13 jul 2016 06:00

13 jul 2016 06:00

Johan Mårtensson har varit skadedrabbad

FOTBOLL: Helsingborgs IF har haft en strulig första del av allsvenskan

Johan Mårtensson och Helsingborgs IF har haft en strulig första del av allsvenskan med mycket skador och få poäng.
Det har även Mårtensson fått känna av då han har varit skadeförföljd.
Nu hoppas 27-åringen på ett lyft men det kunde onekligen ha börjat bättre när seriespelet ånyo drog i gång i helgen.

Helsingborgs IF fick inte alls den start på den andra halvan av allsvenskan som de hade önskat sig. Det blev förlust direkt i den första matchen efter EM-uppehållet när IF Elfsborg kom på besök och Johan Mårtensson tvingades utgå redan efter drygt tio minuters spel hemma på Olympia.

– Jag har problem med baksida lår som jag har haft under en period. Jag hade samma problem för en månad sedan. Det är andra gången som det här händer. Det är samma grej som senast men det ska inte vara så allvarligt. Det är en lätt bristning och det tar ett par veckor innan det blir bra igen, säger Johan Mårtensson i en intervju med SLA.

– Det är inget superallvarligt men det är ändå irriterande. Jag har haft en del skadebekymmer den här säsongen. Det är tråkigt och väldigt ovant för mig. Jag, ta i träd, har inte varit skadad alls innan så det är en liten ovan situation. Det är verkligen jättetråkigt men det är inte så mycket att göra något åt, fortsätter Mårtensson som fick följa lagets öde från sidan i 2–4-förlusten.

Skadedrabbad

Så har det varit en del under den här säsongen. Mårtensson har missat sex matcher på grund av skada och det är en ny verklighet för den 27-årige mittfältaren som annars har varit förskonad från skador i karriären.

– Skadorna hackar upp det med träning och sådant. Jag har spelat sex matcher och missat sex innan uppehållet. Det har varit lite strul med småskador och det här var inget roligt att åka på direkt i första matchen efter uppehållet. Det är dålig tajming men inte så mycket att göra, utan det är bara att jobba stenhårt för att ta sig tillbaka så snabbt som möjligt.

Skador i truppen har överlag stört HIF under den första delen av seriespelet.

– Det har varit mycket strul. Det är inte ofta som vi har spelat med samma lag, framför allt inte samma backlinje. Nu hoppas vi kunna vara utan skador.

Jämnt i allsvenskan

Det är väldigt jämnt i allsvenskan och det skiljer överlag få poäng mellan lagen. Helsingborgs IF befinner sig ändå i ett utsatt tabelläge efter 13 spelade matcher. Med sina 15 inspelade poäng så här långt ligger HIF precis ovan det nedre kvalstrecket.

– Tar man några vinster så är man uppe på en sjätte eller sjunde plats. Det är väldigt jämnt åt andra hållet också. Vi har inte tagit så många poäng som vi har velat men det är bara att ta dem poängen så fort som möjligt nu så vi slipper en bottenstrid i höst, resonerar Mårtensson.

Han kom till Helsingborg sommaren 2014 från proffsliv i holländska Utrecht. Han gör nu sin tredje säsong i klubben.

– Jag har varit här i två år nu och trivs bra i Helsingborg med allt, staden, laget och tränaren. De fungerar absolut bra och jag har ett år kvar på mitt kontrakt.

Några dagars ledigt

I sommar har han också hunnit med lite semester.

– Vi hade något längre ledigt än vad vi brukar ha eftersom det var EM-spel. Vi fick tolv dagar i början av juni och då var jag och min flickvän i väg i en vecka och sedan var jag hemma i Skövde några dagar. Det var superbra, säger Mårtensson som håller koll på moderklubben Ulvåkers IF men även följer Skövde AIK:s framfart i division 2.

– Jag följer AIK mest i och med att Oskar (Mårtensson, kusin) spelar där nu. De ska kunna gå upp och det är bara att hoppas att de lyckas, fortsätter han.

Tuffa år

Helsingborgs IF tog SM-guld 2011 men efter det har det gått tyngre de senaste åren.

– Det är stora förväntningar här i Helsingborg och så är det alltid när det handlar om en storklubb i Sverige. Det har varit som det har varit under några år med sämre ekonomi och det spelar in i allting och i att VI tvingas sälja bra spelare. Man har inte så mycket pengar till att köpa bra spelare. Det hör ihop och då kanske resultaten blir lite lidande också. Vi har varit åtta och nia i två säsonger när jag har varit här och det är inte vad vi vill men utifrån förutsättningarna är det kanske inte så konstigt, funderar Mårtensson.

Men det händer saker kring klubben och det är något som Mårtensson också i högsta grad märker av då han bor i närheten av Olympia som just nu genomgår en ombyggnation.

– Den ska vara klar till 2017 men själva grunden är klar. Det ser väldigt mäktigt ut redan nu. Det kommer förhoppningsvis att ge ett lyft och generera mer pengar. Man hoppas att vi ska kunna var med däruppe och slåss inom de närmaste åren, säger han.

Helsingborgs IF fick inte alls den start på den andra halvan av allsvenskan som de hade önskat sig. Det blev förlust direkt i den första matchen efter EM-uppehållet när IF Elfsborg kom på besök och Johan Mårtensson tvingades utgå redan efter drygt tio minuters spel hemma på Olympia.

– Jag har problem med baksida lår som jag har haft under en period. Jag hade samma problem för en månad sedan. Det är andra gången som det här händer. Det är samma grej som senast men det ska inte vara så allvarligt. Det är en lätt bristning och det tar ett par veckor innan det blir bra igen, säger Johan Mårtensson i en intervju med SLA.

– Det är inget superallvarligt men det är ändå irriterande. Jag har haft en del skadebekymmer den här säsongen. Det är tråkigt och väldigt ovant för mig. Jag, ta i träd, har inte varit skadad alls innan så det är en liten ovan situation. Det är verkligen jättetråkigt men det är inte så mycket att göra något åt, fortsätter Mårtensson som fick följa lagets öde från sidan i 2–4-förlusten.

Skadedrabbad

Så har det varit en del under den här säsongen. Mårtensson har missat sex matcher på grund av skada och det är en ny verklighet för den 27-årige mittfältaren som annars har varit förskonad från skador i karriären.

– Skadorna hackar upp det med träning och sådant. Jag har spelat sex matcher och missat sex innan uppehållet. Det har varit lite strul med småskador och det här var inget roligt att åka på direkt i första matchen efter uppehållet. Det är dålig tajming men inte så mycket att göra, utan det är bara att jobba stenhårt för att ta sig tillbaka så snabbt som möjligt.

Skador i truppen har överlag stört HIF under den första delen av seriespelet.

– Det har varit mycket strul. Det är inte ofta som vi har spelat med samma lag, framför allt inte samma backlinje. Nu hoppas vi kunna vara utan skador.

Jämnt i allsvenskan

Det är väldigt jämnt i allsvenskan och det skiljer överlag få poäng mellan lagen. Helsingborgs IF befinner sig ändå i ett utsatt tabelläge efter 13 spelade matcher. Med sina 15 inspelade poäng så här långt ligger HIF precis ovan det nedre kvalstrecket.

– Tar man några vinster så är man uppe på en sjätte eller sjunde plats. Det är väldigt jämnt åt andra hållet också. Vi har inte tagit så många poäng som vi har velat men det är bara att ta dem poängen så fort som möjligt nu så vi slipper en bottenstrid i höst, resonerar Mårtensson.

Han kom till Helsingborg sommaren 2014 från proffsliv i holländska Utrecht. Han gör nu sin tredje säsong i klubben.

– Jag har varit här i två år nu och trivs bra i Helsingborg med allt, staden, laget och tränaren. De fungerar absolut bra och jag har ett år kvar på mitt kontrakt.

Några dagars ledigt

I sommar har han också hunnit med lite semester.

– Vi hade något längre ledigt än vad vi brukar ha eftersom det var EM-spel. Vi fick tolv dagar i början av juni och då var jag och min flickvän i väg i en vecka och sedan var jag hemma i Skövde några dagar. Det var superbra, säger Mårtensson som håller koll på moderklubben Ulvåkers IF men även följer Skövde AIK:s framfart i division 2.

– Jag följer AIK mest i och med att Oskar (Mårtensson, kusin) spelar där nu. De ska kunna gå upp och det är bara att hoppas att de lyckas, fortsätter han.

Tuffa år

Helsingborgs IF tog SM-guld 2011 men efter det har det gått tyngre de senaste åren.

– Det är stora förväntningar här i Helsingborg och så är det alltid när det handlar om en storklubb i Sverige. Det har varit som det har varit under några år med sämre ekonomi och det spelar in i allting och i att VI tvingas sälja bra spelare. Man har inte så mycket pengar till att köpa bra spelare. Det hör ihop och då kanske resultaten blir lite lidande också. Vi har varit åtta och nia i två säsonger när jag har varit här och det är inte vad vi vill men utifrån förutsättningarna är det kanske inte så konstigt, funderar Mårtensson.

Men det händer saker kring klubben och det är något som Mårtensson också i högsta grad märker av då han bor i närheten av Olympia som just nu genomgår en ombyggnation.

– Den ska vara klar till 2017 men själva grunden är klar. Det ser väldigt mäktigt ut redan nu. Det kommer förhoppningsvis att ge ett lyft och generera mer pengar. Man hoppas att vi ska kunna var med däruppe och slåss inom de närmaste åren, säger han.