20 maj 2016 06:00

20 maj 2016 06:00

Tiden viktigast för Tony

LÖPNING: IFK-löpare vill slå sitt eget rekord i Göteborgsvarvet

Förra året sprang IFK Skövdes Tony Hatefnejad på 1,16 och gjorde sin bästa tid någonsin på Göteborgsvarvet. I år är ambitionen att det ska bli ännu bättre.
– Det är en tuff bana, men jag hoppas att jag kan komma under 75 minuter, säger IFK-löparen.

Fjolårets insats räckte till en 61:a plats i loppet, men han funderar inte så mycket på placeringar inför årets lopp. I stället handlar det om tiden och han har bilden klar för sig. Blir det som Tony Hatefnejad vill behöver han inte lägga mer än en timme och en kvart på loppet.

– Det kanske är optimistiskt, men man kan ju alltid hoppas, fortsätter han.

Han startar i elitklassen och ställs mot många duktiga löpare, men fokuserar på sitt eget lopp.

– Jag vet vilken fart jag bör ligga på för att komma in på en okej tid och ska försöka att inte sticka iväg för fort. Det är en tuff bana, så det gäller att ha så mycket kraft som möjligt kvar på andra halvan, resonerar 28-åringen som fyller 29 om en knapp månad.

Förberedelserna har dock inte varit optimala med tanke på att han drabbades av en överbelastning i foten förra sommaren och gick skadad i nio månader.

– Jag började ta mina första löpsteg i början av februari och det som förutspåddes var att jag inte skulle kunna springa någon tävling alls det här året så jag är tacksam att jag kan springa överhuvudtaget, berättar Tony som dessutom ska springa Stockholm Maraton två veckor senare.

64 500 löpare är anmälda till lördagens halvmaraton och Tony Hatefnejad ser fram mot folkfesten på Göteborgs gator.

– Generellt sett är det ett väldigt osvensk lopp, vi är inte bortskämda med så pass mycket publik på ett lopp och så sett är det väldigt festligt. Det är publiken som gör hela loppet och den lyfter dig när det är som jobbigast, avslutar Tony.

Fjolårets insats räckte till en 61:a plats i loppet, men han funderar inte så mycket på placeringar inför årets lopp. I stället handlar det om tiden och han har bilden klar för sig. Blir det som Tony Hatefnejad vill behöver han inte lägga mer än en timme och en kvart på loppet.

– Det kanske är optimistiskt, men man kan ju alltid hoppas, fortsätter han.

Han startar i elitklassen och ställs mot många duktiga löpare, men fokuserar på sitt eget lopp.

– Jag vet vilken fart jag bör ligga på för att komma in på en okej tid och ska försöka att inte sticka iväg för fort. Det är en tuff bana, så det gäller att ha så mycket kraft som möjligt kvar på andra halvan, resonerar 28-åringen som fyller 29 om en knapp månad.

Förberedelserna har dock inte varit optimala med tanke på att han drabbades av en överbelastning i foten förra sommaren och gick skadad i nio månader.

– Jag började ta mina första löpsteg i början av februari och det som förutspåddes var att jag inte skulle kunna springa någon tävling alls det här året så jag är tacksam att jag kan springa överhuvudtaget, berättar Tony som dessutom ska springa Stockholm Maraton två veckor senare.

64 500 löpare är anmälda till lördagens halvmaraton och Tony Hatefnejad ser fram mot folkfesten på Göteborgs gator.

– Generellt sett är det ett väldigt osvensk lopp, vi är inte bortskämda med så pass mycket publik på ett lopp och så sett är det väldigt festligt. Det är publiken som gör hela loppet och den lyfter dig när det är som jobbigast, avslutar Tony.