28 apr 2016 14:33

28 apr 2016 14:33

Flera olika klasser avgörs i helgen

BILSPORT: STCC-premiä på Skövde flygplats

Motorcirkusen begår premiär på Skövde flygplats men det är inte bara huvudnumret STCC som ska avgöras.
Det tävlas även i fyra andra klasser under dagarna två i helgen.
Däremot får publiken inte se V8 Thunder Cars som det här året har premiär på Mantorps Park nästa helg.

Det är inte bara STCC som inleder säsongen i Skövde när det i helgen är premiärdags på Skövde flygplats.

Fyra andra klasser ska också avgöras under dagarna två i helgen.

Det handlar om klasserna Renault Clio cup, Formula STCC Nordic, Carrera Cup och RallyX Nordic som också ska köras.

Extra krydda

Startfältet i Supercar får en extra krydda det här året när irländaren och den tidigare VM-föraren Derek Tohill kommer till start i RallyX Nordic. Tohill har köpt en Ford Fiesta från Olsbergs MSE-team och irländaren är nu redo att möta nordiska förare i förberedelsen inför den internationella säsongen.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att köra i Sverige den här helgen. Det är en lösning som lite oväntat blivit klar i sista minuten. Vi hade planer på att köra en annan tävling men när den blev inställd tog vi beslut att köra i Skövde, säger Derek Tohill i ett pressmeddelande.

Tohill är känd ifrån rallycrossens internationella toppnivå och för några år sedan blev han mästare i Touringcar-klassen där han slog tidigare RallyX-föraren Robin Larsson i mästerskapet. Resan gick sedan vidare till Supercar och Tohill körde tillsammans med Liam Doran under det första året i rallycrossens VM-serie.

2015 blev ett mellanår för Tohill som tar tävlingen i Skövde som uppvärmning inför säsongen då han gör en full satsning i EM.

Favoritduo utmanas

Linus Lundqvist och finländaren Juuso Puhakka var trea och fyra förra året och tänker nu slåss om titeln i Formula STCC Nordic. Men duon får se upp. Bakom återfinns flera konkurrenter som gärna överraskar och vill snuva titelfavoriterna på poäng i mästerskapet. I startfältet återfinns många förare med kapacitet och ambitioner att vara med och slåss om pallplatser. De båda favoriterna är laddade. I fjol räckte de inte riktigt till för att utmana om titeln i STCC-seriens enda formelbilsklass, som då hette Formel Renault 1,6.

– I år är siktet inställt på dubbla titlar. Vi har haft lyckade förberedelser inför säsongen och jag har varit snabbast på mästerskapets båda, officiella testdagar, säger 17-årige Lundqvist som tävlar för LL Motorsport Junior Team.

Årets startfält i Porsche Carrera Cup är det vassaste på många år. Tidigare mästarna Jocke Mangs och Oscar Palm nämns i titelspekulationerna. Det samma gäller självklart för årets nykomling, tidigare STCC-stjärnan Fredrik Larsson.

Carrera Cup har blivit lite av en ungdomsklass. Fem förare födda 1996/1997 står på startlinjen i premiären i Skövde i helgen. Samtliga har kapacitet att placera sig riktigt högt upp i mästerskapet.

Till skillnad från förra året så bjuds publiken inte på V8 Thunder Cars den här gången. Den klassen avgörs över sex deltävlingarna och premiären är förlagd till Mantorp Park den 7–8 maj den här säsongen. Däremot avgörs precis som förra året Renault Clio cup på Skövde flygplats.

Det är inte bara STCC som inleder säsongen i Skövde när det i helgen är premiärdags på Skövde flygplats.

Fyra andra klasser ska också avgöras under dagarna två i helgen.

Det handlar om klasserna Renault Clio cup, Formula STCC Nordic, Carrera Cup och RallyX Nordic som också ska köras.

Extra krydda

Startfältet i Supercar får en extra krydda det här året när irländaren och den tidigare VM-föraren Derek Tohill kommer till start i RallyX Nordic. Tohill har köpt en Ford Fiesta från Olsbergs MSE-team och irländaren är nu redo att möta nordiska förare i förberedelsen inför den internationella säsongen.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att köra i Sverige den här helgen. Det är en lösning som lite oväntat blivit klar i sista minuten. Vi hade planer på att köra en annan tävling men när den blev inställd tog vi beslut att köra i Skövde, säger Derek Tohill i ett pressmeddelande.

Tohill är känd ifrån rallycrossens internationella toppnivå och för några år sedan blev han mästare i Touringcar-klassen där han slog tidigare RallyX-föraren Robin Larsson i mästerskapet. Resan gick sedan vidare till Supercar och Tohill körde tillsammans med Liam Doran under det första året i rallycrossens VM-serie.

2015 blev ett mellanår för Tohill som tar tävlingen i Skövde som uppvärmning inför säsongen då han gör en full satsning i EM.

Favoritduo utmanas

Linus Lundqvist och finländaren Juuso Puhakka var trea och fyra förra året och tänker nu slåss om titeln i Formula STCC Nordic. Men duon får se upp. Bakom återfinns flera konkurrenter som gärna överraskar och vill snuva titelfavoriterna på poäng i mästerskapet. I startfältet återfinns många förare med kapacitet och ambitioner att vara med och slåss om pallplatser. De båda favoriterna är laddade. I fjol räckte de inte riktigt till för att utmana om titeln i STCC-seriens enda formelbilsklass, som då hette Formel Renault 1,6.

– I år är siktet inställt på dubbla titlar. Vi har haft lyckade förberedelser inför säsongen och jag har varit snabbast på mästerskapets båda, officiella testdagar, säger 17-årige Lundqvist som tävlar för LL Motorsport Junior Team.

Årets startfält i Porsche Carrera Cup är det vassaste på många år. Tidigare mästarna Jocke Mangs och Oscar Palm nämns i titelspekulationerna. Det samma gäller självklart för årets nykomling, tidigare STCC-stjärnan Fredrik Larsson.

Carrera Cup har blivit lite av en ungdomsklass. Fem förare födda 1996/1997 står på startlinjen i premiären i Skövde i helgen. Samtliga har kapacitet att placera sig riktigt högt upp i mästerskapet.

Till skillnad från förra året så bjuds publiken inte på V8 Thunder Cars den här gången. Den klassen avgörs över sex deltävlingarna och premiären är förlagd till Mantorp Park den 7–8 maj den här säsongen. Däremot avgörs precis som förra året Renault Clio cup på Skövde flygplats.