16 maj 2016 16:05

16 maj 2016 16:05

Jobbig 10mila vid Lugnet

ORIENTERING: Stafett avgjordes i Falun

10mila 2016 avgjordes i Falun med fin arena på Lugnets riksskidstadion. Svensk seger i herrklassen genom Södertälje. Dansk seger i damklassen genom Pan Århus. Bra insatser av Falköping, 46:a i damklassen, och av IF Hagen, 112:a i herrklassen.

10mila är vårens stora stafett för orienteringsklubbarna. I år var 1000 lag anmälda. Totalt sprang 7000 löpare under helgen. Årets tävling kännetecknades av långa banor och tuff kupering. Alla löpare hade från starten vid skidstadion en tuff klättring upp via ”vallen” och ”mördarbacken” på väg mot sina förstakontroller. Den mest mytomspunna sträckan, ”långa natten” i herrtävlingen, mätte i år 16,6km. Tätlagen sprang den på 95 minuter. Noterbart är att sträckan mellan kontroll 4 och 5 mätte 4,5km.

Levande bilder

Arrangören satsade på en stor arenaproduktion som också kunde följas på webb-TV under hela tävlingsdygnet. Storbildsskärm på arenan med levande bilder från skogen och GPS-tracking.

Falköpings tjejer fick en liten knackig inledning, men sprang riktigt bra på sträcka 3-5 och nådde placering 46. Lagledare var Ida Willén.

– Jättenöjd, summerar Ida, Målsättningen var att bli bättre än 55, som var bästa placering sedan tidigare. Två damlag till start och alla sprang som beräknat.

”Ett bra lopp”

Amanda Blennow sprang riktigt bra på tredje sträckans 8,8km och avancerade 39 placeringar.

– Ett bra lopp, förklarar Amanda. Jobbigt och tungt, men fint i skogen. Mycket stiglöpning.

IF Hagen hade ett ungt lag till start i herrstafetten. Åtta av löparna är under 20 år.

Fick en bra start tack vare fint lopp av Filip Karlsson, som nådde växlingen som nr 88, bara sju minuter efter täten på startsträckans 13,8km. Därefter följde stabila lopp av alla med växlingsplaceringar mellan 88 och 120. Plus i kanten för Olle Hedman som sprang ”långa natten” och avancerade 24 placeringar.

16-årige Marcus Carlsson hade en tuff men lyckosam helg. Sprang suveränt på startsträckan i ungdomstävlingen. Växlade som tvåa bara fem sekunder efter täten. Strax före midnatt bar det ut på sträcka tre i herrklassen, nattorientering över 12km.

– Jobbig nattbana, säger Marcus. Sprang stor del av banan själv. Svårt att hålla fart.

10mila är vårens stora stafett för orienteringsklubbarna. I år var 1000 lag anmälda. Totalt sprang 7000 löpare under helgen. Årets tävling kännetecknades av långa banor och tuff kupering. Alla löpare hade från starten vid skidstadion en tuff klättring upp via ”vallen” och ”mördarbacken” på väg mot sina förstakontroller. Den mest mytomspunna sträckan, ”långa natten” i herrtävlingen, mätte i år 16,6km. Tätlagen sprang den på 95 minuter. Noterbart är att sträckan mellan kontroll 4 och 5 mätte 4,5km.

Levande bilder

Arrangören satsade på en stor arenaproduktion som också kunde följas på webb-TV under hela tävlingsdygnet. Storbildsskärm på arenan med levande bilder från skogen och GPS-tracking.

Falköpings tjejer fick en liten knackig inledning, men sprang riktigt bra på sträcka 3-5 och nådde placering 46. Lagledare var Ida Willén.

– Jättenöjd, summerar Ida, Målsättningen var att bli bättre än 55, som var bästa placering sedan tidigare. Två damlag till start och alla sprang som beräknat.

”Ett bra lopp”

Amanda Blennow sprang riktigt bra på tredje sträckans 8,8km och avancerade 39 placeringar.

– Ett bra lopp, förklarar Amanda. Jobbigt och tungt, men fint i skogen. Mycket stiglöpning.

IF Hagen hade ett ungt lag till start i herrstafetten. Åtta av löparna är under 20 år.

Fick en bra start tack vare fint lopp av Filip Karlsson, som nådde växlingen som nr 88, bara sju minuter efter täten på startsträckans 13,8km. Därefter följde stabila lopp av alla med växlingsplaceringar mellan 88 och 120. Plus i kanten för Olle Hedman som sprang ”långa natten” och avancerade 24 placeringar.

16-årige Marcus Carlsson hade en tuff men lyckosam helg. Sprang suveränt på startsträckan i ungdomstävlingen. Växlade som tvåa bara fem sekunder efter täten. Strax före midnatt bar det ut på sträcka tre i herrklassen, nattorientering över 12km.

– Jobbig nattbana, säger Marcus. Sprang stor del av banan själv. Svårt att hålla fart.

  • Torbjörn Löfving