07 jun 2016 17:15

07 jun 2016 17:15

Rekordfart på Skararacet som levererade

FRIIDROTT: Stort startfält i Skara

Skararacet levererade i år också.
Årsbästalistorna fick sig en ordentlig uppgradering.
– Jag hade ett mål när jag kom hit och det var att jag skulle göra bättre än Carolina Klüft, kan ju inte ha en mångkamperska före mig på genomtidernalistan på häck, sa Elin Westerlund – nådde sitt mål efter en strålande insats.

Skararacet bjöd ännu en gång på nära nog perfekta förhållandet under Nationaldagen och där stora delar av den svenska eliten på sprint hade samlats. Men också med en kryddning av en hel del utländska löpare. Eller som en av deltagarna sa på förhand ”vem vågar missa den här tävlingen”.

I årets upplaga var det bara sprintgrenar upp till 400 meter samt raka häckloppen över 100 och 110 meter som stod på agendan – en klokt beslut av arrangörerna. Att sätta allt fokus på sprinten.

Den kanske främsta grenen under årets upplaga var kvinnornas 100 meter häck. Och där det i det tredje och sista försöksheatet så vann årets stjärnskott Elin Westerlund, Spårvägens FK, in på tiden 13,21 – svenskt årsbästa.

I finalen så var det mycket som gick Elins väg, förutom att vinden var maximala +2,0, så gör hon sitt bästa lopp någonsin och klockas för 13,13. Och först framme och grattade var förbundskapten Karin Torneklint, som var imponerad av sin blivande EM-löpare.

– Det känns väldigt bra, men så har jag också fattat det här med att jag inte behöver länga mellan häckarna, och då går det mycket snabbare, sa Elin – som kunde jubla när speakern meddelade den nya rekordtiden.

Nytt banrekord och en sänkning av sitt eget banrekord med 19/100.

Även på herrsidan sprang det snabbt på häcklöningen och försökssnabbast var banrekordhållaren och norska landslagsmannen Vladimir Vukicevic, som klockades för 13,82 i sitt heat. Medan dansken Andreas Martinsen hade 13,86 och man kunde vänta sig en rafflande duell i finalen en trekvart senare.

Och det blev spännande, även om de båda löparna inte kom riktigt takt.

– Nej, vi sprang lite i otakt och fick inte ut det bästa av loppet. Men det var viktigt att få en tävling på morgonen, det är ju få lopp som går så här tidigt på dagen, sa Vladimir – som vann loppet.

Segertiden kunde skrivas till 13,75, och med danske Martinsen som tvåa på 13,86 och Anton Levin, MAI, på personbästat 13,97.

På förhand så var herrarnas 100 meter den tyngsta grenen och det blev också riktigt bra med Södertäljesonen Tom Kling-Baptiste tävlande för Huddinge AIS med 10,27 i försöken. En tid som han inte nådde ner till i finalen, men 10,30 är ju en strålande tid av Sverige just nu snabbaste man.

Tvåa var Odaine Rose, Umeå på 10,49 och där det totalt var åttio man som kom till start – en imponerande siffra.

I damerna 100 meter blev det norskt, som såg till att det inte blev någon svenskt på nationaldagen.

– Nej, det blev det inte. Och det blev ju både banrekord och ett nytt pers för mig, sa Helene Rönningen – som noterades för 11,60.

Med fyra svenska tjejer just bakom mellan 11,72-11,80 och där Irene Eurenius från Spårvägen persade med sina 11,72.

Avslutningsvis så sprangs det också 200 meter, där Johan Wissman, Hässelby SK, var trea med 21,11 och britten Leon Reid på 20,91 och ännu en seger för Kling-Baptiste på 20,87.

Hela rekorddagen avslutade med A-finalen på 200 meter för kvinnor med norskt, där Helene Rönningen som också tog sin andra seger för dagen. Nu blev tiden 23,99 och det är en tid som hon tänker bättra på redan på torsdag då det är Bislett Games i Oslo.

Och till sist så kan man konstatera att banorna i Skara är populära, inte bara för det stora deltagarantalet det var under Nationaldagen, utan för att Göteborgs Friidrottsförbund har hyrt arena för att lägga in en tävling den 19 juni. Det var väl det bästa betyget man kunde få.

Skararacet bjöd ännu en gång på nära nog perfekta förhållandet under Nationaldagen och där stora delar av den svenska eliten på sprint hade samlats. Men också med en kryddning av en hel del utländska löpare. Eller som en av deltagarna sa på förhand ”vem vågar missa den här tävlingen”.

I årets upplaga var det bara sprintgrenar upp till 400 meter samt raka häckloppen över 100 och 110 meter som stod på agendan – en klokt beslut av arrangörerna. Att sätta allt fokus på sprinten.

Den kanske främsta grenen under årets upplaga var kvinnornas 100 meter häck. Och där det i det tredje och sista försöksheatet så vann årets stjärnskott Elin Westerlund, Spårvägens FK, in på tiden 13,21 – svenskt årsbästa.

I finalen så var det mycket som gick Elins väg, förutom att vinden var maximala +2,0, så gör hon sitt bästa lopp någonsin och klockas för 13,13. Och först framme och grattade var förbundskapten Karin Torneklint, som var imponerad av sin blivande EM-löpare.

– Det känns väldigt bra, men så har jag också fattat det här med att jag inte behöver länga mellan häckarna, och då går det mycket snabbare, sa Elin – som kunde jubla när speakern meddelade den nya rekordtiden.

Nytt banrekord och en sänkning av sitt eget banrekord med 19/100.

Även på herrsidan sprang det snabbt på häcklöningen och försökssnabbast var banrekordhållaren och norska landslagsmannen Vladimir Vukicevic, som klockades för 13,82 i sitt heat. Medan dansken Andreas Martinsen hade 13,86 och man kunde vänta sig en rafflande duell i finalen en trekvart senare.

Och det blev spännande, även om de båda löparna inte kom riktigt takt.

– Nej, vi sprang lite i otakt och fick inte ut det bästa av loppet. Men det var viktigt att få en tävling på morgonen, det är ju få lopp som går så här tidigt på dagen, sa Vladimir – som vann loppet.

Segertiden kunde skrivas till 13,75, och med danske Martinsen som tvåa på 13,86 och Anton Levin, MAI, på personbästat 13,97.

På förhand så var herrarnas 100 meter den tyngsta grenen och det blev också riktigt bra med Södertäljesonen Tom Kling-Baptiste tävlande för Huddinge AIS med 10,27 i försöken. En tid som han inte nådde ner till i finalen, men 10,30 är ju en strålande tid av Sverige just nu snabbaste man.

Tvåa var Odaine Rose, Umeå på 10,49 och där det totalt var åttio man som kom till start – en imponerande siffra.

I damerna 100 meter blev det norskt, som såg till att det inte blev någon svenskt på nationaldagen.

– Nej, det blev det inte. Och det blev ju både banrekord och ett nytt pers för mig, sa Helene Rönningen – som noterades för 11,60.

Med fyra svenska tjejer just bakom mellan 11,72-11,80 och där Irene Eurenius från Spårvägen persade med sina 11,72.

Avslutningsvis så sprangs det också 200 meter, där Johan Wissman, Hässelby SK, var trea med 21,11 och britten Leon Reid på 20,91 och ännu en seger för Kling-Baptiste på 20,87.

Hela rekorddagen avslutade med A-finalen på 200 meter för kvinnor med norskt, där Helene Rönningen som också tog sin andra seger för dagen. Nu blev tiden 23,99 och det är en tid som hon tänker bättra på redan på torsdag då det är Bislett Games i Oslo.

Och till sist så kan man konstatera att banorna i Skara är populära, inte bara för det stora deltagarantalet det var under Nationaldagen, utan för att Göteborgs Friidrottsförbund har hyrt arena för att lägga in en tävling den 19 juni. Det var väl det bästa betyget man kunde få.

  • Hasse Sjögren