29 apr 2016 16:23

29 apr 2016 16:23

Nyanlända provar på olika idrotter

ALLMÄNT: "Sport for you" – en ny satsning

”Sport för you” är en satsning som görs av Västergötlands Idrottsförbund i samverkan med socialtjänsten i Skövde för att stimulera nyanlända ungdomar i närområdet att prova på olika idrotter.

Mikael Persson-Riis är projektledare tillsammans med Ninette Cansby. Persson-Riis kommenterar:

– Med projektet vill vi visa upp att det finns en rik flora av idrotter som bedrivs i Sverige, och att det är lite unikt med en sommarsäsong och vintersäsong. Målsättningen är att människor ska få ett livslångt intresse för idrott och att mer och fler ska ansluta sig till idrottsrörelsen.

Han fortsätter:

– Redan idag gör idrottsföreningar fantastiska insatser för att ge nyanlända en meningsfull och rolig sysselsättning, som öppnar dörrar in i samhället och som ger språkträning. Genom att skapa prova på-tillfällen hoppas vi att fler ska få upp intresset för idrott och föreningslivet.

Bilos leder

Ett exempel på en prova på-aktivitet är öppna träningar för nyanlända som startade i veckan och kommer att pågå resten av vårterminen. Träningarna genomförs i samarbete med högstadieskolorna och gymnasierna i Skövde.

Ungdomarna får känna på hur det är spela fotboll under organiserade former under ledning av Bilos Yonakhir som spelar i Skövde AIK:s division 2-lag. Det var full fart på Lillegårdens konstgräsplan på fredagseftermiddagen med ett 40-tal deltagare.

– De som saknar utrustning som fotbollsskor och benskydd får låna gratis från Fritidsbanken, kommenterar Mikael Persson-Riis.

Utbildning

Målet med att låta ungdomarna delta i träningsverksamheten är att ge en utbildning i fotbollens grunder, teknik, taktik och regler.

– Vår förhoppning är att de som intresserar sig för sporten i förlängningen ska kunna slussas ut till fotbollsföreningarnas regi. Och de som bara tycker det är kul att få spela fotboll en gång i veckan ska få göra det.

Mikael Persson-Riis är projektledare tillsammans med Ninette Cansby. Persson-Riis kommenterar:

– Med projektet vill vi visa upp att det finns en rik flora av idrotter som bedrivs i Sverige, och att det är lite unikt med en sommarsäsong och vintersäsong. Målsättningen är att människor ska få ett livslångt intresse för idrott och att mer och fler ska ansluta sig till idrottsrörelsen.

Han fortsätter:

– Redan idag gör idrottsföreningar fantastiska insatser för att ge nyanlända en meningsfull och rolig sysselsättning, som öppnar dörrar in i samhället och som ger språkträning. Genom att skapa prova på-tillfällen hoppas vi att fler ska få upp intresset för idrott och föreningslivet.

Bilos leder

Ett exempel på en prova på-aktivitet är öppna träningar för nyanlända som startade i veckan och kommer att pågå resten av vårterminen. Träningarna genomförs i samarbete med högstadieskolorna och gymnasierna i Skövde.

Ungdomarna får känna på hur det är spela fotboll under organiserade former under ledning av Bilos Yonakhir som spelar i Skövde AIK:s division 2-lag. Det var full fart på Lillegårdens konstgräsplan på fredagseftermiddagen med ett 40-tal deltagare.

– De som saknar utrustning som fotbollsskor och benskydd får låna gratis från Fritidsbanken, kommenterar Mikael Persson-Riis.

Utbildning

Målet med att låta ungdomarna delta i träningsverksamheten är att ge en utbildning i fotbollens grunder, teknik, taktik och regler.

– Vår förhoppning är att de som intresserar sig för sporten i förlängningen ska kunna slussas ut till fotbollsföreningarnas regi. Och de som bara tycker det är kul att få spela fotboll en gång i veckan ska få göra det.