13 maj 2016 06:00

13 maj 2016 06:00

Nyanlända ungdomar hos korpen

FOTBOLL: En ny fotbollssäsong har dragit igång

En ny fotbollssäsong i korpens regi har dragit i gång. Nytt för i år är att också ett lag med nyanlända ungdomar deltar.
– Det är kul. Vi tycker dels att det ligger i tiden att jobba med integration men sedan är det också bra för korpens verksamhet att vi vidgar oss mer, säger Per-Olof Kilström som är ordförande i Korpen Skövde.

En ny säsong med fotboll har dragit i gång inom Korpen Skövde. Varje vecka spelas det matcher på Södermalms IP:s konstgräs.

Först spelas det i vanlig serieform, två grupper på herrsidan och en på damsidan, sedan avslutar de med ett cupspel i någon form.

– Vi spelar på tisdags- och onsdagskvällar nu och ibland även på torsdagskvällar. Det är fyra matcher per kväll. Grundtanken är att vi spelar under våren och hösten. Från första veckan i maj till midsommarveckan och så startar vi i gång igen när semestrarna är slut och kör till skiftet september/oktober, säger Per-Olof Kilström som är ordföranden i Korpen Skövde.

– Vi är 21 lag i år, 14 på herrsidan och sju på damsidan. Sedan verkar det även komma i gång tre, fyra lag till men vi är 21 lag i nuläget vilket är bra. De senaste åren har vi ”bara” varit 15,16 lag så det här är en klar ökning. Vi räknar med att omkring upp till 300 spelare deltar i år. Det är rejält med folk här. Det sluter upp väldigt många. Det är gott om supportrar vilket är roligt, fortsätter Kilström.

Lag med nyanlända

Nytt för i år är att det även finns ett lag med ensamkommande ungdomar

– Det är roligt. Det är ett gäng med många ensamkommande flyktingar som spelar ihop, säger Kilström och forsätter:

– Det är också väldigt positivt att vi har fått många lag på tjejsidan. Det ska poängteras att Maria Dartman som har jobbat två år på damsidan och gör ett jättebra jobb. Det är hennes förtjänst med att vi har fått ett lag med nyanlända ungdomar som spelar i ett lag tillsammans. Det är hon som har haft den direkta kontakten med samordnaren.

Korpen fyller en viktig i samhället och rörelsen är stor ute i landet.

– Hos oss har vi ett ungt lag med spelare som inte är äldre än 20 år. Det blir mer och mer spelare som inte går vidare inom seniorfotbollen i föreningarna utan som hamnar här hos oss i korpen. Så här är det ännu mer i storstäderna, korpen suger upp dem som annars slås ut.

Under vintersäsongen har det också spelats innebandy korpens regi.

– Det är också meningen att vi ska börja med bowling. Vi ska börja i september och satsa en hel del på att gå igång med det i den nya bowlinghallen på Norrmalm, säger Kilström.

En ny säsong med fotboll har dragit i gång inom Korpen Skövde. Varje vecka spelas det matcher på Södermalms IP:s konstgräs.

Först spelas det i vanlig serieform, två grupper på herrsidan och en på damsidan, sedan avslutar de med ett cupspel i någon form.

– Vi spelar på tisdags- och onsdagskvällar nu och ibland även på torsdagskvällar. Det är fyra matcher per kväll. Grundtanken är att vi spelar under våren och hösten. Från första veckan i maj till midsommarveckan och så startar vi i gång igen när semestrarna är slut och kör till skiftet september/oktober, säger Per-Olof Kilström som är ordföranden i Korpen Skövde.

– Vi är 21 lag i år, 14 på herrsidan och sju på damsidan. Sedan verkar det även komma i gång tre, fyra lag till men vi är 21 lag i nuläget vilket är bra. De senaste åren har vi ”bara” varit 15,16 lag så det här är en klar ökning. Vi räknar med att omkring upp till 300 spelare deltar i år. Det är rejält med folk här. Det sluter upp väldigt många. Det är gott om supportrar vilket är roligt, fortsätter Kilström.

Lag med nyanlända

Nytt för i år är att det även finns ett lag med ensamkommande ungdomar

– Det är roligt. Det är ett gäng med många ensamkommande flyktingar som spelar ihop, säger Kilström och forsätter:

– Det är också väldigt positivt att vi har fått många lag på tjejsidan. Det ska poängteras att Maria Dartman som har jobbat två år på damsidan och gör ett jättebra jobb. Det är hennes förtjänst med att vi har fått ett lag med nyanlända ungdomar som spelar i ett lag tillsammans. Det är hon som har haft den direkta kontakten med samordnaren.

Korpen fyller en viktig i samhället och rörelsen är stor ute i landet.

– Hos oss har vi ett ungt lag med spelare som inte är äldre än 20 år. Det blir mer och mer spelare som inte går vidare inom seniorfotbollen i föreningarna utan som hamnar här hos oss i korpen. Så här är det ännu mer i storstäderna, korpen suger upp dem som annars slås ut.

Under vintersäsongen har det också spelats innebandy korpens regi.

– Det är också meningen att vi ska börja med bowling. Vi ska börja i september och satsa en hel del på att gå igång med det i den nya bowlinghallen på Norrmalm, säger Kilström.