28 apr 2016 06:00

28 apr 2016 08:55

Hemma efter händelserik hockeysäsong

ISHOCKEY: Max Friberg fick byta Kalifornien mot östra Kanada

Från sol och värme i Kalifornien till snö och kyla i östligaste Kanada.
Skiftet från San Diego till St John's mitt under säsongen blev en stor kontrast för Max Friberg.
– Det var bara att byta plats på shortsen och vinterjackan i resväskan, säger Max med ett skratt.

Nu är Max Friberg hemma i Skövde igen, men bakom sig har han en minst sagt händeslerik säsong i Nordamerika.

Sedan Max draftades av Anaheim Ducks 2011 har han tillhört deras organisation, men i början av januari ändrades det plötsligt. Efter en halv säsong där han mestadels spelat i AHL med San Diego fick han lämna Anaheim för Montreal Canadiens.

Max ingick i ett byte där Anaheim fick målvakten Dustin Tokarski från Montreal.

– Anaheim behövde en målvakt och var tvungna att ge upp något. Den här gången blev det jag, men jag såg det som en god möjlighet att testa lyckan någon annanstans och förhoppningvis spela ännu mer NHL-hockey. Jag var inte alltför nedslagen utan sådan är branschen. Det var bara att packa väskorna och åka över, berättar Max.

Det blev snabba ryck för 23-åringen.

– Jag flög klockan sex dagen efter så jag hade ett dygn på mig och hann få ihop mina saker i alla fall. Jag tror ändå att jag hade tur för vissa får åka redan samma dag.

Lång flytt

Det innebar en flytt över hela den nordamerikanska kontinenten. Från det sydvästra hörnet av USA till östra Kanada. Han skulle spela med Montreals farmarlag St John's Icecaps. St John's ligger i New Foundland och är beläget allra längst ut i Kanadas kustband.

– Den östligaste punkten i Nordamerika var 20 minuter från där vi bodde, berättar Max.

I stället för solen i Kalifornien väntade vinterklimat.

– Som svensk är man ganska van vid snö och kallt väder vintertid. St John's är väl lite extremare än vad vi har i Skövde, men under en hockeysäsong ska det ju vara kallt så det var inga problem.

Tuff start

Hockeymässigt var det tufft till en början, men det blev bättre och bättre. På 42 matcher med St John's blev det sju mål och tolv assist.

– De defensiva uppgifterna tycker jag att jag skötte väl och jag fick mycket förtroende, men hade helt klart hoppats på att producera mer, kommenterar Max.

St Johns klarade inte att ta sig till slutspelet i AHL och det var en besvikelse.

– Aldrig kul när man missar slutspel och det här var andra året i rad som jag missade slutspelet i AHL.

Innan klubbytet i januari hade han en händelserik höst där han gjorde bra ifrån sig i San Diego och blev uppflyttad till Anaheim.

– Det var ju en väldigt rolig upplevelse. Jag var uppe i två veckor och fick verkligen se hur vardagen är i NHL, det var häftigt att se. I några av matcherna spelade jag väldigt lite och det var svårt att uträtta något, men i några spelade jag ganska mycket och det kändes bra.

Fem NHL-matcher

Anfallaren gjorde fem NHL-matcher utan att göra några poäng innan han återkallades till San Diego.

– Jag kan inte säga att jag är missnöjd med hur jag spelade, men man skulle ha utmärkt sig ännu mer för att få bli kvar där uppe. Man kan inte komma upp och vara lika bra utan du måste visa att du har något som de inte redan har, men det var en bra upplevelse och jag tror att nästa gång, även om man inte kan ta det för givet, så är man mer redo för det.

Ett år kvar

Han har ett år kvar på kontraktet och räknar med att köra vidare i Nordamerika. I september väntar ett träningsläger med Montreal och det blir en tuff kamp för att ta en plats i NHL.

– Jag skrev ju på tvåårskontraktet med en idé om att ge mig själv två år för att slå mig in i NHL och nu är halva tiden kvar så det är bara att förberedda mig så gott jag kan i sommar och ge järnet när det väl gäller sen.

Hur ser du på dina chanser ta plats i NHL?

– Jag har ju aldrig upplevt ett träningsläger med Montreal, men det är inte så mycket fundera på utan det är bara att se till så att jag är i bästa form när jag åker dit och sedan göra det man kan så får vi väl se, avslutar Max.

Nu är Max Friberg hemma i Skövde igen, men bakom sig har han en minst sagt händeslerik säsong i Nordamerika.

Sedan Max draftades av Anaheim Ducks 2011 har han tillhört deras organisation, men i början av januari ändrades det plötsligt. Efter en halv säsong där han mestadels spelat i AHL med San Diego fick han lämna Anaheim för Montreal Canadiens.

Max ingick i ett byte där Anaheim fick målvakten Dustin Tokarski från Montreal.

– Anaheim behövde en målvakt och var tvungna att ge upp något. Den här gången blev det jag, men jag såg det som en god möjlighet att testa lyckan någon annanstans och förhoppningvis spela ännu mer NHL-hockey. Jag var inte alltför nedslagen utan sådan är branschen. Det var bara att packa väskorna och åka över, berättar Max.

Det blev snabba ryck för 23-åringen.

– Jag flög klockan sex dagen efter så jag hade ett dygn på mig och hann få ihop mina saker i alla fall. Jag tror ändå att jag hade tur för vissa får åka redan samma dag.

Lång flytt

Det innebar en flytt över hela den nordamerikanska kontinenten. Från det sydvästra hörnet av USA till östra Kanada. Han skulle spela med Montreals farmarlag St John's Icecaps. St John's ligger i New Foundland och är beläget allra längst ut i Kanadas kustband.

– Den östligaste punkten i Nordamerika var 20 minuter från där vi bodde, berättar Max.

I stället för solen i Kalifornien väntade vinterklimat.

– Som svensk är man ganska van vid snö och kallt väder vintertid. St John's är väl lite extremare än vad vi har i Skövde, men under en hockeysäsong ska det ju vara kallt så det var inga problem.

Tuff start

Hockeymässigt var det tufft till en början, men det blev bättre och bättre. På 42 matcher med St John's blev det sju mål och tolv assist.

– De defensiva uppgifterna tycker jag att jag skötte väl och jag fick mycket förtroende, men hade helt klart hoppats på att producera mer, kommenterar Max.

St Johns klarade inte att ta sig till slutspelet i AHL och det var en besvikelse.

– Aldrig kul när man missar slutspel och det här var andra året i rad som jag missade slutspelet i AHL.

Innan klubbytet i januari hade han en händelserik höst där han gjorde bra ifrån sig i San Diego och blev uppflyttad till Anaheim.

– Det var ju en väldigt rolig upplevelse. Jag var uppe i två veckor och fick verkligen se hur vardagen är i NHL, det var häftigt att se. I några av matcherna spelade jag väldigt lite och det var svårt att uträtta något, men i några spelade jag ganska mycket och det kändes bra.

Fem NHL-matcher

Anfallaren gjorde fem NHL-matcher utan att göra några poäng innan han återkallades till San Diego.

– Jag kan inte säga att jag är missnöjd med hur jag spelade, men man skulle ha utmärkt sig ännu mer för att få bli kvar där uppe. Man kan inte komma upp och vara lika bra utan du måste visa att du har något som de inte redan har, men det var en bra upplevelse och jag tror att nästa gång, även om man inte kan ta det för givet, så är man mer redo för det.

Ett år kvar

Han har ett år kvar på kontraktet och räknar med att köra vidare i Nordamerika. I september väntar ett träningsläger med Montreal och det blir en tuff kamp för att ta en plats i NHL.

– Jag skrev ju på tvåårskontraktet med en idé om att ge mig själv två år för att slå mig in i NHL och nu är halva tiden kvar så det är bara att förberedda mig så gott jag kan i sommar och ge järnet när det väl gäller sen.

Hur ser du på dina chanser ta plats i NHL?

– Jag har ju aldrig upplevt ett träningsläger med Montreal, men det är inte så mycket fundera på utan det är bara att se till så att jag är i bästa form när jag åker dit och sedan göra det man kan så får vi väl se, avslutar Max.

Max Friberg

Ålder: 23 år

Moderklubb: Skövde IK

Övriga klubbar: Timrå IK, Anaheim Ducks, Montreal Canadiens.

Säsongen 15/16: Anaheim Ducks (NHL): 5 matcher, 0 mål+0 assist, San Diego Gulls (AHL): 25, 5+12, St John's Icecaps (AHL): 42, 7+12.