26 apr 2016 06:00

26 apr 2016 06:00

"Skönt att få sluta på mina egna villkor"

HANDBOLL: IFK-målvakten Robert Lechte har spelat sin sista match

En lång handsbollskarriär fick sitt slut i söndags.
Robert Lechte har spelat sin sista match och den 37-årige IFK-målvakten har två decenniers spel på elitnivå bakom sig såväl utomlands som i Sverige.
– Jag har spelat i fem olika länder men mina bästa år hade jag i Danmark, säger Lechte när han blickar tillbaka.

Allting har sin tid och allting har ett slut.

Redan innan IFK Skövdes kvalspel för att säkra nytt elitseriekontrakt meddelade Robert Lechte, 37 år, att han lägger av efter säsongen.

Målvaktsveteranen spelade sin sista match i söndags i kvalmötet med LIF Lindesberg på bortaplan.

Han fick ett värdigt och lyckligt slut på karriären när han var med och räddade kvar IFK i elitserien.

– Jag slutar kanske inte på topp men det är ändå skönt att få sluta på mina egna villkor och att få sluta på elitnivå. Jag har aldrig haft någon ambition att gå ner och spela längre ner i seriesystemet. Ska jag spela så ska jag göra det till hundra procent, säger Robert Lechte dagen efter kvalavgörandet.

– Jag har i stort sett trivts med handbollslivet varje dag men någonstans behöver du något som lockar och kittlar som att nå och kriga om en slutspelsplats och komma framåt. Jag har kanske inte varit ute efter att bli en bättre målvakt de sista åren utan mer om att bidra för laget, fortsätter Lechte.

Handbollen vill han inte släppa även om han slutar.

– Jag hoppas kunna fortsätta jobba med handboll men sedan får vi se i vilken utformning. Jag har väl en ambition att på sikt kunna bli tränare men man får alltid se när det tidsmässigt kan passa in. På något sätt hoppas jag i alla fall kunna vara verksam inom handbollen.

Spelat i fem länder

Den 37-årige veteranmålvakten, med HP Tibro som moderklubb, kan blicka tillbaka på en lång elitkarriär (se faktaruta) som inleddes med IFK Skövde hösten 1997 då han fick chansen i A-laget som 19-åring. Det här var en period som präglades av spel ute i Europa och där IFK var i klubbens första Europacupfinal 1998 mot TuS Nettelstedt. Det var en stor höjdpunkt i karriären för Lechte som under sina 20 år som elitspelare har hunnit med att spela i fem länder.

– Det är olika handbollskulturer i varje land. Varje land har haft sin filosofi och det har varit väldigt lärorikt att få tänka handboll på olika sätt. Det är klart att det var en omställning att börja spela i Spanien efter att ha haft tio år IFK. Det var en helt ny sak att komma till Spanien och jag lärde mig fruktansvärt mycket både handbollsmässigt och vid sidan av.

”Var ganska naiv”

Efter två säsonger i CD Bidasoa vände han hem till Sverige och spelade med Guif. Det blev en säsong som han helst av allt glömmer.

– Jag var ganska naiv när jag ser tillbaka på det. Jag var sugen på att sticka vidare och pratade med några bra klubbar där jag gick händelserna i förväg och trodde att det skulle bli bra avtal. Det var inte meningen att jag skulle komma hem men till slut blev det inget med de klubbarna som jag hade trott och hoppats på. Jag hade bara en målsättning i Guif och det var att jag skulle ut igen.

Så blev det också och Lechte hamnade i Århus GF där han hade tre lyckosamma år.

– Mina bästa år hade jag i Danmark men jag tycker inte jag fick tillräckligt med chanser i Tyskland. Det satsades men det var turbulenta år i Melsungen. Vi hade tre olika tränare på två år. Det är väldigt mycket politik där nere. Jag trivdes bra där nere och det gick bra när jag väl spelade även om jag inte fick så många chanser att visa vad jag gick för.

Bakslag i Tyskland

Lechte hade hela tiden ambitionen att bli kvar i Bundesliga fast i en ny klubb men så blev det inte.

– Jag var muntligt överens med en annan tysk klubb och skulle egentligen bara åka dit och skriva på kontraktet. Sedan drog det ut på tiden i en vecka och då hade de gjort klart med en annan målvakt. Det var jättebittert. Jag kände att jag klarade av den nivån och min stora utmaning då var att bli förstemålvakt i någon tysk Bundesligaklubb. Det här var nog mitt största bakslag i karriären, resonerar Lechte.

Målmedveten

En karriär som sedan gick vidare hos den tidigare IFK-tränaren Gunnar Blombäck i norska Stavanger innan han avslutade med fyra år i IFK.

Lechte har under hela sin karriär haft höga krav på sig själv och varit väldigt målmedveten.

– Jag har alltid tyckt att det har varit kul att träna och jag har alltid velat bli bättre. Min största målsättning har varit att få spela mot dem bästa. Jag har haft och ställt höga krav på mig själv. Det handlar inte bara om att leverera på matcher utan också på träning och hela tiden vara väl förberedd.

Allting har sin tid och allting har ett slut.

Redan innan IFK Skövdes kvalspel för att säkra nytt elitseriekontrakt meddelade Robert Lechte, 37 år, att han lägger av efter säsongen.

Målvaktsveteranen spelade sin sista match i söndags i kvalmötet med LIF Lindesberg på bortaplan.

Han fick ett värdigt och lyckligt slut på karriären när han var med och räddade kvar IFK i elitserien.

– Jag slutar kanske inte på topp men det är ändå skönt att få sluta på mina egna villkor och att få sluta på elitnivå. Jag har aldrig haft någon ambition att gå ner och spela längre ner i seriesystemet. Ska jag spela så ska jag göra det till hundra procent, säger Robert Lechte dagen efter kvalavgörandet.

– Jag har i stort sett trivts med handbollslivet varje dag men någonstans behöver du något som lockar och kittlar som att nå och kriga om en slutspelsplats och komma framåt. Jag har kanske inte varit ute efter att bli en bättre målvakt de sista åren utan mer om att bidra för laget, fortsätter Lechte.

Handbollen vill han inte släppa även om han slutar.

– Jag hoppas kunna fortsätta jobba med handboll men sedan får vi se i vilken utformning. Jag har väl en ambition att på sikt kunna bli tränare men man får alltid se när det tidsmässigt kan passa in. På något sätt hoppas jag i alla fall kunna vara verksam inom handbollen.

Spelat i fem länder

Den 37-årige veteranmålvakten, med HP Tibro som moderklubb, kan blicka tillbaka på en lång elitkarriär (se faktaruta) som inleddes med IFK Skövde hösten 1997 då han fick chansen i A-laget som 19-åring. Det här var en period som präglades av spel ute i Europa och där IFK var i klubbens första Europacupfinal 1998 mot TuS Nettelstedt. Det var en stor höjdpunkt i karriären för Lechte som under sina 20 år som elitspelare har hunnit med att spela i fem länder.

– Det är olika handbollskulturer i varje land. Varje land har haft sin filosofi och det har varit väldigt lärorikt att få tänka handboll på olika sätt. Det är klart att det var en omställning att börja spela i Spanien efter att ha haft tio år IFK. Det var en helt ny sak att komma till Spanien och jag lärde mig fruktansvärt mycket både handbollsmässigt och vid sidan av.

”Var ganska naiv”

Efter två säsonger i CD Bidasoa vände han hem till Sverige och spelade med Guif. Det blev en säsong som han helst av allt glömmer.

– Jag var ganska naiv när jag ser tillbaka på det. Jag var sugen på att sticka vidare och pratade med några bra klubbar där jag gick händelserna i förväg och trodde att det skulle bli bra avtal. Det var inte meningen att jag skulle komma hem men till slut blev det inget med de klubbarna som jag hade trott och hoppats på. Jag hade bara en målsättning i Guif och det var att jag skulle ut igen.

Så blev det också och Lechte hamnade i Århus GF där han hade tre lyckosamma år.

– Mina bästa år hade jag i Danmark men jag tycker inte jag fick tillräckligt med chanser i Tyskland. Det satsades men det var turbulenta år i Melsungen. Vi hade tre olika tränare på två år. Det är väldigt mycket politik där nere. Jag trivdes bra där nere och det gick bra när jag väl spelade även om jag inte fick så många chanser att visa vad jag gick för.

Bakslag i Tyskland

Lechte hade hela tiden ambitionen att bli kvar i Bundesliga fast i en ny klubb men så blev det inte.

– Jag var muntligt överens med en annan tysk klubb och skulle egentligen bara åka dit och skriva på kontraktet. Sedan drog det ut på tiden i en vecka och då hade de gjort klart med en annan målvakt. Det var jättebittert. Jag kände att jag klarade av den nivån och min stora utmaning då var att bli förstemålvakt i någon tysk Bundesligaklubb. Det här var nog mitt största bakslag i karriären, resonerar Lechte.

Målmedveten

En karriär som sedan gick vidare hos den tidigare IFK-tränaren Gunnar Blombäck i norska Stavanger innan han avslutade med fyra år i IFK.

Lechte har under hela sin karriär haft höga krav på sig själv och varit väldigt målmedveten.

– Jag har alltid tyckt att det har varit kul att träna och jag har alltid velat bli bättre. Min största målsättning har varit att få spela mot dem bästa. Jag har haft och ställt höga krav på mig själv. Det handlar inte bara om att leverera på matcher utan också på träning och hela tiden vara väl förberedd.

Robert Lechte

Ålder: 37 år.

Moderklubb: HP Tibro.

Övriga klubbar: IFK Skövde (1996–2003 och 2012–2016), CD Bidasoa, Spanien (2003–2005), Eskilstuna Guif (2005–2006), Århus GF, Danmark (2006–2009), MT Melsungen, Tyskland (2009–2011), Viking HK, Norge (2011–2012).

Landskamper: 7 A, 31 U, 18 J.

Bästa idrottsminne: Europacupfinalen med IFK Skövde mot TuS Nettelstedt 1998.

Bästa tränare du har haft: Gunnar Blombäck, Jan ”Proppen” Karlsson, Ulf Nyström, Erik Veje Rasmussen, Christian Berge.

Bästa spelare du har spelat med: Dawid Nilsson, Julen Aguinagalde, Patrekur Jóhannesson.

Bästa spelare du har mött: Ólafur Stefánsson framför Nikola Karabatić.