21 maj 2016 18:01

21 maj 2016 18:03

Jansson missade kontroll på EM

ORIENTERING: Sverige diskat i sprintstafetten

Sverige fick ingen vidare start på EM i Tjeckien.
Det blågula laget i sprintstafetten diskades efter att Helena Jansson missat en kontroll.
– Det var först när jag kom i mål som jag insåg mitt misstag, säger Helena i ett pressmeddelande.

Sprintstafetten inledde mästerskapet i Tjeckien och Sverige gick i mål som trea, men då den före detta Hagenlöparen Helena Jansson missat den femte kontrollen diskades det svenska laget.

Sverige växlade som sjua efter den första sträckan, men Gustav Bergman förde upp Sverige till en andra plats. Sedan tog Jonas Leandersson vid på den tredje sträckan och han skickade ut Helena Jansson på slutsträckan i 20 sekunders ledning, men hon tappade snabbt övertaget. Redan vid den första kontrollen var hon upphunnen.

– Först missade jag ett staket på långsträckan på väg till den första kontrollen. Och längre fram på sträckan missade jag ytterligare ett opasserbart staket. Det gjorde att misstaget blev väldigt stort, säger Jansson i ett pressmeddelande från svenska orienteringsförbundet

Att de andra kom i kapp stressade henne inte.

– Nej, men jag blev stressad av mitt misstag. Jag sprang för fort direkt efter missen, men jag tycker att jag kom in i loppet efter det. Men vid den fjärde kontrollen läste jag direkt till den sjätte. Det var korta sträckor i en park och vi sprang man mot man så jag noterade inte att jag inte var vid femte kontrollen, säger Jansson som var väldigt besviken efter målgång.

Ryssland vann sprintstafetten före Danmark, och Schweiz tog bronset.

I morgon fortsätter EM med den individuella sprinten.

Sprintstafetten inledde mästerskapet i Tjeckien och Sverige gick i mål som trea, men då den före detta Hagenlöparen Helena Jansson missat den femte kontrollen diskades det svenska laget.

Sverige växlade som sjua efter den första sträckan, men Gustav Bergman förde upp Sverige till en andra plats. Sedan tog Jonas Leandersson vid på den tredje sträckan och han skickade ut Helena Jansson på slutsträckan i 20 sekunders ledning, men hon tappade snabbt övertaget. Redan vid den första kontrollen var hon upphunnen.

– Först missade jag ett staket på långsträckan på väg till den första kontrollen. Och längre fram på sträckan missade jag ytterligare ett opasserbart staket. Det gjorde att misstaget blev väldigt stort, säger Jansson i ett pressmeddelande från svenska orienteringsförbundet

Att de andra kom i kapp stressade henne inte.

– Nej, men jag blev stressad av mitt misstag. Jag sprang för fort direkt efter missen, men jag tycker att jag kom in i loppet efter det. Men vid den fjärde kontrollen läste jag direkt till den sjätte. Det var korta sträckor i en park och vi sprang man mot man så jag noterade inte att jag inte var vid femte kontrollen, säger Jansson som var väldigt besviken efter målgång.

Ryssland vann sprintstafetten före Danmark, och Schweiz tog bronset.

I morgon fortsätter EM med den individuella sprinten.