14 maj 2016 19:26

14 maj 2016 19:27

Tuffast uppför Strupen

MOUNTAINBIKE: Matthias Wengelin segrade i herrarna elitklass

Eliten, motionärer och nybörjare. Totalt deltog närmare 900 cyklister i Billingeracet. Matthias Wengelin segrade i herrarnas elitklass efter att ha lämnat konkurrenterna bakom sig i Strupen, den branta gångvägen till Billingen.

På sex olika distanser, från nybörjarnas en kilometer till det långa loppet som mätte 78 kilometer avgjordes årets Billingerace i kyliga förhållanden under lördagen.

Matthias Wengelin, tävlandes för Almby IK, tog hem segern i herrarnas elitklass med knappt en minuts segermarginal ner till Jukka Vastaranta från Finland. Norrmannen Thomas Engelsgjerd slutade på tredje plats.

Wengelin, som bott i Skara i många år, kände sig hemma i området kring Billlingen.

– Stigarna här har jag bra koll på och det var skönt. Jag visste att så länge jag var först på stigarna i början så kunde jag åka i min takt och få en liten lucka och samtidigt spara mig till alla klättringar, säger han.

Tillsammans med Vastaranta och Engelsgjerd lämnade Wengelin resterande cyklister bakom sig.

– Engelsgjerd släppte sen i Ryd medan Vastaranta låg på rulle länge och jag tänkte att han skulle ställa av mig, säger Wengelin.

Orkade mest

Men när duon nådde Strupen, med bara några minuter kvar till mål, så visade det sig att det var Wengelin som hade mest ork kvar.

– Jag väntade på ett ryck, men det blev inget. Han tröttnade helt enkelt. Själv har jag blivit trött upp där många gånger, så jag har försökt lära mig den läxan. Så det var bara att bita ihop och hålla i, och det gick ju vägen.

Segermarginalen blev 49 sekunder ner till Vastaranta. Ytterligare en minut bakom slutade Engelsgjerd trea.

Som främste hemmacyklist slutade Sebastian Olsson på 20:e plats efter ett struligt lopp.

– Vid varvningen kändes det väldigt bra och jag kände mig fräsch, säger Olsson som då låg på nionde plats.

På väg till Ryd satte en punktering stopp och Olsson tappade viktiga minuter när han tvingades byta slang.

– Men jag körde in på samma tid som i fjol, då utan punka. Så det här kan jag sammanfatta som mitt bästa lopp som har gått åt helvete, säger Olsson som slutade på 20:e plats.

Nästa deltävling i Långloppscupen körs i Falun. Då hoppas Olsson på mer:

– Jag vill visa att jag hör hemma i toppen i år.

Stora ungdomsklasser

Från tävlingsledningens sida är man mycket nöjd med tävlingen, inte minst när det gäller de fulla klasserna på ungdomssidan.

– Vi har fått i gång en jättestor ungdomsverksamhet i Skövde CK och för ungdomarna är det viktigt att få delta i en hemmatävling i denna dignitet, säger tävlingsledaren Jörgen Bergström.

På sex olika distanser, från nybörjarnas en kilometer till det långa loppet som mätte 78 kilometer avgjordes årets Billingerace i kyliga förhållanden under lördagen.

Matthias Wengelin, tävlandes för Almby IK, tog hem segern i herrarnas elitklass med knappt en minuts segermarginal ner till Jukka Vastaranta från Finland. Norrmannen Thomas Engelsgjerd slutade på tredje plats.

Wengelin, som bott i Skara i många år, kände sig hemma i området kring Billlingen.

– Stigarna här har jag bra koll på och det var skönt. Jag visste att så länge jag var först på stigarna i början så kunde jag åka i min takt och få en liten lucka och samtidigt spara mig till alla klättringar, säger han.

Tillsammans med Vastaranta och Engelsgjerd lämnade Wengelin resterande cyklister bakom sig.

– Engelsgjerd släppte sen i Ryd medan Vastaranta låg på rulle länge och jag tänkte att han skulle ställa av mig, säger Wengelin.

Orkade mest

Men när duon nådde Strupen, med bara några minuter kvar till mål, så visade det sig att det var Wengelin som hade mest ork kvar.

– Jag väntade på ett ryck, men det blev inget. Han tröttnade helt enkelt. Själv har jag blivit trött upp där många gånger, så jag har försökt lära mig den läxan. Så det var bara att bita ihop och hålla i, och det gick ju vägen.

Segermarginalen blev 49 sekunder ner till Vastaranta. Ytterligare en minut bakom slutade Engelsgjerd trea.

Som främste hemmacyklist slutade Sebastian Olsson på 20:e plats efter ett struligt lopp.

– Vid varvningen kändes det väldigt bra och jag kände mig fräsch, säger Olsson som då låg på nionde plats.

På väg till Ryd satte en punktering stopp och Olsson tappade viktiga minuter när han tvingades byta slang.

– Men jag körde in på samma tid som i fjol, då utan punka. Så det här kan jag sammanfatta som mitt bästa lopp som har gått åt helvete, säger Olsson som slutade på 20:e plats.

Nästa deltävling i Långloppscupen körs i Falun. Då hoppas Olsson på mer:

– Jag vill visa att jag hör hemma i toppen i år.

Stora ungdomsklasser

Från tävlingsledningens sida är man mycket nöjd med tävlingen, inte minst när det gäller de fulla klasserna på ungdomssidan.

– Vi har fått i gång en jättestor ungdomsverksamhet i Skövde CK och för ungdomarna är det viktigt att få delta i en hemmatävling i denna dignitet, säger tävlingsledaren Jörgen Bergström.