.

– De hade inte varit skoj att lägga av om vi hade åkt ur. Då hade man inte mått bra på ett bra tag så det är självklart jätteskönt. Vi har haft en tuff säsong men någonstans är det hunger, rutin och kvalitet som fäller avgörandet.

Arbete väntar

Nu väntar ett stort arbete med truppen till nästa säsong.

– Jag har inte velat planera något. Det är klart att man har hoppats att vi ska klara det men sedan har man inte velat ta ut något i förskott. Det var ju ett hårsmån från att det skulle bli en femte och avgörande match på torsdag. Då hade det varit nervöst. Nu är vi klara och det är som en sten som har lättat, säger Liljestrand innan IFK-tränaren återvänder till omklädningsrummet för att fira vidare med spelarna.

När slutsignalen väl ljöd i Lindesbergs arena var glädjescenerna stora i bortalägret. IFK jublade stort efter segern i kvalmatchen och spelarna förenade sig snabbt med de tillresta IFK-supportarna för att fira fortsatt elitseriespel.

– Nu är det skönt för mig, spelarna och hela föreningen att vi är klara. Det har inte varit kul att spela kval men jag tror spelarna hade nytta av kvalet de spelade förra året. Det är ändå erfarenheter det handlar om. Särskilt i den här fjärde matchen. Då var vi lite kallare än vad Lindesberg var och det gjorde att vi vann, säger IFK-tränaren Patrik Liljestrand efter kvaldramat.

IFK låg under med 19–24 med drygt tio minuter kvar att spela. Absolut inget talade då för IFK men gästerna kom sakta men säkert närmare och med två minuter och 34 sekunder kvar gav Alfred Ehn IFK ledningen.

– Det satt väldigt hårt inne. Det såg ju inte bra ut när det var tio minuter kvar men vi har varit starka i slutet. Spelarna tror på det vi gör även om vi krånglar till det en del, säger Liljestrand och fortsätter:

– Framförallt bränner vi för många lägen. Det är samma dilemma som vi har haft under hela säsongen att vi bränner otroligt mycket lägen. Det var en tuff kamp mot Lindesberg men vi lyckades vända och det är riktigt skönt.

Fick chansen

Lindesberg fick chansen att kvittera men avslutet blockerades och IFK fick bollen. Med sju sekunder kvar lämnade Liljestrand in timeoutkortet och kort senare kunde Adrian Sifre Flores spika slutresultatet till 27–25.

Målvakten Robert Lechte som slutar efter säsongen och gjorde sin sista match i IFK-tröjan visade klass på slutet när IFK hämtade upp underläget med fem bollar.

– Det var skönt. Det gick väldigt fort på slutet i matchen. Vi har lovat varandra att vi ska kriga in i det sista. Vi har marginalerna med oss vid några tillfällen och jag får någon räddning i slutet. Det ger ju energi och sedan går vi verkligen all in och spelar sju mot sex och fick bra betalt med vår västspelare, säger Lechte som fick ett gott slut på karriären.

– De hade inte varit skoj att lägga av om vi hade åkt ur. Då hade man inte mått bra på ett bra tag så det är självklart jätteskönt. Vi har haft en tuff säsong men någonstans är det hunger, rutin och kvalitet som fäller avgörandet.

Arbete väntar

Nu väntar ett stort arbete med truppen till nästa säsong.

– Jag har inte velat planera något. Det är klart att man har hoppats att vi ska klara det men sedan har man inte velat ta ut något i förskott. Det var ju ett hårsmån från att det skulle bli en femte och avgörande match på torsdag. Då hade det varit nervöst. Nu är vi klara och det är som en sten som har lättat, säger Liljestrand innan IFK-tränaren återvänder till omklädningsrummet för att fira vidare med spelarna.