20 maj 2016 06:00

20 maj 2016 06:29

Gulden skall försvaras

STYRKELYFT: I nästa vecka bär det av till USA

I nästa vecka drar Sofia Loft till Miami i Florida. Träning och uppladdning väntar inför VM i Texas i midsommar.

– Känns riktigt bra att kunna göra den här satsningen, säger Sofia

Hon är skövdetjejen som först skördade framgångar i taekwondo, sedan bytte till klassiskt styrkelyft där hon gjort en kometkarriär. Sofia har bara hållit på med sporten i drygt fyra år och har redan två VM-guld att försvara.

Tidigare har hon vunnit i Sydafrika och Finland. Nu blir det Texas, men först en månads träning i Miami.

– Jag åker dit tillsammans med landslagskollegan Jenny Adolfsson (även känd som Kitsune i Gladiatorerna) och sedan två landslagstränare, sedan kommer det ytterligare aktiva till VM. Totalt är det fem tjejer och en kille som är uttagna.

Den ena tränaren är förbundskaptenen Lars ”Mascot” Ahlqvist som också är Sofia Lofts klubbtränare i Göteborgs Kraftsportklubb som hon tillhör. ”Mascot” är också fystränare för det ryska KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl och ligger bakom lägret i Miami.

– Han har tränat mig redan från början och det funkar bra även om han i Ryssland, säger Loft som är på glid till Skövde Kraftsportklubb. Sofia bor och jobbar i Skövde och därför blir det inte så många besök i Göteborgsklubben.

Nu är det fullt fokus på äventyret i USA. Sofia som tog EM-guld i Estland så sent som i mars räknar med att det blir en tuff tävling i 52 kilosklassen.

Hon räknar kallt med att hon måste upp på sina personrekord som är 148 kg i knäböj, 92,5 kg i bänkpress och 172,5 kg i marklyft. Världsrekordet som är hennes eget ligger på 412,5 kg.

– Jag har sett lite vad de andra konkurrenterna har gjort så det gäller att prestera på topp.

De tuffaste motståndarna på förhand kommer från Ryssland, Australien och USA. Onekligen tuff global konkurrens.

Hård kontroll

Det är tyvärr svårt att prata om styrkelyft utan komma in på dopning.

– Tyvärr är det så, men kontrollen är tuff. Jag måste lämna vistelserapportering och måste vara tillgänglig för prov under en timme varje dag när jag är hemma. Jag tycker det är mycket bra att det fungerar, för visst får man kommenterar om dopning när man håller på med den här sporten, säger 26-åringen som fick SLA-plaketten 2014 för sitt VM-guld i Sydafrika.

Hon är skövdetjejen som först skördade framgångar i taekwondo, sedan bytte till klassiskt styrkelyft där hon gjort en kometkarriär. Sofia har bara hållit på med sporten i drygt fyra år och har redan två VM-guld att försvara.

Tidigare har hon vunnit i Sydafrika och Finland. Nu blir det Texas, men först en månads träning i Miami.

– Jag åker dit tillsammans med landslagskollegan Jenny Adolfsson (även känd som Kitsune i Gladiatorerna) och sedan två landslagstränare, sedan kommer det ytterligare aktiva till VM. Totalt är det fem tjejer och en kille som är uttagna.

Den ena tränaren är förbundskaptenen Lars ”Mascot” Ahlqvist som också är Sofia Lofts klubbtränare i Göteborgs Kraftsportklubb som hon tillhör. ”Mascot” är också fystränare för det ryska KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl och ligger bakom lägret i Miami.

– Han har tränat mig redan från början och det funkar bra även om han i Ryssland, säger Loft som är på glid till Skövde Kraftsportklubb. Sofia bor och jobbar i Skövde och därför blir det inte så många besök i Göteborgsklubben.

Nu är det fullt fokus på äventyret i USA. Sofia som tog EM-guld i Estland så sent som i mars räknar med att det blir en tuff tävling i 52 kilosklassen.

Hon räknar kallt med att hon måste upp på sina personrekord som är 148 kg i knäböj, 92,5 kg i bänkpress och 172,5 kg i marklyft. Världsrekordet som är hennes eget ligger på 412,5 kg.

– Jag har sett lite vad de andra konkurrenterna har gjort så det gäller att prestera på topp.

De tuffaste motståndarna på förhand kommer från Ryssland, Australien och USA. Onekligen tuff global konkurrens.

Hård kontroll

Det är tyvärr svårt att prata om styrkelyft utan komma in på dopning.

– Tyvärr är det så, men kontrollen är tuff. Jag måste lämna vistelserapportering och måste vara tillgänglig för prov under en timme varje dag när jag är hemma. Jag tycker det är mycket bra att det fungerar, för visst får man kommenterar om dopning när man håller på med den här sporten, säger 26-åringen som fick SLA-plaketten 2014 för sitt VM-guld i Sydafrika.